علی بلوکباشی، مردمشناس پیشکسوت از پایان ترجمه کتاب «بازماندههایی از دوران جاهلیت در تمدن اسلامی» اثر ادوارد الکساندر وسترمارک خبر داد.
وی افزود: کتاب «بازماندههایی از دوران جاهلیت در تمدن اسلامی» یکی از امهات کتب کلاسیک جهان و از معتبرترین منابع تحقیقی - تطبیقی مورد استفاده و استناد بیشتر دینپژوهانی است که در زمینه دین، مذاهب، فرهنگ عرفی و فرهنگ عامه مردم در جوامع اسلامی و ایران تحقیق میکنند.
این مردمشناس درباره استفاده از اسناد در این کتاب ادامه داد: وسترمارک مدت 9 سال در سرزمین مراکش به پژوهشهای میدانی پرداخت و در این اثر فرهنگ، رفتارها، عقاید، باورها و مناسک دینی مردم مراکش را پس از ورود و گسترش اسلام در سرزمینهای افریقایی و گرایش مردم افریقا به اسلام با استناد به سندهای معتبر کتبی و پژوهشهای شفاهی را بررسی کرده است. در این بررسی مولف آمیختگیهای فرهنگ این مردم را در برخی عرصههای رفتاری، اعتقادی و مناسکی با پارهای از عناصر بازمانده فرهنگی شرکآمیز اقوام و قبایل روزگاران پیشین به دست آورده است.
بلوکباشی بیان کرد: مولف موضوعات مربوط به فرهنگ عرفی مردم مسلمان مراکش را با تحقیقی به روش میدانی- کتابخانهای و مبتنی بر نگرش دوگانه جامعهشناسانه و انسانشناسانه و با بهرهگیری از دانش عمیق و گسترده خود در پژوهشهای دینی پیشینیان نوشته و تجزیه و تحلیل کرده است.
وی درباره محتوای کتاب وسترمارک اظهار کرد: مطالب این کتاب در 6 فصل و هر فصل با مباحث گوناگون تنطیم و تدوین شده است. عناوین فصول ششگانه آن عبارتند از «جن»، «چشم بد» یا «چشمزخم»، «دعا و نفرین و سوگند»، «قداست (برکت): فراگیربودن آن»، «قداست: مظاهر و تغییر پذیری آن» و « قوم بَربَر و بازماندههایی از فرهنگ رومی در آئین این قوم».
این پژوهشگر فرهنگ عامه در معرفی مولف کتاب «بازماندههایی از دوران جاهلیت در تمدن اسلامی» گفت: وسترمارک فیلسوفی جامعهشناس، دانشمندی انسانشناس اهل فنلاند است. در هلسینگفورس فنلاند که امروزه هلسینکی نامیده میشود، به دنیا آمد و تحصیل کرد و درجه دکتری در فلسفه و جامعهشناسی گرفت. در سال 1890 به سمت استادی جامعهشناسی در دانشگاه هلسینگفورس منصوب شد. در دانشگاه لندن نیز در کرسی جامعهشناسی تدریس میکرد و از سال 1907 تا 1930 سمت پروفسوری جامعهشناسی آن دانشگاه را داشت. وسترمارک به چند زبان از جمله لاتین تسلط کامل داشت و با بیشتر نوشتهها، آثار علمی قدما و نویسندگان معاصر خود آشنا بود و در تالیفات خود از جمله همین کتاب از تمامی منابع قدیم و جدید به زبانهای مختلف بهره گرفته است.
بلوکباشی افزود: وسترمارک و یکی دیگر از فیلسوفان و جامعهشناسان انگلیسی به نام لئونارد هابهاوس (Hobhouse Leonard T 1864-1929) را آخرین چهرههای برجسته در سنت مطالعات تطبیقی در نهادهای اجتماعی دانستهاند. اندیشمندان برجستهای مانند برانیسلاو مالینوفسکی Bronislaw Malinowski در انسانشناسی، موریس گینزبرگ Morris Ginsberg و ویلر G. C. Weeler در جامعهشناسی از جمله شاگردان وی در دانشگاه لندن به شمار میآیند.
وی در رابطه با تحشیهنویسی بر اثر وسترمارک عنوان کرد: ترجمه فارسی کتاب مدتها پیش خاتمه یافته و چند ماهی است مشغول نوشتن و افزودن یادداشتهایی در مقایسه برخی رفتارها و باورهای مشابه در فرهنگ آئینی و اعتقادی مردم میدان مورد تحقیق وسترمارک و فرهنگ عُرفی یا فرهنگ عامه مردم ایران هستم. گمان میکنم که تحشیهنویسی براین کتاب تا یک ماه دیگر پایان یابد.
این استاد دانشگاه هنر بیان کرد: هنوز ناشر مشخصی برای چاپ و نشر کتاب در نظر نگرفتهام. وقتی کار تحشیهنویسی تمام شود، آنگاه تصمیم میگیرم که چاپ و نشر آن را به کدام ناشر بسپارم.
نظر شما