دوشنبه ۸ مرداد ۱۳۹۷ - ۱۰:۴۱
بازار کتابمان فرهنگی نیست

جعفر همایی با انتقاد از عملکرد و سیاست نظام آموزشی و گسترش انتشار کتاب‌های کنکور و کمک‌درسی، ورود سیاست‌گذاران نظام فرهنگی کشور را در اصلاح وضعیت بازار کتاب ضروری خواند.

جعفر همایی؛ مدیر نشر نی در گفت‌و‌گو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران‌(ایبنا) درباره نیاز‌سنجی ناشران در وضعیت فعلی نشر بیان کرد: ناشران عمومی و تخصصی در وضعیتی که ناشران کنکوری ایجاد کرده‌اند، فرصت چندانی برای عرض اندام و نیاز‌سنجی ندارند. بازار فعلی، بازار فرهنگی نیست بلکه یک بازار مصرفی است بنابراین نمی‌توان درباره روش‌های علمی نیاز‌سنجی صحبت کرد.

وی توضیح داد: گویا بهترین نیاز‌سنجی را ناشران کتاب‌های کنکوری و حل‌المسائل انجام می‌دهند. به نظر می‌رسد وضعیت نا‌امید‌کننده و فشل نظام آموزشی همچنین بی‌توجهی به علم و دانش و نمره‌گرایی از عوامل موثر رشد این دسته از ناشران باشد و بهترین کالا برای تقاضای بازار را این ناشران تولید می‌کنند.   
 
همایی گفت: رویکرد مخاطب بر عملکرد ناشر موثر نیست بلکه شرایط و نظام نمره ‌محور از دبستان تا دانشگاه‌ موجب شده تا مهم‌ترین تقاضای بازار بر محور کتاب‌های کنکوری و کمک آموزشی بچرخد. نظام آموزشی فعلی، مبتنی بر دانش نیست و محصول این نطام نیز دانشمند نمی‌شود. نتیجه این نظام شکل‌گیری شرکت‌های ثبت شده برای تهیه پایان‌نامه، تز دکترا و مقاله‌های ISI است.

‌مدیر نشر نی درباره توانمندی ناشران برای تغییر وضعیت موجود ادامه داد:  تغییر این وضعیت وظیفه ناشران نیست؛ بلکه مجموع نظام فرهنگی و قانون‌گذاری باید برای تغییر این وضعیت ورود کنند. شرایط  فعلی از همه جوانب باید بازبینی و اصلاح شود تا ناشران بتوانند با توجه به تقاضا به انتشار کتاب اقدام می‌کنند.
 
وی با تاکید بر اهمیت رسانه‌‌ها در ایجاد نیاز به کتاب و مطالعه بیان کرد: رسانه‌ها باید با رویکرد علمی وضعیت موجود نشر کتاب همچنین نظام آموزشی را نقد کند. نقد و تشریح اوضاع امروز بر مردم عادی، مسئولان و نمایندگان مجلس تاثیر‌گذار است. مهم‌ترین کار رسانه‌ها روشنگری است.

مدیر نشر نی درباره پرفروش شدن برخی از کتاب‌ها در طرح‌های تخفیف موسسه خانه کتاب گفت: به نظر می‌رسد که برگزاری طرح‌های تخفیف تاثیرات بلند‌مدت ندارد و به‌منزله دارو‌های مسکن است.

وی با بیان این مطلب که دولت نباید در بازار کتاب دخالت کند، اظهار کرد: برخی از همکاران معتقدند که دولت باید به اهالی نشر یارانه پرداخت کند، سوال اینجاست که آیا این کار صحیح است؟
 
وی درپاسخ به پرسش پیش‌بین‌اش درباره آینده نشر گفت: هر چه میزان دخالت دولت در قالب پرداخت یارانه و ممیزی کمتر باشد آینده نشر مطلوب‌تر خواهد شد.

 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها