شنبه ۱ مهر ۱۳۹۱ - ۱۲:۴۴
مطلبی: استاندارد بین‌المللی کتاب در صنعت نشر جایگاه ویژه‌ای دارد

داریوش مطلبی، معاون فناوری و اطلاع‌رسانی موسسه خانه کتاب با بیان این‌که isbn (شماره استاندارد بین‌المللی کتاب) و ismn (شماره استاندارد بین‌المللی موسیقی) در صنعت نشر از جایگاه ویژه‌ای برخوردارند، درباره حضور ایران در چهلمین اجلاس isbn و بیستمین اجلاس ismn گفت: در اجلاس‌های مذکور تاثیر این دو نظام جهانی بر صنعت نشر، بررسی شد.-

مطلبی در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، اظهار کرد: نظام بین‌المللی isbn (شماره استاندارد بین‌المللی کتاب) و نظام جهانی ismn (شماره استاندارد بین‌المللی موسیقی) از زمان تاسیس‌ تاکنون سعی کرده‌اند در برنامه‌هایشان از نظرات تمامی کشورهای عضو استفاده کنند. این دو نظام (isbn و ismn ) تلاش کرده‌اند با برگزاری اجلاس‌های سالانه در یکی از کشورهای عضو، برنامه‌ریزی بلندمدت خویش را به تصویب اعضا برسانند.

وی با بیان این‌که این دو نظام جهانی با هدف شماره‌‌گذاری محصولات صنعت نشر ایجاد شده‌اند، ادامه داد: این صنعت همواره در حال تحول است. در ابتدا شاهد ورود کتاب‌های چاپی در بازار نشر بودیم اما به مرور زمان، محصولات اطلاعاتی دیگری مانند مالتی‌مدیا‌ها(چندرسانه‌ای‌‌ها)، میکروفیلم‌ها، میکروفیش‌ها، ویدئوهای مختلف، نقشه‌ها و کتاب‌ها و محصولات الکترونیک وارد بازار نشر شدند.

معاون فناوری و اطلاع‌رسانی موسسه خانه کتاب در ادامه سخنانش گفت: طبیعی است که با تحولات صنعت نشر، این دو نظام جهانی نیز باید خود را با این تحولات همراه کنند. بنابراین، نظام‌های جهانی مذکور تصمیم گرفتند که اجلاس سالانه‌ای را با حضور کشورهای عضو  و با هدف رصد کردن تحولات صنعت نشر برگزار کنند.

مطلبی افزود: امسال شاهد برگزاری چهلمین اجلاس سالانه isbn و بیستمین سال اجلاس سالانه ismn بودیم. موسسه خانه کتاب به عنوان نماینده سازمان جهانی isbn و ismn در ایران از سال 2001 همواره سعی کرده در اجلاس isbn با توجه به اهمیت و گستردگی این اجلاس، شرکت کند اما برای نخستین بار بود که امسال در اجلاس ismn حضور داشت.

وی در پاسخ به این سوال که هدف برگزاری اجلاس‌های مذکور چیست؟ گفت: همفکری با کشورهای عضو در نظام‌های جهانی isbn و ismn، طرح تحولات حوزه نشر و صنعت نشر در مفهوم عام، بیان تغییراتی که نظام‌های isbn و ismn بسته به تحولات حوزه نشر باید بپذیرند و حوزه‌هایی را که پیش از این پوشش نمی‌دادند باید پوشش بدهند، پرداختن به دغدغه‌هایی که در دنیا در بحث اطلاع‌رسانی و تجارت حوزه کتاب و محصولات دیگر حوزه نشر وجود دارد از جمله اهداف برپایی این اجلاس‌ها به شمار می‌آیند.

معاون فناوری و اطلاع‌رسانی موسسه خانه کتاب به ارایه گزارشی از روند اجرایی چهلمین اجلاس isbn اشاره کرد و افزود: در اجلاس isbn طبق روال گذشته گزارشی از رخدادهای حوزه نشر توسط هیات مدیره سازمان جهانی isbn ارایه شد و سپس وضعیت مدیریت نظام جهانی isbn‌، کشورهایی که به این نظام پیوسته‌اند، تغییراتی که در استانداردها ایجاد شده‌‌اند، بحث‌های ‌مالی سال‌های قبل و آینده این دو نظام جهانی، بحث مربوط به توسعه و تغییرات ایجاد شده در بازار نشر، بررسی جایگاه isbn و ismn در صنعت نشر و تاثیری که در دنیا بر صنعت نشر داشته‌اند، مشکلات موجود در دنیای isbn و ismn یا اعضای این دو نظام با آن‌ها مواجه‌اند، بیان و بررسی شدند.

مطلبی عنوان کرد: همچنین بحث‌های منطقه‌ای کارگاه‌های آموزشی که در کشورهای مختلف برگزار شده‌اند، گزارش‌هایی که اتحادیه ناشران آمریکای لاتین، گروه عضو بالکان و موارد شبیه به این که همه به نوعی تحت تاثیر نظام isbn هستند، ارایه شد تا کشورهای دیگر در صورت نیاز الگوبرداری کنند.

معاون فناوری و اطلاع‌رسانی موسسه خانه کتاب افزود: همچنین بررسی ارتباط‌هایی که نظام isbn با سایر نظام‌های شماره‌گذاری دارد، مانند نظام‌‌های istc (شماره استاندارد بین‌المللی متن)، isni(شماره استاندارد بین‌المللی نام‌‌ها) و isbna که شاخه‌ای از نظام isbn است و تنها می‌تواند تجارت الکترونیک را کنترل کند، از دیگر برنامه‌های اجلاس مذکور بود.

وی توضیح داد: موسسه خانه کتاب از سال قبل برنامه‌ریزی کرده است تا یک همایش منطقه‌ای بین کشورهای عضو اکو با هدف افزایش آگاهی آن‌ها از اجلاس‌های مذکور برگزار کند. بنابراین، این موسسه در چهلمین اجلاس isbn گزارشی از جلساتی که با موسسه فرهنگی اکو در این حوزه برپا کرده بود، ارایه کرد که امیدواریم با حمایت‌های موسسه فرهنگی اکو و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، بتوانیم برنامه‌ریزی کنیم تا این همایش منطقه‌ای را که با محوریت ایران برگزار می‌شود، همزمان با نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران 92 در ایران برگزار کنیم.

مطلبی عنوان کرد: سال گذشته در اجلاس 2011 با توجه به دغدغه‌هایی که در خانه کتاب داشتیم یک طرح پیشنهادی نوشتیم تا بر اساس آن اتفاق‌هایی را که در حوزه نظام شابک رخ داده‌اند، رصد شوند. این‌که کشورها وظایف‌شان را در حوزه نظام شابک چگونه انجام می‌دهند و سازمان جهانی isbn چگونه از آن‌ها حمایت می‌کند و همچنین وضعیت دامنه استفاده از شابک و کاربرد آن در دنیا از جمله موارد‌ی‌ محسوب می‌‌شوند که در این طرح ارایه شده‌اند.

وی ادامه داد: بر این اساس پرسشنامه‌ای را با همکاری دکترمهدی علیپور حافظی، معاون سردبیر کتاب ماه کلیات و معاون پژوهشی پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات آماده کردیم و بعد به تایید رییس فعلی سازمان جهانی isbn و ismn و رییس سابق سازمان جهانی isbn و ismn رساندیم که در صورت نیاز به اصلاح آن‌ بپردازند. آن‌ها نیز پیشنهادهای خوبی برای تکمیل این پرسشنامه ارایه دادند.

معاون فناوری و اطلاع‌رسانی موسسه خانه کتاب در ادامه سخنانش گفت: با کمک سازمان جهانی isbn این پرسشنامه را برای کل کشورهای دنیا ارسال کردیم. پاسخ‌های این پرسشنامه‌ را با کمک سازمان جهانی isbn تحلیل کردیم و نتایج آن به صورت یک مقاله‌ ارایه شد که امیدواریم در آینده نزدیک این مقاله را در یکی از مجلات انگلیسی زبان و سپس در ایران منتشر کنیم. نتایج این تحقیق را در قالب 30 دقیقه سخنرانی در این اجلاس ارایه کردیم که بسیار مورد استقبال کشورهای عضو قرار گرفت.

مطلبی در پایان گفت: چهلمین اجلاس isbn و بیستمین اجلاس ismn در «کیشینوف»، پایتخت جمهوری مولداوی به همت اتاق کتاب جمهوری مولداوی برگزار شد. در اجلاس isbn نمایندگان حدود 45 کشور عضو و همه کشورهایی که صنعت نشر متوسط به بالایی دارند مانند آمریکا، انگلیس، آلمان، فرانسه، چین و ژاپن حضور داشتند. همچنین کشورهایی که صنعت نشر رو به رشدی دارند مانند ویتنام و کره نیز شرکت کرده بودند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط