سه‌شنبه ۳۰ شهریور ۱۳۸۹ - ۱۲:۲۰
نسخه‌ها از فرهنگ و مكتوبات ايران و شبه‌قاره مي‌گويند

فهرست نسخه‌هاي خطي كتابخانه سيدصادق حسيني اشكوري در چهار جلد منتشر مي‌شود. اين مجموعه 1800 نسخه خطي را در بيش از 2500 عنوان اثر معرفي مي‌كند. اغلب اين نسخه‌ها متعلق به شبه قاره هند، افغانستان و پاكستان‌اند كه همگي در ايران خريداري شده‌اند.\

حجت‌الاسلام سيدصادق حسيني‌اشكوري، دبير انجمن فهرست‌نگاران نسخه‌هاي خطي، در گفت‌وگو با خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، با بيان اين مطلب، عنوان داشت: تاكنون دو مجلد اين مجموعه به كوشش «يوسف بيك‌باباپور» و «محمد كريمي‌زنجاني اصل» از كارشناسان فهرست‌نگاري و نسخه‌هاي خطي تدوين شده‌اند و نيمه ديگر اين آثار نيز تا پايان سال جاري آماده نشر خواهند شد.

رييس و موسس مجمع ذخاير اسلامي، اهميت فهرست اين نسخه‌هاي خطي را از آن جهت عنوان كرد كه اين مجموعه آثاري از شبه قاره هند را دربردارد. وي گفت: افرادي كه در حوزه تاريخ مدارس، تحولات فرهنگي و علمي شبه قاره هند، متون حديثي و فقهي به ويژه متون فقهي اهل سنت و متون فقهي فارسي كار مي‌كنند، از جمله مخاطبان اين اثرند. 

وي با اشاره به اين كه اغلب اين آثار در حوزه هند، پاكستان و افغانستان كتابت شده‌اند، بيان داشت: افرادي كه در حوزه كارهاي مقايسه‌اي بين فرهنگ‌هاي جغرافيايي نظير بررسي تفاوت‌هاي فرهنگي ايران و شبه قاره يا كاتبان ايراني و شبه قاره فعاليت مي‌كنند، مي‌توانند از اين آثار بيشترين استفاده و بهره‌ را ببرند.

عضو انجمن فهرست‌نگاران نسخه‌هاي خطي با اشاره به اين كه انتشار اين مجموعه تا پايان امسال به اتمام مي‌رسد و نسخه ديجيتالي آن نيز در اختيار اهل فن قرار مي‌گيرد، اظهار داشت: اغلب اين آثار متعلق به بازه زماني 500 تا 50 سال قبل‌اند و موضوعات گوناگوني نظير مباحث قرآني، تفسير، قرآن‌هاي خطي، فقه، كلام، عرفان، ادب، شعر و ... را دربر مي‌گيرند.

وي تصريح كرد: اصل نسخه‌هايي كه در اين مجموعه معرفي شده‌اند، در كتابخانه شخصي كه متعلق به من است، در موسسه تاريخ علم و فرهنگ نگهداري مي‌شوند. هيچ يك از اين نسخه‌ها از خارج از ايران خريداري نشده‌اند و همه آنها در طول 10 سال فراهم آمده‌اند.

حجت‌الاسلام حسيني اشكوري با انتقاد از اين كه برخي از كارشناسان معتقدند كه تعدادي از نسخه‌هاي خطي ارزش زيادي براي تهيه و نگهداري ندارند و هزينه فهرست‌نويسي و نگهداري آنها بيش از اثر خواهد بود، تاكيد كرد: هيچ نسخه خطي بي‌ارزش يا بي‌اهميتي وجود ندارد، چرا كه تمامي اين آثار جداي از محتوايي كه ارايه مي‌كنند، اطلاعات جانبي را در بردارند كه كارشناسان گوناگون مي‌توانند از آنها به مسايل جديدي دست يابند. 

وي ادامه داد: از آن جا كه هر يك از نسخه‌ها در زمان و مكان مجزايي كتابت شده‌اند، بيانگر اطلاعاتي درباره دوره زماني، مكان تاليف، نگارنده اثر، نوع خط و بسياري از اطلاعات ديگر نظير وجود برخي از مكان‌هايي‌اند كه اكنون ديگر اثري از آنها باقي نمانده است و هريك به‌گونه‌اي مي‌توانند نقاط ابهام برانگيزي را روشن يا مطلبي را براي پژوهشگران آشكار سازند.

دبير انجمن فهرست‌نگاران نسخه‌هاي خطي معتقد است: تنها محتواي آثار و نسخه‌هاي خطي نبايد معياري براي ارزش‌گذاري آنها تلقي شود، چرا كه در بسياري از موارد نوع كاغذ، محل كتابت، مُهر، نحوه كتاب‌آرايي و تيتر زدن و ... در مطالعات نسخه‌پژوهشي از اهميت بالايي برخوردارند. لذا پيشنهاد مي‌كنم كتابخانه‌هايي كه قدرت و توانايي خريد دارند، هيچ نسخه‌اي را رد نكنند، چرا كه تمامي اين نسخه‌ها در حوزه تحقيقات علمي با اهميت‌اند و نكات فراواني را براي كارشناسان وپژوهشگران گوناگون دربردارند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط