یکشنبه ۲۴ دی ۱۳۹۱ - ۰۸:۰۰
کتابخانه دیجیتال دسترسی پژوهشگران را آسان می‌کند

اکبر ایرانی، مدیر مرکز پژوهشی میراث مکتوب با اشاره به دیجیتالی شدن کتاب‌های این مرکز می‌گوید: کتابخانه دیجیتالی این مرکز برای دسترسی آسان‌تر پژوهشگران راه‌اندازی خواهد شد، همچنین از این پس کتاب‌های این مرکز براساس سفارش و درخواست متقاضی، چاپ می‌شوند و در اختیار مخاطب قرار می‌گیرند.-

مدیر موسسه پژوهشی میراث مکتوب در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، درباره برنامه‌های آینده این مرکز اظهار داشت: کتابخانه جامع میراث مکتوب در راستای بهبود دسترسی پژوهشگران به کتاب‌های این مرکز راه‌اندازی می‌شود. این کتابخانه دیجیتال با 240 عنوان کتاب در دست آماده‌سازی است. 

اکبر ایرانی درباره مساله حق تالیف مولفان آن‌ها، پاسخ داد: با اجازه‌ای که از نویسندگان و مصححان کتاب‌ها گرفته شده است، در انتشار هر کدام از کتاب‌ها به‌ویژه در بازچاپ و نیز در حالتی که کتاب‌ها را در قالب نرم‌افزار رایانه‌ای منتشر کردیم، حقوق مصححان را رعایت می‌کنیم. 

وی افزود: هرساله با انتشار کتاب‌های جدید، نرم‌افزار جامع آن نیز به‌روز رسانی خواهد شد. از سوی دیگر قرار است تمام مجله‌های این موسسه را نیز در لوح فشرده‌ای عرضه کنیم.

سردبیر «گزارش میراث» درباره فواید دیگر این نرم‌افزار بیان کرد: در شرایطی که انتشار کتاب بسیار پرهزینه و چند برابر قیمت انجام می‌شود، کتاب‌ها، همراه با خدمات جانبی مانند لغتنامه‌های فارسی، عربی و درج تصویر نسخه‌های خطی این آثار به پژوهشگران این امکان را می‌دهد تا هنگام تحقیق درباره این نسخ، آن‌ها را مقابله کنند، همچنین داوری و بررسی را برای خواننده آسان می‌کند.

وی در پاسخ به خبر انتشار کتاب‌های این مرکز به‌صورت دیجیتالی در آینده و این‌که آیا کتاب‌های کاغذی از سیستم حذف خواهند شد، گفت: کتاب کاغذی به این معنا حذف نخواهند شد اما افزایش بهای انتشار کتاب باعث شده تا چاپ کتاب در سطح محدودتر و بسته به سفارش و نیاز مخاطب انجام شود. بر این اساس طرحی ارایه شده که مانند دیگر کشورها، پس از تولید کتاب، چاپ آن برای هر مخاطبی که کتاب را سفارش دهد، به ‌صورت (Print on Demand) انجام خواهد شد. 

ایرانی درباره چگونگی انجام این روش انتشار توضیح داد: برای کتاب‌های جدید قراردادها به‌گونه‌ای نوشته می‌شود که کتاب‌ها در دو شکل کاغذی و الکترونیک قابل انتشار باشد. به این‌منظور کتاب‌ها ابتدا با شمارگان محدود بین 50 تا 100 نسخه منتشر می‌شود و پس از آن، براساس نیاز و سفارش مخاطب، کتاب به‌صورت کاغذی چاپ یا به‌صورت کتاب الکترونیکی (E-Book) در اختیارشان قرار می‌ گیرد.

مدیر مرکز پژوهشی میراث مکتوب درباره مزایای این شیوه انتشار گفت: در شرایطی که نشر کاغذی رو به انقراض است، گرانی کاغذ و قیمت بالای کتاب، امکان خرید را مشکل کرده، همچنین کوچک بودن خانه‌ها و زندگی آپارتمانی، امکان نگهداری کتاب در این فضاها را کم یا غیرممکن کرده است.
 
وی ادامه داد: پژوهشگران نیز برای استفاده از کتاب‌ها معمولا به کتابخانه‌ها می‌روند. همه این مسایل باعث می‌شود که کتاب خریدن کار دشواری باشد. از سوی دیگر حذف شدن انبارداری کتاب به ناشر کمک خواهد کرد تا هزینه‌های نگهداری کاهش پیدا کند. از این‌رو، الکترونیکی کردن کتاب‌ها و راحتی دسترسی از اینترنت، راه حل جایگزین و مناسبی برای این مساله به‌شمار می‌رود. 

مرکز نشر جهان اسلام برای پخش کتاب در منطقه تاسیس شود 

مدیر مسوول «آینه میراث» در پاسخ به چگونگی خرید آنلاین کتاب‌ها از سایت این مرکز و نیز فروش بین‌المللی بیان کرد: خرید کتاب از سایت میراث مکتوب مانند دیگر سایت‌های فروش کتاب انجام می‌شود اما برای فروش‌های بین‌المللی از سوی مرکز پخش آمازون، نیاز به انبار در اروپا و آمریکا داریم تا آن مرکز بتواند دو روز پس از گرفتن سفارش، کتاب را به متقاضی تحویل دهند که این کار امکان‌پذیر نیست. 

وی در ادامه سخنانش با پیشنهاد راه حلی در این زمینه گفت: راه حلی که پیشنهاد می‌کنم این است که مرکزی به نام مرکز نشر جهان اسلام تاسیس شود تا به پخش کتاب‌هایی که در ایران و همچنین منطقه منتشر شده یا می‌شوند، کمک کند. سازمان‌هایی مانند فرهنگ و ارتباطات اسلامی نیز می‌تواند با خرید کتاب از سوی رایزنی‌های فرهنگی ایران در دیگر کشورها و اهدای آن‌ها به کتابخانه‌ها و مراکز ایرانشناسی این امر را تسهیل کنند.

ایرانی ضمن تشریح دیگر برنامه‌های مرکز پژوهشی میراث مکتوب اظهار کرد: براساس برنامه پیش‌بینی شده برای سال 1391، قرار بود 20 عنوان کتاب، دو شماره دوفصلنامه «آینه میراث»، 6 شماره دوماهنامه «گزارش میراث» و پنج ضمیمه منتشر کنیم که در سه ماهه نخست سال به انتشار آن‌ها دست زدیم اما در ادامه با کاهش بودجه به 3/1(یک سوم) مواجه شدیم و طبیعی است که برای انتشار کتاب‌ها، برگزاری همایش‌ها و اجرای برنامه‌ها دچار مشکل شویم.

وی درباره این‌که چه افرادی به تصحیح نسخه‌های این مرکز می‌پردازند، پاسخ داد: از اولویت‌های این مرکز پژوهشی، بها دادن به استعدادهای جوانانی است که در حوزه نسخ خطی و تصحیح فعالیت می‌کنند.

ایرانی درباره مجموعه «دانشوران ایران و اسلام» که در انتشار آن بیش از پنج سال وقفه ایجاد شده و این‌که آیا قرار است دوباره در روند جدید انتشار این مرکز قرار گیرد، توضیح داد: تجربه انتشار این مجموعه کتاب‌ها بسیار موفق بود و این کتاب‌ها بازنویسی متون کهن برای افرادی است که آشنایی با نثر کهن فارسی ندارند. 

وی در ادامه افزود: متاسفانه پنج شش سالی است که به‌دلیل مشکلاتی موفق به عقد قرارداد برای حمایت از این طرح نشدیم و  توانایی انتشار آن را نیز نداریم. تا آن زمان یک‌صد و 11 عنوان از این مجموعه که بازنویسی کتاب‌هایی مانند شاهنامه، نظامی، عطار، سعدی و دیگران بود، به‌چاپ رسید. در هر حال امیدوارم در ادامه برنامه کتاب‌های الکترونیک، بتوانیم انتشار این مجموعه را نیز از نو پیگیری کنیم.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها