سه‌شنبه ۱۷ تیر ۱۳۹۳ - ۰۷:۵۶
سلیمی: پیشنهادم تشکیل سازمان غیر دولتی برای حمایت و مدیریت آثار مولفان متوفی است

علی‌الله سلیمی، نویسنده، روزنامه‌نگار و منتقد ادبی از موافقان واگذاری حق‌التالیف آثار پدیدآورنده بعد از گذشت 50 سال از فوت وی، به ناشر به شرط تشکیل سازمان غیر دولتی برای حمایت و مدیریت آثار مولفان متوفی است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) سلیمی از موافقان ماده 12 قانون «حمایت از حقوق مولفان، مصنفان و هنرمندان» است. وی در این باره اظهار کرد: معتقدم قانون نامبرده بسیار به‌حق و خوب است چرا که بعد از گذشت 50 سال از فوت پدیدآورندگان، آثار آن‌ها به‌نوعی جزو آثار ملی محسوب می‌شوند.
 
وی ادامه داد: از طرفی بعد از گذشت دو نسل (بعد از 50 سال از فوت پدیدآورنده) اعضای اصلی خانواده متوفی در قید حیات نیستند و نوادگان آن‌ها درباره چاپ یا عدم چاپ آثار متوفی تصمیم می‌گیرند. بسیار مشاهده شده است که اغلب نوادگان پدیدآورندگان متوفی در ایران زندگی نمی‌کنند؛ در چنین شرایطی اگر قانون مذکور نبود، آثار بلاتکلیف می‌ماندند چرا که جمع کردن نوادگان متوفی از سراسر دنیا در یک‌ مکان و یک زمان کار بسیار مشکل و زمان‌بری است.

این منتقد ادبی ادامه داد: البته این به آن معنا نیست که اعتقاد داشته باشم باید حق‌التالیف آثار پدیدآورندگان متوفی به ناشر برسد یا این‌که اثر به صورت آزاد منتشر شود، بلکه معتقدم باید بنیاد یا سازمانی غیردولتی تاسیس شود تا امور مربوط به آثار پدیدآورندگان متوفی را در دست بگیرد و آن‌ها را سامان بخشد.

سلیمی اظهار کرد: تاکید می‌کنم این بنیاد یا نهاد  حتماً غیردولتی باشد تا با تغییر دولت یا مسوولان، دچار تغییر و تحول نشود.

وی توضیح داد: این نهاد غیردولتی علاوه بر رسیدگی به حقوق پدیدآورندگان متوفی می‌تواند بستر جمع‌آوری آثار پراکنده شده متوفی و ارایه آن‌ها به صورت منسجم و یکپارچه را فراهم کند.

این منتقد ادبی ادامه داد: این سازمان غیردولتی حتی می‌تواند با اندیشیدن تمهیدات جدی‌تر و کاربردی‌تر، آثار پدیدآورنده متوفی را با کیفیت بهتر منتشر کند به‌گونه‌ای که در شأن و در خور پدیدآورنده باشد.

سلیمی عنوان کرد: متاسفانه در ایران این‌گونه رایج است که افراد _به صورت ویژه پدیدآورندگان_ بعد از فوتشان مورد توجه اطرافیان قرار می‌گیرند! در این زمینه اگر قرار است آثار پدیدآورنده بعد از فوت وی نیز منتشر شود، شایسته است نهاد فرهنگی ویژه‌ای شکل بگیرد تا بیشتر روی ترجمه این گونه آثار به زبان‌های زنده دنیا کار اساسی صورت بگیرد.

وی افزود: این نهاد فرهنگی می‌تواند با اقدامات شایسته خود، بستر لازم برای نشر آثار متوفی را فراهم کند. 

در این زمینه بخوانید: 
- گودینی: با قانون محدودیت زمان ارث از مولف موافقم/ اگر وارث مولف ناخلف بود، چه باید کرد؟/اینجا را بخوانید
- حسن‌بیگی: محدودیت زمانی را برای انتفاع وراث قبول ندارم/اینجا را بخوانید.
- مدیر نشر بهتاپژوهش: قانون «حقوق مولف پس از مرگ» کامل است/اینجا را بخوانید.
- مهدی غبرایی: حقوق آثار تا الی‌الابد باید به وراث پدیدآورنده برسد/ اینجا را بخوانید.
- کارشناس حقوق نشر: محدوده زمانی برای آثار فکری، به دلیل حمایت از جامعه است/ اینجا را بخوانید.
- سرشار: مخالف تعیین محدوده زمانی برای حقوق وراث نویسنده هستم/اینجا را بخوانید.
- کاخی: با واگذاری حق‌التالیف نویسنده متوفی به ناشر مخالفم/ اگر ناشر زودتر از مولف فوت کند، تکلیف چیست؟/اینجا را بخوانید.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط