شنبه ۷ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۱۰:۴۳
پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با 50 عنوان کتاب جدید در نمایشگاه

سازمان انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی برای نخستین بار 50 عنوان کتاب جدید را در نمایشگاه سی و دوم کتاب تهران عرضه کرده است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در قم، سازمان انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با 50 عنوان کتاب جدید در سی و دومین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران حضور پیدا کرده است.

مطلب زیر به معرفی برخی از کتاب‌های پژوهشکده و گروه‌های مختلف این پژوهشگاه که برای نخستین بار در نمایشگاه سی و دوم عرضه شده‌اند، می‌پردازد.
«همسران»:
 «همسران» عنوان کتاب کانون اندیشه جوان پژوهشگاه است که برای اولین بار توسط سازمان انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی و به قلم حسام رضایی منتشر شده است.

در مقدمه این کتاب می‌خوانیم:
جامعه‌شناسان و روانشناسان معتقدند با توجه به ماهیت اجتماعی نیازهای انسانی، بشر ناچار است تا با «دیگری» ارتباط برقرار کند. چنین روابطی در طول تاریخ به صورت‌های گوناگون اتفاق افتاده و در خلال چنین روابطی است که انسان‌ها شناخت مناسبی از خود و دیگران به دست می‌آورند و در واقع «هویت» منحصر به فردی ازشخصیت خود می‌سازند.
 
در میان اشکال مختلف روابط اجتماعی، روابط زن و مرد به علت وجود عامل «جنسیت» که تعیین کننده شیوه ارتباط میان این دو می‌باشد، از جمله مهم‌ترین آنهاست و بحث از آن از اهمیت خاصی برخوردار است. اگرچه خانواده و محارم از جمله افرادی هستند که زن یا مرد با آن‌ها در ارتباط مستقیم است، اما آن چه محور اصلی بحث در این مقام را شکل می‌دهد، شیوه‌های ارتباط میان زنان و مردان نامحرم می‌باشد. از این رو، به نظر می‌رسد موضوع «روابط زن و مرد» خصوصاً در مورد غیر محارم و نیز اشاره به برخی مقومات رابطه میان زن و مرد و بعد از آن بررسی حدود این نوع از ارتباط از منظرفقهیحقوقی از اهمیت و ضرورت خاصی برخوردار باشد.
«جستارهایی در فلسفه‌های مضاف»:
 این کتاب عنوان کتاب گروه فلسفه پژوهشکده حکمت و دین‌پژوهی پژوهشگاه است که برای اولین بار توسط سازمان انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی و به قلم حجت‌الاسلام ابوالحسن غفاری عضو هیأت علمی گروه فلسفه پژوهشگاه منتشر شده است.

در متن کتاب «جستارهایی در فلسفه‌های مضاف» آمده‌ است:
فلسفه مضاف، عنوان مستحدثی است که به مانند دانش درجه دوم و با نگاه متافیزیکی عهده‌دار بحث از اصول و مبانی مابعدالطبیعی علوم و مضاف‌الیه‌هاست. فلسفه‌های مضاف در حقیقت از مصداق‌های فلسفه مضاف است و گونه‌های متنوعی دارد که پیش از عنوان «فلسفه مضاف» شکل گرفته است. به نظر می‌رسد پس از شکل‌گیری گونه‌هایی از فلسفه‌های مضاف مانند: فلسفه علم، فلسفه دین، فلسفه روان‌شناسی، فلسفه فیزیک و … ذهن اندیشه‌وران به این سمت سوق یافته است که فلسفه مضاف چیست؟ چه هویت و ماهیتی دارد؟ چه اقسامی می‌تواند داشته باشد؟ این پرسش‌ها و ده‌ها پرسش دیگر که در حوزه فلسفه مضاف مطرح می‌شود پاسخی مناسب می‌طلبد. یکی از هدف‌های اساسی و مهم مجموعه مقالات و گفت‌وگوهایی که در این اثر آمده است، به دنبال پاسخ به پرسش‌های پیش‌گفته و طرح مسایل جدید در حوزه فلسفه مضاف است.
«سایه روشن‌های «سایه»»:
«سایه روشن‌های «سایه»» عنوان کتاب مطالعات انقلاب اسلامی پژوهشکده فرهنگ و مطالعات اجتماعی پژوهشگاه است که برای اولین بار توسط سازمان انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی و به قلم حمیدرضا شکارسری منتشر شده است.

در مقدمه کتاب «سایه روشن‌های «سایه»» آمده‌ است:
شعر فارسی با سابقه‌ای بیش از هزار سال همواره مهم‌ترین مقوله و رسانه‌ی فرهنگ این مرز و بوم محسوب شده و می‌شود .به واقع با توجه به حرمت هنرهایی چون نقاشی، مجسمه‌سازی و موسیقی، می‌توان ادبیات و معماری (و نقاشی و حکاکی‌های کار شده روی لوازم مصرفی) را تنها روزنه‌های بروز استعداد هنری ایرانیان ظرف سده‌های پس از ورود اسلام به ایران و گسترش همه‌جانبه‌ی آن دانست. در این بین شعر فارسی جایگاهی برتر از دیگر هنرها داشت چرا که اساسا قلم و نوشتن در اسلام مورد تعریف و تمجید قرار گرفته و گرامی داشته شده است.
 
بررسی و شناخت چهره‌های شاخص شعر معاصر می‌تواند مخاطبان را با فضای شعر معاصر آشنا نماید. «امیرهوشنگ ابتهاج» متخلص به «سایه» شاعر غزل سرا و نوسرای معاصر از این گروه شاعران است که شناخت شعر او می‌تواند هم به شناخت طیف عمده‌ای از اشعار سنتی و نو روزگار ما بیانجامد و هم به شناخت تاثیر و تاثر اوضاع سیاسی– اجتماعی متلاطم و پرفراز و نشیب سده‌ی اخیر بر شعر شاعران آن از جمله «ابتهاج» کمک کند.
 
متاسفانه تاکنون علی رغم معروفیت و اشتهار این شاعر نامدار و با وجود تحقیقات متعدد پایان‌نامه‌ای در دانشگاه‌های کشور، کتابی مستقل در مورد این شخصیت ادبی معاصر منتشر نشده‌است یا لااقل نگارنده به آن دسترسی نیافته‌است. این تحقیق شاید بتواند قدمی باشد در راه رفع این کمبود عجیب و باور نکردنی.
«جایگاه زنان در پیشرفت جامعه»:
«جایگاه زنان در پیشرفت جامعه» اثر فاطمه محمدی عنوان کتاب مطالعات انقلاب اسلامی پژوهشکده فرهنگ و مطالعات اجتماعی پژوهشگاه است که برای اولین بار توسط سازمان انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی منتشر شده است.

در مقدمه کتاب «جایگاه زنان در پیشرفت جامعه» می‌خوانیم:
نظریه‌های توسعه در واقع نظریه‌های تاریخی هستند و در شرایط متفاوت سیاسی، اقتصادی و اجتماعی به ظهور رسیده اند. این نظریه‌ها بر مبنای بسترها و فروضی استوار است که هر کشوری بسته به اهداف توسعه و رویکرد خود اقدام به گزینش آن‌ها می‏نماید. در پژوهش پیش رو تلاش گردیده است تا آن معنا و مفهومی از توسعه در نظر گرفته شود که اصول دیدگاه اسلامی از جمله هدف داری آفرینش زندگی و وسیله بودن اقتصاد و نه هدف بودن آن را برآورده سازد.
 
از آنجا که طبق فرمایشات مقام معظم رهبری «…مسأله زن مسأله مهمی است، ما اگر در مسأله زن در کشور خودمان خوب کار کنیم این خدمت به جامعه زنان در همه دنیاست. خدمت حقیقی به مجموعه زنان در همه عالم…» به همین دلیل، ضرورت انجام پژوهشی که به شکلی اسلامی ایرانی به بررسی نقش زنان در فرآیند توسعه جمهوری اسلامی ایران بپردازد.
 
بر این اساس، سوال اصلی پژوهش پیش رو عبارت است از این که «نقش زنان در فرآیند توسعه جمهوری اسلامی ایران از منظر نظری و عملی در کدام چارچوب تئوریک قابل تحلیل و ارزیابی می‌باشد؟» و مفروض پژوهش این است: «مشارکت زنان در فرآیند توسعه جمهوری اسلامی ایران از نظر نظری و عملی در چارچوب موازین اسلامی قابل تحلیل و ارزیابی است.»
«طنز پرمغز»:
«طنز پرمغز» به قلم فاطمه جنتی‌راد عنوان کتاب کانون اندیشه جوان پژوهشگاه است که برای اولین بار توسط سازمان انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی منتشر شده است.

در مقدمه کتاب «طنز پرمغز» می‌خوانیم:
«طنز» یکی از گونه‌های مهم ادبیات شوخ‌طبعانه است و در ادبیات انقلاب اسلامی به عنوان یک بیان مؤثر ادبی، نمودی قابل توجه دارد و انواع متنوع ادبی از جمله شعر، داستان، نمایش‌نامه، خاطره و…از آن برای انتقال مفاهیم، احساسات و انعکاس وقایع موجود در جامعه استفاده نموده‌اند.
 
در این کتاب سعی شده است ضمن بیان کلیاتی راجع به ادبیات انقلاب و ویژگی‌های آن، جایگاه طنز در این ادبیات مشخص شود و در ادامه چند تن از طنزپردازان شاخص و برگزیده بعد از انقلاب معرفی و آثار آنها و شاخصه‌های سبکی در شعر آنها به صورت اجمالی و فشرده بررسی گردد.در بخش پایانی این کتاب مضامین مختلف شعر طنز انقلاب دسته بندی شده و از شاعران دوره‌های سه گانه شعر انقلاب شواهد مثالی ذکر می‌شود تا گرایش محتوایی شعر طنز در بین این طنزپردازان مشخص شود.در انتهای کتاب نیز تکنیک‌ها و صنایع پرکاربرد در شعر طنز انقلاب مورد توجه قرار گرفته است.
«باغ مخفی»:
«باغ مخفی» اثر مجید پورولی کلشتری عنوان رمان کانون اندیشه جوان با مشارکت معاونت تبلیغات اسلامی آستان قدس رضوی(ع) است برای اولین بار توسط سازمان انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی منتشر شده است.

در پیش‌گفتار رمان «باغ مخفی» آمده‌است:
این رمان که با مشارکت معاونت تبلیغات اسلامی آستان قدس رضوی(ع) تولید شده است، می‌کوشد با اقتباسی از کتاب «انسان 250 ساله» - که حاوی بیانات رهبر انقلاب درباره معصومین (ع) است - روایتی داستانی از مشی سیاسی امامان بزرگوار به مخاطب جوان عرضه نماید. شخصیت‌های این داستانی خیالی بوده و تشابه اسامی با نام‌های واقعی معاصر اتفاقی است.
«ثبات سیاسی در جمهوری اسلامی ایران»:
«ثبات سیاسی در جمهوری اسلامی ایران» اثر دکتر مسعود پورفرد عضو هیأت علمی گروه سیاست پژوهشگاه عنوان کتاب گروه سیاست پژوهشکده نظام‌های اسلامی پژوهشگاه است که برای اولین بار توسط سازمان انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی به چاپ رسیده است.
 
پژوهش حاضر با عنوان «ثبات سیاسی در جمهوری اسلامی ایران»، تألیف دکتر مسعود پورفرد، در زمینه‌ جامعه شناسی سیاسی است. ایشان در این اثر، از یک‌سو، درصدد بیان وضعیت مطلوب ثبات سیاسی در نظام مردم سالاری دینی، و از دیگرسو در مقام بیان وضعیت موجود ثبات سیاسی در جمهوری اسلامی ایران، با ضرورت و اهمیت کاووش در مسائل جمهوری اسلامی ایران و یافتن راهکارها برای تقویت نظام مردم سالاری دینی ایران، براساس روش‌ها و کاربردهای عملی هستند.
 
اثر حاضر، در ذیل چهار فصل و در قالب دوازده گفتار به مباحثی چون: «مفهوم ومبانی ثبات سیاسی، دیدگاه‌های مطرح و چیستی آن در نصوص دینی»، «وضعیت مطلوب ثبات سیاسی در نظام مردم سالار دینی»، «بررسی عوامل ثبات سیاسی در محیط داخلی نظام سیاسی»، «بررسی عوامل ثبات سیاسی در محیط خارجی نظام سیاسی»، «وضعیت موجود ثبات سیاسی در جمهوری اسلامی ایران» و «راهبردها وراه حل‌های ثبات سیاسی در جمهوری اسلامی ایران» پرداخته است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها