شنبه ۱۰ آبان ۱۳۹۳ - ۱۰:۰۶
علی بیک: نسبت کتابفروشی‌ها به ناشران استاندارد نیست / شبکه توزیع کتاب باید ساماندهی شود

امیر علی‌بیک، از فعالان نشر بابیان این‌که تعداد زیاد ناشران نسبت به تعداد اندک کتابفروشی‌ها، معضلات فراوانی را به وجود آورده است، گفت: باید تشکلی باهدف ساماندهی شبکه توزیع کتاب در کشور، راه‌اندازی شود.

علی‌بیک در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) از شبکه فعلی توزیع کتاب در کشور، ابراز نارضایتی کرد و گفت: به دلیل این‌که اغلب ناشران بزرگ خود، پخشی نیز هستند و همچنین به دلیل این‌که اغلب پخشی‌ها از قشر خاصی از ناشران حمایت می‌کنند، متأسفانه کتاب‌های حوزه‌های مختلف به‌صورت یکسان توزیع نمی‌شوند؛ در چنین وضعیتی مشاهده می‌کنیم که حضور کتاب‌های یک حوزه در بازار نشر پررنگ‌تر از کتاب‌های سایر حوزه‌ها می‌شود.

مدیرمسئول انتشارات فیروزه تعداد زیاد ناشران نسبت به تعداد اندک کتابفروشان را معضل عرصه نشر دانست و گفت: متأسفانه بیشتر کتابفروشی‌ها هنوز با رویکرد سنتی به فرایند توزیع می‌نگرند. اگر فرایند کتابفروشی به‌تناسب خدماتی که ارائه می‌دهد، کامپیوتری شود به‌گونه‌ای که وقتی یک کتاب برای نخستین بار به فروش می‌رسد به‌صورت اتوماتیک درخواست تهیه آن به پخشی ارائه شود، این گردش شبکه‌ای خرید و فروش کتاب باعث می‌شود کتاب‌ها به‌ویژه کتاب‌های چاپ نخست فقط یک بار توزیع نشوند بلکه دوباره یا چندباره درخواست تهیه آنها وجود داشته باشد.

علی بیک بابیان این‌که یکی از علت‌هایی که کتاب مهجور می‌ماند، نبود شبکه مناسب توزیع است، اظهار کرد: ازآنجا که توزیع‌کننده در فرایند توزیع کتاب هزینه‌ای را پرداخت نمی‌کند، کتاب چه به فروش برسد و چه به فروش نرسد چندان فرقی به حالش نمی‌کند. توزیع‌کنندگان بیشتر  دنبال تهیه کتاب‌های پُرفروش هستند درنتیجه بخش عظیمی از کتاب‌ها از دید مخاطبان مغفول می‌مانند.

وی توضیح داد: ناشری که کار تخصصی انجام می‌دهد، در وضعیت نامساعد اقتصاد نشر وقتی با گردش نامناسب کاری خود مواجه می‌شود، باوجود این‌که فعالیتشان بسیار عالی و حرفه‌ای است، سرمایه‌گذاری در چاپ این کتاب‌ها را کم می‌کنند و درنهایت به چاپ کتاب‌هایی رو می‌آورد که با اقبال بیشتری مواجه هستند. در چنین وضعیتی بسیاری از کتاب‌های ارزشی یا چاپ نمی‌شوند و یا با تأخیر چاپ می‌شوند.

عضو اتحادیه ناشران و کتابفروشان بابیان این‌که متأسفانه فقدان سیستم توزیع مناسب کتاب در کشور، باعث شده است بسیاری از مشتریان، از نبود کتاب‌های موردنیازشان در سطح شهر، ابراز ناراحتی کنند، گفت: پیشنهاد می‌کنم برای رفع معضل نبود شبکه مناسب توزیع کتاب در کشور و ساماندهی این چرخه، تشکلی راه‌اندازی شود تا اعضای آن را افراد متخصص حوزه نشر تشکیل دهند.

*در این زمینه بخوانید:
(1) آموزگار: نسبت تعداد ناشران به کتابفروشان منطقی نیست/ تمرکز 75 درصد صنعت نشر در پایتخت (اینجا)
(2) مدیر انتشارات منادی تربیت: توزیع کتاب گرفتار حلقه‌های غیر صنفی و مجاری نامناسب است (اینجا)
(3) مدیر فروش انتشارات دانشگاه صنعتی شریف: بعضی ساندویچ‌فروش‌های دیروز، دنبال پخش کتاب رفته‌اند! (اینجا)
(4) حسن سرشتی: توزیع کتاب در کشور در انحصار قشر خاصی از پخشی‌هاست (اینجا)
(5) رُهبانی: ناکارآمدی شبکه توزیع، زمینه تولید و نشر کتاب‌های کم‌ارزش را فراهم‌تر می‌کند (اینجا)
(6) محبی: با افزایش تقاضای کتاب، شبکه توزیع خودبه‌خود فعال می‌شود (اینجا)

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط