مؤسس نشر مهر زهرا (س)، در گفتوگو با خبرنگار ایبنا با اشاره به انگیزهاش برای فعالیت مستمر در حوزه تاریخ مکتوب و ادبیات داستانی با مضمون دفاع مقدس بیان کرد: یکی از دلایلی که در بحث دفاع مقدس وارد شدم، این است که معتقد بودم زنده نگه داشتن یاد شهدا کم از شهادت نیست. یکی از هدفهای ما این بود که نسلی که تجربه حضور در آن دوران را نداشته، با مطالعه کتابها به یکسری حقایق دست پیدا کند. بهطور مثال کتابی توسط نشر ما چاپ شد با عنوان «خاطرات بهشتی» که مشتمل بر خاطرات کوتاه از دوران دفاع مقدس است. حتی در اردوهای راهیان نور از روایت این خاطرات استفاده میشد و خوشبختانه در این حوزه تأثیرگذار بوده است.
وی افزود: تعداد زیادی از خاطرات که در این کتابها است، بر مخاطب دغدغهمند تأثیر میگذارد و الحمدلله اقبال خوبی هم به آن شده است. من خودم راوی کتاب «خواب نیستم» بودم و آقای «حسین موحدی» آن را به رشته تحریر درآورده است. من در 17 سالگی به اسارت درآمدم و از بدو جوانی در دوران اسارت با مسائل مختلفی روبهرو شدم؛ بهطور مثال در آن زمان خبرنگاران زیادی از کشورهای مختلف با ما جوانان مصاحبه میکردند و چالشهایی وجود داشت که در یک کتاب خاطرات آن زمان نوشته شد که بسیار آموزنده بود. کتابی که در همین زمینه توسط نشر مهر زهرا (س) به چاپ رسید، «معجزه شیلر» نام داشت که حول محور سوژهای با نام «اکبر کاظمی» پیش میرفت و گفتوگو با ایشان که تعدادی از افراد معتقد بودند ما نباید برای چاپ این کتاب اقدام کنیم.
مؤسس نشر مهر زهرا (س) ادامه داد: در بحث ادبیات داستانی، نشر مهر زهرا (س) دورههای آموزشی را با اساتید مطرح کشوری برگزار کرده است و تأکید کردیم که از تخیلات جوانان برای پرداخت مضمونها استفاده شود. اما از هدف اصلی و آموزههای داستانها نباید دریغ شود. ما حاضر نیستیم که چیزی از تاریخ و حقیقت اصلی تحریف بشود تا بتوان مثل یک کتاب تاریخی ادبی به آن اتکا کرد. از جهتی مقام معظم رهبری هم تأکید کردند که نباید در این حوزه تحریفی صورت بپذیرد. همیشه گفتهام که یک کتاب در حوزه دفاع مقدس فقط قرار نیست اشک دربیاورد. خاطرات طنزی که از آن زمان وجود دارد، جذابترین خاطرات است که اگر با قلم قدرتمندی نوشته شود، میتواند از جایگاه ویژهای برخوردار شود.
نوریان تصریح کرد: بعد از گذشت چهل سال از آغاز جنگ، هنوز در حوزه ادبیات جنگ عقب ماندهایم. خیلی از مباحث را میتوان به شیوه تطبیق در عملکرد روزانه بهکار ببریم. بهطور مثال مدیریت در زمان جنگ را میتوان برای این زمان استفاده کرد. اما هنوز در حوزه تاریخ شفاهی، مشکل وجود دارد. بعضی اوقات بزرگواران و سردارانی در معرض توجه فرهنگی قرار نمیگیرند؛ اما بعضی دیگر به دلایل حاشیهای و یا بعضاً سیاسی مورد توجه قرار میگیرند. اگر به آنها توجه داشته باشند و هرکس به اندازه سهم خود مورد توجه قرار بگیرد، اتفاقات درستی رقم میخورد. باید در این حوزه کارشناسانی وجود داشته باشند که با دقت آثار را بررسی کنند تا سلیقهای عمل نشود. تلاش ما در انتشارات، این بوده که سلیقهای عمل نشود و کتابهایی چاپ شود که به دل بنشیند و جوانها را با فرهنگ ایثار و مقاومت آشنا کند.
این ایثارگر و آزاده اهل قلم در پایان افزود: راه جلوگیری از تحریف حقایق جنگ، همروائی و ضبط آن است. همروائی به معنی اینکه چند رزمنده در جلساتی باشند و خاطراتی را بیان کنند و رزمندگان دیگری مسائل و جزئیات را یادآوری و اصلاح میکنند. همچنین خاطراتن و روایات باید توسط ناشر از راههایی راستیآزمائی بشود.
نظر شما