چهارشنبه ۱۱ اردیبهشت ۱۳۹۲ - ۱۱:۲۳
تقوی با «انگیزه» وارد بازار نشر می‌شود

سرمربی تیم فوتبال سایپا کرج و مترجم کتاب‌های ورزشی از انتشار نخستین اثر تالیفی‌اش با عنوان «انگیزه» خبر داد، کتابی که دربرگیرنده تئوری‌های ورزش فوتبال و نکاتی است که به افزایش انگیزه‌های گوناگون در وجود مربیان کمک می‌کند.-

مجتبی‌ تقوی در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب‌ ایران (ایبنا)، در این باره اظهار کرد: حدود یک سال است که کار نگارش این اثر را به پایان رسانده‌ام اما به دلیل مشغله‌های فراوانی که اغلب به دلیل حضور در تیم سایپا برایم پیش آمد، ویرایش آن‌ را به پایان مسابقات لیگ برتر فوتبال موکول کردم. 

وی مباحث تئوری فوتبال و آمادگی روانی مربیان در مقاطع مختلف را محورهای اصلی کتابش عنوان کرد و افزود: تلاش کردم کتابی ثمربخش را برای مربیانی تالیف کنم که تیمشان در طول یک فصل دچار یکنواختی انگیزشی شده است. این کتاب به مربیان می‌آموزد چگونه در مقاطع مختلف انگیزه‌های گروهی و فردی بازیکنانشان را تحریک کنند. به همین دلیل، نام «انگیزه» را برای آن انتخاب کردم. 

مترجم کتاب مربیگری فوتبال با بیان این‌که مربیان به منظور کسب موفقیت در فوتبال باید برنامه‌ جامعی برای مطالعه داشته باشند، اضافه کرد: فدراسیون بین‌المللی فوتبال (فیفا) در یک درجه‌بندی مربیان فوتبال را به سه گروه مربیان درجه یک، دو و سه تقسیم کرده است و مربیان درجه یک را افرادی خلاق،‌ باهوش و با مطالعه می‌داند. این فدراسیون تاکید فراوانی بر مطالعه مربیان فوتبال دارد. یک مربی روزانه حداکثر سه ساعت را کنار بازیکنانش در جلسات تمرینی می‌گذراند و بقیه وقتش را باید به دیدن فیلم‌های آموزشی و مطالعه کتاب‌ها و مقالات متعدد درباره علم روز فوتبال بپردازد. 

تقوی شرکت در کلاس‌های مربی‌گری را برای افزایش سطح دانش مربیان کافی ندانست و توضیح داد: در این کلاس‌ها تنها مجموعه‌ای از مفاهیم اولیه به مربیان تدریس می‌شود و به بیان بهتر، مدرسان با ارایه چند پلان آموزشی تنها به طرح موضوع می‌پردازند، در صورتی که مربی مانند چشمه‌ای است که باید به منبع مطالعه متصل باشد و در صورتی‌ که ارتباطش با این منبع قطع شود، کارایی چندانی نخواهد داشت. 

سرمربی سایپا ضمن انتقاد از فاصله زیادی که بین مراکز علمی و اهالی فوتبال ایجاد شده، اضافه کرد: تحصیلات آکادمیک مکمل تجربیات عملی مربیان است. اگر فاصله بین ورزشکاران و مراکز علمی و دانشگاهی برطرف نشود، در زمینه ورزش تولید علمی هم نخواهیم داشت. در دنیا مرسوم است که فرضیات متعدد مطرح شده در زمینه علوم ورزشی پس از مدتی به کتاب تبدیل می‌شوند. 

وی سطح کیفی کتاب‌هایی را که در حوزه فوتبال ترجمه و تالیف شده‌اند، متوسط ارزیابی کرد و افزود: متاسفانه هنوز در بازار کتاب ایران با کتابی که مرجع و تاثیرگذار باشد، مواجه نشده‌ام و اکثر تالیفات و ترجمه‌ها به صورت کلی به تشریح تمرینات آماده‌سازی پرداخته‌اند. به نظر من، تا زمانی‌که فوتبال ما از نهادهای علمی فاصله بگیرد، اوضاع از این بهتر نخواهد شد. 

تقوی درباره کتاب فوتبال ساحلی که چند سال پیش با ترجمه وی وارد بازار نشر شد، گفت : فوتبال امروز با سرعت زیادی به سمت تخصصی شدن حرکت می‌کند. به یاد دارم زمانی را که به عنوان بازیکن در خدمت تیم سایپا بودم، هم در تیم چمنی و هم در تیم سالنی برای این باشگاه بازی می‌کردم. این موضوع درباره بسیاری دیگر از بازیکنان هم صدق می‌کرد اما امروزه می‌بینید که بازیکنان فوتبال سالنی، جداگانه به این بازی می‌پردازند. در فوتبال ساحلی هم اوضاع بر همین منوال است.
 
وی افزود: فیفا به تازگی مسابقات فوتبال را به چهار دسته چمنی، سالنی، ساحلی و فوتبال بانوان تقسیم‌بندی کرده است. نوع تمرینات هم در این تقسیمات متفاوت است. برای مثال، در فوتبال سالنی یک بازیکن احتیاج به تمرینات ویژه غیرهوازی دارد اما در فوتبال چمنی،‌ بازیکنان بیشتر باید به تمرینات قدرتی بپردازند. فوتبال بانوان هم شرایط خاص خود را دارد و فیفا به تازگی سرمایه‌گذاری زیادی روی آن کرده است. در این وضعیت، ترجمه و تالیف آثاری که به تشریح جداگانه این تقسیم‌بندی چهارگانه بپردازد، ضروری است. 

سرمربی تیم سایپا کتاب «مربی‌گری فوتبال» را کامل‌ترین کتابی دانست که در زمینه این ورزش منتشر شده است و افزود: وقتی چند سال پیش این کتاب را خواندم، به شدت تحت تاثیر قرار گرفتم و بعد از مدتی آن ‌را به فارسی ترجمه کردم. این اثر در 800 صفحه منتشر شد و فدراسیون جهانی فوتبال به خاطر ترجمه این کتاب به فارسی با ارسال تقدیرنامه‌ای از من تشکر کرد. حتی یکی از ناشران کشورهای حوزه خلیج فارس هم پس از دیدن ترجمه فارسی مربیگری فوتبال تصمیم گرفت آن‌ را به زبان عربی منتشر کند. اکنون هم امیدوارم که کتاب «انگیزه» با کیفیت بالا منتشر و در سطح گسترده‌ای هم توزیع شود. 

تقوی کتاب‌های آموزشی پیشرفته فوتبال را بهترین مرجع برای مربیان این ورزش دانست و اضافه کرد: فدراسیون فوتبال انگلستان با برگزاری کلاس‌های متعددی در زمینه مربیگری مدرن، می‌کوشد محتوای ذهنی مربیان نسل جدید فوتبال جزیره را دگرگون سازد. به نظر من، بقیه کشورهای دنیا هم در این زمینه باید از انگلستان الگوبرداری کنند. 

مجتبی تقوی متولد سیزدهم اسفند 1346 و سرمربی فعلی تیم فوتبال سایپای کرج است. وی تاکنون کتاب‌های مربی‌گری فوتبال، فوتبال ساحلی و راهنمای غذایی برای فوتبال را به فارسی ترجمه کرده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط