دوشنبه ۱۴ آبان ۱۳۹۷ - ۰۹:۲۸
در 18 مایلی آسمان چه می‌گذرد

«18 مایل» کتابی جذاب و خواندنی درباره جزئیات اتمسفر زمین نوشته کریستوفر دودنی است که به حقایق سرگرم‌کننده از دنیای ابرها و تاریخ پیش‌بینی هواشناسی می‌پردازد.

گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، به نقل از ساینس نیوز کتاب «18 مایل» نوشته کریستوفر دودنی طبیعت‌شناس قرن حاضر، حاوی داستان‌های خواندنی و جذاب درباره اتمسفر زمین است.
 
ضخامت جو زمین چقدر است؟ عذر می‌خواهیم این سوال کمی حقه‌بازانه بود. حقیقت این است که ضخامت جو سیاره ما با افزایش ارتفاع کمتر می‌شود. این جو در بالاترین ارتفاع درست جایی محو می‌شود که حتی مدارات ماهواره‌ هم وجود ندارند.
 
در واقع 99 درصد هوای کره زمین تا ارتفاع 18 مایلی انباشته شده است. کریستوفر دودنی، طبیعت‌شناس؛ از این عدد برای عنوان کتاب جدیدش استفاده می‌کند. دودنی در «18 مایل» از علم هواشناسی و آب و هواشناسی فراتر می‌رود.

 
کتاب «18 مایل» پر از حقایق سرگرم‌کننده است؛ برای مثال می‌فهمیم یک ابر چند صد متر مکعبی فقط به اندازه یک وان آب در خود دارد. علاوه بر این، عبارت Cloud nine اشاره دارد به مجموعه‌ای که در سیستم طبقه‌بندی ابرها که از اطلس بین‌المللی ابر استفاده می‌کند. اما این کتاب (اطلس بین‌المللی ابر) جذابیت زیادی برای خوانندگانش ندارد. «18 مایل» شامل توضیحات دقیق و خواندنی در مورد پدیده‌های مربوط به آب وهوا است؛ از گردش فصل‌ها تا چگونگی چرخش زمین و تاثیرات آن بر طوفان‌ها و الگوهای بادهای سیاره‌ای که فاصله‌های طولانی را می‌پیمایند.
 
تاریخ پیش‌بینی هوا کجا بود
همانطور که گفته شد دودنی فراتر از علم آب و هواشناسی، به تاریخ و فرهنگ می‌پردازد؛ شامل تفسیر تکامل پیش‌بینی آب و هوا. چند هزار سال پیش بابلی‌ها هوا را از طریق الگوی ابرها پیش‌بینی می‌کردند، اما امروزه هواشناسان از شبیه‌سازی کامپیوتری برای پیش‌بینی شرایط یک هفته‌ای در آینده استفاده می‌کنند.
 
از دیگر داستان‌های جالب توجه دودنی درباره دانشمندانی است که جزئیات آب و هوا و اقلیم را بسیار جذاب پردازش می‌کردند؛ به عنوان مثال، در اواخر دهه 1960، فیزیکدان ژاپنی تتسویا فوجیتا آسیب‌های ناشی از تورنادو(طوفان‌های بسیار مخرب) در ایالات متحده را تجزیه و تحلیل کرد و سپس مقیاس رتبه‌بندی Twister که بر مبنای نام خودش است را اختراع کرد.  
 
حدود دو دهه قبل او از تکنیک‌های مشابه برای مطالعه ویرانی‌های بزرگ استفاده کرد. ویرانی‌هایی که توسط بمب‌های اتمی که در ناکازاکی و هیروشیما در طول جنگ جهانی دوم باقی‌مانده بود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها