یکشنبه ۵ آذر ۱۳۹۶ - ۱۳:۴۹
نسخه‌های منسوب به امام  یازدهم در کتابخانه آستان قدس

مجموعه ارزشمندی از نسخه‌های خطی و چاپ سنگی نفیس با موضوع امام حسن عسکری (ع) در کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی نگهداری می‌شود که بیش از 50 نسخه‌ نفیس از تفسیر حضرت در این میان می‌درخشد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، کارشناس مسئول اداره مخطوطات سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان‌ قدس‌ رضوی، بیان کرد: مجموعه ارزشمندی از نسخه‌های خطی و چاپ سنگی نفیس با موضوع امام حسن عسکری (ع)، در کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی نگهداری می‌شود که بیش از 50 نسخه‌ مربوط به تفسیر حضرت، شامل حدود 30 نسخه خطی و 23 نسخه چاپ سنگی است.
 
سید محمدرضا فاضل هاشمی با اشاره به نسخه ارزشمندی از تفسیر امام حسن عسکری (ع)،‌ افزود: تفسیر منسوب به امام حسن عسکری (ع)، از تفاسیر روایی امامیه مربوط به قرن سوم بوده و نسخه آستان قدس، به زبان عربی به خط نسخ 17 سطری در قرن یازدهم کتابت شده است.
 
وی درباره ترجمه فارسی این تفسیر نیز گفت: ترجمه این اثر با عنوان «آثارالأخیار» به همت ابوالحسن علی‌بن‌حسن زواره‌ای اصفهانی از دانشمندان و عرفای بزرگ قرن دهم قمری انجام است. نسخه آستان قدس، با کاغذ نباتی، عناوین به شنگرف و جلد تیماج، در سال 1265 قمری کتابت شده که خط متن آیات به نسخ و تفسیر آنها به نستعلیق است.

کارشناس مسئول اداره مخطوطات سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان‌ قدس‌ رضوی ادامه داد: از نسخه‌های چاپ سنگی موجود نیز «جواهرالأیمان فی ترجمه تفسیر القرآن» از سوی محمدباقر بن اسماعیل یزدی سیرجانی در سال 1320 به چاپ رسیده است.
 
فاضل هاشمی با اشاره به برخی نفایس کتاب‌های خطی که سرگذشت و فضایل و مناقب آن حضرت به نوعی در آن مندرج است، اظهار کرد: «الأعتقادات» شیخ صدوق به کتابت 1029 قمری، ترجمه «المناقب» اربلی با ترجمه زواری به کتابت 992 قمری ، نسخه ارزشمندی از «مطالب السئول» از محمدبن طلحه نصیبی به کتابت 725 قمری از دیگر نسخه‌های موجود است.
 
وی همچنین با معرفی نسخه ارزشمندی از «کشف الغمه عن معرفه احوال الأئمه و اهل بیت العصمه»، گفت: این نسخه به قلم علی بن عیسی اربلی در قرن هفتم تألیف و نسخه‌ای به قلم «محمدباقر بن محمدعلی کاشانی» در سال 709 هجری قمری به خط نسخ 25 سطری بر کاغذ نخودی کتابت شده و وقف شیخ صنعان در سال 1043 هجری قمریست و نسخه ارزشمند دیگری از آن به کتابت سال 784 قمری نیز در کتابخانه موجود است.
 
ده‌ها کتابخانه تخصصی در ذیل سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان‌ قدس ‌رضوی دایر شده که محل نگهداری آثار ارزشمندی اعم از نسخه‌های نفیس خطی، چاپ سنگی و سربی در زمینه‌های مختلف، مرقعات، دست‌نوسته‌ها، جزوات و قرآن‌های خطی، اسناد دیداری و شنیداری، نفایس مطبوعاتی، کتاب‌های الکترونیکی و منابع نفیس لاتین است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها