شنبه ۲۸ مرداد ۱۳۹۱ - ۱۳:۲۲
«پروانه‌های ایران» حاصل 400 سفر داخلی و خارجی است

علیرضا نادری، پروانه‌شناس و نویسنده کتاب «راهنمای میدانی پروانه‌های ایران» که 20 سال در مطالعه تخصصی پروانه‌ها سابقه دارد، می‌گوید: این کتاب افزون بر تلاش و تجربه شخصی، حاصل ارتباطات و گفت‌وگوهایی با متخصصان ایرانی و خارجی است و برای نگارش آن 400 سفر داخلی و خارجی صورت گرفته است._

نادری در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، در توضیح عنوان کتاب اظهار کرد: در حوزه مطالعات میدانی مانند جانورشناسی، پیش از این کتاب، مجموعه‌ کتاب‌هایی با عنوان «راهنمای صحرایی» منتشر شده‌اند، در حالی که کاربرد اصطلاح «راهنمای صحرایی» به عنوان معادلی برای «field guide» صحیح نیست. field guide در حقیقت به معنی مطالعه میدانی و در محل کار است.

وی افزود: در این کتاب برای نخستین بار این اشتباه مرسوم اصلاح شده و معادل صحیحی برای field guide به کار رفته که همان راهنمای میدانی است.

وی در توضیح اصطلاح «راهنمای میدانی» گفت: این اصطلاح برای کتاب‌هایی به کار می‌رود که بتوان در عرصه و محل کار آن را در دست گرفته و از آن استفاده کرد. برخلاف اطلس‌ها که معمولا بزرگ و سنگین بوده و مناسب مطالعه میدانی نیستند، استفاده از راهنماهای میدانی ساده است.

عضو انجمن پروانه‌شناسی اروپا در پاسخ به سوالی مبنی بر سابقه مطالعات تخصصی پروانه‌شناسی در کشورمان گفت: در ایران تاکنون راهنمایی میدانی درباره حشرات در دست نداشته‌ایم و کتاب «راهنمای میدانی پروانه‌های ایران»، نخستین اثر در حوزه راهنمای میدانی حشرات در کشور است. همچنین این کتاب با قطع و تصاویر استاندارد برای کار میدانی منتشر شده و در قالب استاندارهای جهانی برای راهنماهای میدانی قرار دارد. 

این پروانه‌شناس درباره «راهنمای میدانی پروانه‌های ایران» گفت: سرفصل‌های این کتاب بر اساس مجموعه‌ای از اطلاعات عمومی درباره پروانه‌ها، چیستی آن‌ها و این‌که پروانه‌ها در چه مکان‌هایی یافت می‌شوند تعیین شده‌اند.

وی توضیح داد: رده‌بندی و شکل‌شناسی پروانه‌ها و چرخه زندگی آن‌ها، اکولوژی و رفتارشناسی پروانه‌ها، مکان‌های تجمع پروانه‌ها، تهدیدات و نحوه حفاظت از پروانه‌ها، باغ پروانه‌ها و پروانه‌نگری در ایران، برخی مباحث این کتاب را تشکیل می‌دهند. کتاب در ادامه وارد مباحث گونه‌شناسی می‌شود و راهنمای شیوه استفاده از کتاب نیز در پایان آن ارایه شده است.

نادری افزود: در حال حاضر 406 گونه پروانه شناسایی شده است ـ البته این تعداد همواره در حال افزایش است ـ و کتاب «راهنمای میدانی پروانه‌های ایران» به بحث پیرامون 200 گونه پرداخته است.

وی در پاسخ به سوالی مبنی بر توضیح پیرامون «باغ پروانه‌ها» و تفاوت آن با «خانه پروانه‌ها» گفت: باغ پروانه‌ها را باید در مکانی راه‌اندازی کرد که پروانه‌های بومی وجود دارند. در حقیقت برای ایجاد باغ پروانه‌ها، دور مکان طبیعی را که پروانه‌های بومی در آنجا حضور دارند محصور می‌کنند اما خانه پروانه‌ها فضایی کاملا محصور شده و گلخانه‌ای است. باغ پروانه‌ها در برخی کشورهای آسیای جنوب شرقی مانند مالزی و تایلند وجود دارد. 

این پروانه‌شناس در پاسخ به سوالی مبنی بر اهمیت باغ پروانه‌ها گفت: باغ پروانه‌ها مکان مناسبی برای مطالعه پروانه‌هاست. این مکان، فضای مناسبی به‌ویژه برای کودکان ایجاد می‌کند تا از نزدیک با پروانه‌ها آشنا شوند. در این فضاها همچنین می‌توان گونه‌های در معرض خطر پروانه‌ها را تکثیر کرد.

نادری ادامه داد: باغ پروانه‌ها و خانه پروانه‌ها را می‌توان به عنوان جاذبه‌های گردشگری مورد استفاده قرار داد اما هنوز در ایران به این موضوع نپرداخته‌ایم و در کشورمان باغ پروانه‌ نداریم البته کارهای محدودی در این باره در ایران انجام شده که هنوز با استانداردها فاصله دارد.

وی هدف از نگارش «راهنمای میدانی پروانه‌های ایران» را نبود راهنمای میدانی در شکل مناسب و استاندارد عنوان کرد و افزود: در انگلستان حدود 150 عنوان کتاب راهنمای میدانی در حوزه‌های مختلف سنگ‌شناسی، کانی‌شناسی، صحرانوردی و... در قطع و شیوه استاندارد به چاپ رسیده است و با چاپ «راهنمای میدانی پروانه‌های ایران» امیدوارم در ایران نیز حرکت‌هایی در این راستا آغاز شود. 

این پژوهشگر در بیان بازخوردهای مخاطبان درباره کتاب «راهنمای میدانی پروانه‌های ایران» گفت: در کشور ما کتاب را با قیمت آن می‌سنجند، نه با محتوای آن. این کتاب چون راهنمای میدانی است در قطع کوچک منتشر شده است و کسانی که از سختی‌ها و هزینه‌های تولید چنین نوع کتاب‌هایی آگاه نیستند به قیمت آن ایراد می‌گیرند.

وی افزود: عکس‌های این کتاب همه با کیفیت استاندارد برای راهنمای میدانی و برای نخستین بار تهیه شده‌اند و از بسیاری پروانه‌ها برای نخستین بار عکاسی شده است. 

علیرضا نادری، 20 سال است که روی پروانه‌های ایران کار می‌کند و در این رشته، صاحب‌نظر است. وی 14 گونه جدید پروانه برای ایران تعریف کرده است. 

چاپ نخست «راهنمای میدانی پروانه‌های ایران» را انتشارات ایرانشناسی در قطع پالتویی، با شمارگان یک هزار نسخه، 272 صفحه و بهای 20 هزار تومان منتشر کرده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها