دوشنبه ۲۴ تیر ۱۳۹۲ - ۱۰:۵۱
کتابخانه مرکزی تبریز آرشیوی از نسخه‌های خطی و چاپ سنگی

کتابخانه مرکزی تبریز با 320 هزار جلد کتاب و بیش از 11 هزار نسخه خطی و چاپ سنگی و نشریات از دوره قاجار تا کنون،11 هزار متر مربع زیربنا دارد و بزرگترین کتابخانه عمومی کشور محسوب مي شود.-

منوچهر جعفري، معاون كتابخانه هاي عمومي استان آذربايجان شرقي در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، درباره کتابخانه مرکزی شهرستان تبریز توضیح داد: این کتابخانه در سال 1335 تاسیس شد و بیش از 320 هزار جلد کتاب در این کتابخانه وجود دارد که از نظر منابع این کتابخانه را در سطح کشور شاخص کرده است. 

وی  با بیان این که بخش نشریات این کتابخانه یکی از قابل‌اعتماد‌ترین آرشیو نشریات کتابخانه‌ای در کشور است، اظهار کرد: این نشریات از دوره قاجار تا عصر کنونی را شامل می‌شوند.

معاون کتابخانه‌های عمومی استان آذربایجان شرقی با اشاره به زیربنای 11 هزار متر مربعی کتابخانه مرکزی تبریز گفت: این کتابخانه با 60 هزار متر مربع مساحت، دارای بخش‌های مرجع، پژوهشگران، روشندلان، اهداکنندگان، منابع دیداری و شنیداری، کتاب‌ خطی و چاپ سنگی، آزمایشگاه و بخش مرمت، اسکن، صحافی، ثبت‌نام، امانت، خدمات فنی و کتابخانه دیجیتال است.

نگهداری نخستین کتاب ثبت شده در یونسکو
وی با اشاره به نگهداری نخستین کتاب ایرانی ثبت شده در یونسکو با نام «وقف‌‌نامه ربع رشیدی» اظهار کرد: این کتاب اکنون در این کتابخانه نگهداری می‌شود. 

کتابخانه‌ای بامنابع عظیم برای روشندلان
جعفری با بیان این‌که 500 نسخه کتاب بریل برای استفاده روشندلان در این کتابخانه وجود دارد، اظهار کرد: کتابخانه مرکزی تبریز دارای هفت هزار جلد کتاب گویا و بیش از دو هزار نسخه لوح فشرده در زمینه نرم‌افزار‌های کتابخانه‌ای و کاربردی است. 

معاون کتابخانه‌های عمومی استان آذربایجان شرقی درباره بخش مرجع و پژوهشگران این کتابخانه اظهار کرد: بخش پژوهشگران با صدور کارت ویژه برای محققان، شرایط استفاده از امکانات این کتابخانه را برای محققان فراهم کرده و تعداد امانت کتاب در این بخش، بیشتر از تعداد اعضای عادی است.

جعفری افزود: کتاب‌های منبع به دلیل مرجع‌بودن دراین بخش نگهداری می‌شوند و افرادی که خواستار استفاده از بخشی از دائرة‌‌المعارف‌ها، فرهنگ‌ها و مجموعه‌های ویژه هستند، به این بخش مراجعه می‌کنند. در حال حاضر این بخش با شیوه قفسه بسته اداره می‌شود و قرار است با تعیین تمهیداتی، با روش قفسه باز اداره شود. 

 کتابخانه دیجیتال، آرشیو از کتاب‌های خطی و  چاپ سنگی 
 رییس اداره کل کتابخانه‌های عمومی استان آذربایجان شرقی عنوان کرد: کتابخانه دیجیتال مرکزی تبریز دارای کتاب‌های خطی و چاپ سنگی است و بیش از دو میلیون صفحه تا کنون دیجیتال‌سازی شدند و کتابخانه دیجیتال، فقط  اسکن کتاب‌های این بخش را در دستور کار قرار داده است.

وی درباره دیجیتال‌سازی کتاب‌های چاپی  موجود در این کتابخانه گفت:اسکن کتاب‌های چاپی با همت نهاد کتابخانه‌‌های عمومی کشور در کتابخانه دیجیتال این نهاد در حال انجام است و در این کتابخانه اسکن این بخش اولویت ندارد. 

رییس اداره کل کتابخانه‌های عمومی استان آذربایجان شرقی با اشاره به اسکن تمام نسخه‌های خطی و نیمی از کتاب‌های چاپ سنگی اظهار کرد: همچنین بخش عظیمی از آرشیو نشریات این کتابخانه تا دوره پهلوی نخست دیجیتالی شدند.

کتابخانه‌‌ای که با اهدای‌ مجموعه‌‌های شخصی پا گرفت 
جعفری با بیان این‌ کتابخانه مرکزی تبریز در سال 1335 از طریق مساعدت مردمی و اهدای نسخه‌های خطی و کتاب‌های چاپ سنگی از مجموعه‌های شخصی دو برادر به نام‌های حاج محمد و حسین نخجوانی شکل گرفت، عنوان کرد: بیشتر آثار نفیس این کتابخانه، اکنون متعلق به این دو بردار است. 

وی با اشاره به بخش ویژه اهداگران در این کتابخانه گفت: کتابخانه مرکزی تبریز با بخشی به عنوان اهداگران میزبان خیرانی است که مجموعه‌های شخصی خود را وقف این کتابخانه می‌کنند. 

معاون کتابخانه‌های عمومی استان آذربایجان شرقی درباره اهداگران شاخصی که مجموعه کتاب‌هایی را به کتابخانه مرکزی تبریز اهدا کردند، گفت: شخصیت‌های فرهنگی مانند آیت‌الله اشراقی، مرحوم استاد عابد و برادران نخجوانی از کسانی هستند که به این کتابخانه آثاری را اهدا کردند. 

جعفری بابیان این‌‌که باید مجموعه‌های نسخه‌های خطی و چاپ سنگی کتابخانه‌های کشور از نظر قدمت تاریخی مورد شناسایی قرار بگیرند، اظهار کرد: بهتر است این نسخه‌های نفیس از نظر قدمت شناسایی و به مخاطبان عمومی کتابخانه‌ها معرفی شوند تا آثار همتای دیگر این نسخه‌ها در کتابخانه‌های دیگر از نظر تقدم و تاخر معرفی شوند.
 
آزمایشگاهی که نسخه‌های خطی را مرمت می‌کند
جعفری با بیان این‌که بخش آزمایشگاه و مرمت نسخه‌های خطی به صورت ویژه در کتابخانه مرکزی تبریز وجود دارد، عنوان کرد: بخش مرمت نسخه‌های خطی و چاپ سنگی در این کتابخانه به صورت تخصصی انجام می‌شود. 

وی درباره ارایه خدمات ویژه به صاحبان مجموعه‌های نفیس شخصی در این بخش گفت: اکنون این بخش ویژه مرمت آثار اهدایی و منابع موجود کتابخانه مرکزی تبریز است اما در آینده مجموعه‌های شخصی افراد نیز در این بخش با پرداخت هزینه، مرمت خواهند شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط