شنبه ۱ دی ۱۳۹۷ - ۱۰:۵۷
حسینی: ویراستاران حرفه‌ای مشکل اشتغال ندارند

محمد حسینی می‌گوید: ویراستار خوب اگر صرفا به فعالیت ویراستاری بپردازد، توان امرار معاش را دارد و می‌تواند درآمد شرافتمندانه‌ای از این راه داشته باشد.

محمد حسینی؛ ویراستار و کارشناس نشر در گفت‌و‌گو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران‌(ایبنا) درباره تاثیر وضعیت فعلی نشر بر توجه ناشران به ویراستاری بیان کرد: موضوع رابطه وضعیت فعلی بازار با ویراستاری را این طور می‌توان طرح کرد که آیا ناشران خوب با توجه به وضعیت موجود از ویراستاری کتاب صرفه‌نظر کرده‌اند؟ خیر! ابدا این کار را نکرده‌اند.

وی افزود: معتقدم فروش کتاب در شرایط فعلی اقتصاد، چندان با مشکل مواجه نشده و در مقایسه با بازار محدود خود رونق، دارد؛ بنابراین فکر نمی‌کنم این بازار دچار بحران شده باشد.  

ویراستاری یعنی ریاضت ادبی
حسینی با تاکید بر مشکل ناشران خوب برای پیدا کردن ویراستار ماهر افزود: هرکسی که به اصطلاح سه کتاب درباره تئوری ویرایش خوانده، ویراستار نیست.

وی با بیان اینکه ابتدا باید ویراستار را تعریف کنیم، ادامه داد: ویراستار کسی است که سال‌ها ریاضت ادبی کشیده و به نامحدود بودن زبان پی برده. ویراستار به نیاز انسان به یاد گرفتن لحظه‌به‌لحظه آشنا است.

این کارشناس نشر گفت: مگر چند ویراستار با این تعریف در ایران داریم؟ کسانی که صلاحیت ویراستاری و توان اثر‌گذاری بر متن را داشته باشند و متنی با حداقل غلط قابل قبول را ارائه دهند،‌ اندک‌اند.  

ناشر خوب مدعی فارغ از مدعا نمی‌خواهد
این کارنشاس نشر ادامه داد: اگر بگوییم 50 ناشر خوب در کشور داریم، همواره به‌دنبال پیدا کردن ویراستار خوب‌اند، نه مدعی فارغ از مدعا. هرکس و هر زمان احساس کرد ویراستار است و اشتغالی نداشت باید بداند که همیشه ناشر خوب به ویراستار نیاز دارد.

وی افزود: معضل نبود ویراستار، مشکل عمده نشر ما است. مدعی زیاد است، اما ویراستاری را که از عهده ویراستاری بربیاید به تعداد انگشتان دو دست نیستند.  

حسینی درباره دلایل تعداد اندک ویراستار افزود: دلایل متعددی برای اندک بودن ویراستاران توانمند وجود دارد. نیاز به ریاضت،‌ میل بسیار زیاد به یادگیری از شرایط اصلی ویراستار شدن است اما جامعه، اقتصاد، فرهنگ و نحوه آموزش در مدارس و دانشگاه‌ها و همچنین ارزش‌گذاری‌های اجتماعی، همه ما را به این سمت سوق داد که بخواهیم راه صد ساله را یک شبه طی کنیم.

تعرفه ویراستاری در اختیار ویراستار است
وی درباره معیار تعرفه ویراستار گفت: تعرفه با توجه به معیار‌های ویراستار خوب، یعنی فردی که کتاب را به یک اثر شایسته تبدیل می‌کند، در اختیار ویراستار است.

حسینی توضیح داد: این طور نیست که بگوییم بازار علیه ویراستار عمل می‌کند و دستمزد آن‌ها پایین است بلکه ویراستاران حرفه‌ای مشکل اشتغال ندارند. 

این ویراستار معتقد است ویراستاران می‌توانند از طریق ویراستاری درآمد شرفتمندانه‌ای کسب کند که پاسخگوی نیاز‌هایش است.
 
حسینی ادامه داد: به نظر می‌رسد تعرفه را می‌توان براساس چند معیار به دست آورد. میزان زمانی که ویراستار برای متن صرف می‌کند،‌ توانایی ویراستار و شهرت ویراستار که طبیعتا بر قیمت ویراستاری اثر‌گذار است.

وی گفت: نمی‌توان مدعی شد شرایط بدی حاکم است، بنابراین ویراستار خوب اگر صرفا به فعالیت ویراستاری بپردازد، توان امرار معاش را دارد.       
 
این فعال حوزه نشر مخاطب کتاب در ایران را چند هزار نفر دانست و درباره تاثیر ویراستاری بر جذب مخاطب و حفظ بازار نشر  بیان کرد: بی‌تردید کتاب با ویراستاری خوب مخاطب خود را پیدا می‌کند.

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • احمد ۱۹:۰۷ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۱
    آقای حسینی (محمد) به معنای واقعی یک ویراستار است. تاثیر او را بر متون ادبی بوضوح بارها دیده ام.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط