گفتگوی ایبنا با شایسته تقدیر جایزه کتاب سال اصفهان:
هدف این کتاب رفع شکاف اطلاعاتی برای دانشجویان کارشناسی و ارشد است
آمادهسازی کتاب نباید برعهده نویسنده باشد
تاریخ انتشار : دوشنبه ۱ بهمن ۱۳۹۷ ساعت ۱۵:۳۴
محمدمهدی سعادتپور درباره کتاب «مقاومت مصالح پیشرفته» گفت: هدف اصلی تالیف کتاب کاهش شکاف اطلاعاتی میان دورههای کارشناسی و کارشناسیارشد بود. دانشجویان میتوانند هر آنچه که باید درباره مقاومت مصالح بدانند به این اثر رجوع کنند و اطلاعات خود را تکمیل کنند.
محمدمهدی سعادتپور، نویسنده کتاب «مقاومت مصالح پیشرفته» و مدرس دانشگاه صنعتی اصفهان در رشته مهندسی عمران که در بیستوچهارمین دوسالانه جایزه کتاب سال اصفهان در شمار شایستگان تقدیر قرار گرفته است، در گفتوگو با
خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) درباره این اثر گفت: کتاب «مقاومت مصالح پیشرفته» در حقیقت کتاب تخصصی رشتههای مهندسی عمران و مکانیک است. همانگونه که میدانید درسهایی در رشته مهندسی عمران و مکانیک وجود دارند که به عنوان دروس پایه شناخته میشوند، این درسها عبارتند از مقاومت مصالح و استاتیک درست مانند شالوده یک ساختمان.
نویسنده با اشاره به مخاطبان اصلی این اثر افزود: کتابهای ترجمه و تالیفی متعددی برای این درسها در بازار کتاب وجود دارد؛ در حقیقت به لحاظ کمی کتاب در بازار کتابهای مهندسی کم نیست و این کتاب برای دانشجویانی تالیف شده که در مقطع کارشناسی مشغول به تحصیل هستند و میخواهند اطلاعات فراتری از دوره کارشناسی داشته باشند را فرابگیرند. همچنین دانشجویانی که در دوره کارشناسیارشد هستند مخاطبان اصلی کتاب به شمار میروند.
سعادتپور درباره علت اصلی تالیف کتابش گفت: هدف اصلی تالیف کتاب کاهش شکاف اطلاعاتی میان دورههای کارشناسی و کارشناسیارشد بود. دانشجویان میتوانند هر آنچه که باید درباره مقاومت مصالح بدانند به این اثر رجوع کنند و اطلاعات خود را تکمیل کنند.
وی با اشاره به مدت زمان تالیف کتاب گفت: آمادهسازی «مقاومت مصالح پیشرفته» نسبت به مدت زمان تالیف آن زمان بیشتری را برد. متاسفانه ما در ایران تشکیلاتی نداریم که مسئولیت آمادهسازی کتاب را بر عهده بگیرد. در واقع نویسنده و مولف باید در تمام مراحل کتاب نظارت و همراهی داشته باشند درحالیکه وظیفه نویسنده فقط نویسندگی است و نباید وقت زیادی برای آمادهسازی کتاب صرف کند.
این مدرس دانشگاه افزود: در کل آمادهسازی این کتاب نه تالیف بیش از یک سال از من زمان برد، درحالیکه کمتر از یک ماه میتوانست زمان ببرد ما افراد حرفهای زیادی در زمینه طراحی تصاویر داخل کتاب نداریم و یا ناشران این افراد را چندان به کار نمیگیرند. اگر قرار باشد هر نویسنده و استاد دانشگاه کتابی تالیف کند و برای اشکال و تصاویر کتابش خودش دخیل باشد حتمن شمار تالیف کتابهای دانشگاهی از این میزان هم کمتر میشود.
به گفته سعادتپور در حال حاضر کتابهای دانشگاهی در فرآیند آمادهسازی کتاب به مشکلات بیشتری برخورد میکنند تا در زمینه تالیف آن.
وی با اشاره به کتابهایی که در رشته مهندسی عمران و مکانیک منتشر میشوند، گفت: متاسفانه کتابهای زیادی تولید نمیشود و اغلب استادان دانشگاه تمایل چندانی به تالیف کتاب ندارند. معمولا قیمت کتابهای دانشگاهی نسبت به کشورهای پیشرو در ایران بسیار پایین است.
سعادتپور گفت: اغلب استادان و صاحبان کرسی به علت اینکه از تالیف کتاب درآمدی زیادی به دست نمیآورند و در کل کتاب صرفه اقتصادی چندانی برایشان ندارد ترجیح میدهند وقتشان را صرف مشاوره یا راهنمایی پایاننامههای دانشجویی کنند. در واقع اگر استادی کتابی هم مینویسد بیش از آنکه هدفی جز کسب درآمد داشته باشد؛ معنویات این کار برایش اهمیت داشته است.
وی با اشاره به تاثیر گرانی کاغذ گفت: گرانی کاغذ از دیگر مشکلاتی است که باعث شده است روز به روز بازار کتابهای دانشگاهی رکود داشته باشد و ما شاهد تالیفات کمتری نسبت به سال گذشته باشیم. اغلب دانشجویان به علت هزینههای زیاد کتاب از نسخه الکترونیکی آن استفاده میکنند این امر به معضل کاهش تالیف کتابهای دانشگاهی دامن زده است.