چهارشنبه ۲۴ فروردین ۱۳۹۰ - ۱۱:۰۵
وقتی کتاب ها ویکی لیکس را افشا می کنند

سایت ویکی لیکس در نوامبر 2010 با انتشار بیش از 250 هزار سند دیپلماتیک محرمانه آمریکا به شهرتی جهانی دست یافت و این شهرت آنقدر افزون شد که عاقبت خود این سایت و بینانگذاران آن را نیز در تله انداخت.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) به نقل از بوک سلر، شهرت ویکی لیکس موجب توجه جهانی به آن و ناشران مختلف برای فرونشاندن اشتیاق به کسب اطلاعاتی درباره پشت پرده خود این سایت شد. این علاقه با انتشار سه کتاب تا اندازه ای فروکش کرد.
پیش از همه کتاب بیوگرافی جولیان آسانژ بنیان گذار ویکی لیکس با عنوان «ویکی‌لیکس: پشت صحنه جنگ جولیان آسانژ برای مخفی ماندن» توسط دیوید لی روزنامه نگار گاردین و لوک هاردینگ منتشر شد. 

این کتاب اواسط زمستان پیش توسط انتشارات گاردین منتشر شد، به قیمت 99 دلار و 99 سنت همزمان در آمریکا، ژاپن، ایسلند، اندونزی، تایلند، پرتغال، برزیل و کره جنوبی به بازار آمد. نویسندگان این کتاب بیش از هر چیز به کودکی غیرمعمول آسانژ پرداخته اند. طبق اطلاعات این کتاب، مادر این ماجراجوی استرالیایی، وقتی 17 سال داشت در تظاهراتی که علیه جنگ ویتنام تریتب داده شده بود با پدر جولیان آشنا شد و در سال 1970 با هم ازدواج کردند اما این ازدواج دوامی نداشت و جولیان بدون پدر بزرگ شد. این کتاب بیش از هر چیز به زندگی خود آسانژ پرداخته و به این اشاره کرده که او تا 27 سالگی هرگز با پدرش روبه رو نشده است. 

نویسندگان كتاب به تاریخچه ویکی لیکس نیز پرداخته اند و با گفت و گو با کسانی که در این سایت جنجالی کار کرده اند، نظرات آنها برای افشای اسناد وزارت خارجه امریکا را بررسی کرده اند. 

در این کتاب اطلاعات جدیدی از تعقیب و گریزهای او برای حفظ سایت ویکی لیکس نیز مطرح شده و گفته شده که او بارها تحت تعقیب بود و حتی یک بار که در بریتانیا بود خود را به شکل یک زن مسن درآورد تا ماموران نتواند او را پیدا کنند. 

هر چند آسانژ در نوامبر 2010 به چهره ای جهانی بدل شد و این، پس از آن بود که سایت ویکی لیکس شروع به انتشار بیش از 250 هزار سند دیپلماتیک محرمانه آمریکا کرد، اما جولیان وقتی 24 سال داشت برای نخستین بار به عنوان یک هکر دادگاهی شد و بار دیگر در مستان گذشته در پی شکایت سوئد در لندن به دادگاه رفت. 

همه اینها موجب شد تا خود آسانژ نیز برای افشای حقایقی درباره این سایت مورد توجه قرار بگیرد و او سرانجام با بستن قراردادی یک میلیون پوندی تصمیم گرفت تا به عنوان بنیانگذار حقایقی درباره این سایت را فاش کند. «آسانژ» 39 ساله گفت در این کتاب خود از فلسفه پشت کمپانی های رسانه ای فراملی پرده برداشته و به روایت داستان زندگی خود پرداخته است. 

با این حال او گفت چون مجبور است این قرارداد را پذیرفته زیرا برای تامین هزینه قضایی و این که تاکنون 200 هزار پوند خرج دفاع قضایی از خود و نگه داشتن ویکی لیکس کرده‌است، به این کار تن داده است.
انتشارات اسکاتلندی «کنونگیت» حقوق نشر این کتاب را به انتشاراتی های متعددی از جمله فلترینلی ایتالیا، لفونت فرانسه، تکست استرالیا، وندادوری / رندوم هاوس در اسپانیا، د گویس هلند، اوبیکتیو پرتغال، فرونت نروژ، نورستدتس سوئد، آرا لیبرس درکاتالونیا و کامپانیا دس لتراس کشور برزیل واگذار کرده است و در آمریکا نیز انتشارات «آلفرد ای کنوپف» آن را منتشر می کند. 

اما مرد شماره دوی ویکی‌لیکس هم بیکار ننشست و اعلام کرد با انتشار کتابی با عنوان « درون ویکی‌لیکس: دوران من با جولیان آسانژ در خطرناک‌ترین وب‌سایت دنیا»، پشت پرده اين سايت را افشا خواهد کرد. این کتاب که توسط رندوم هاوس منتشر شده به فاصله کمی پس از کتاب گاردین به بازار آمد و در آن سخنگوی سابق ویکی لیکس سعی کرد تا پشت پرده آن را افشا کند. 

«دانیل دامشیت برگ» سخنگوی سابق ویکی لیکس که متولد آلمان است این کتاب را در زادگاهش نیز منتشر کرد. دامشیت برگ که 3 سال در ویکی لیکس مشغول فعالیت بود، سپتامبرگذشته از آن خارج شد. او بعد از خارج شدنش مدعی شد که جولیان آسانژ بنیانگذار ویکی لیکس قدرت زیادی پیدا کرده و دچار خودبینی مفرط شده است.
دامشيت برگ كه خودش سایت جدیدی به نام «اوپن لیکس» راه‌اندازی کرد، در کتابش هم گفته است برخلاف سایت ویکی لیکس، «اوپن لیکس» جنجال سیاسی به پا نخواهد کرد. 

ویکی‌لیکس سازمانی ناسودبر و بین‌المللی است که به ارسال و افشای اسناد از سوی منابع ناشناس می‌پردازد. وب‌گاه ویکی‌لیکس که در سال ۲۰۰۶ افتتاح شد، توسط انتشارات سان‌شاین اداره می‌شود. در طول یک‌سال از آغاز فعالیت، وب‌گاه ادعا کرد که بیش از 2/1 میلیون مدرک و سند در اختیار دارد. این سازمان بنابه گفته خودش، توسط مخالف‌هایی از چین همراه با روزنامه‌نگار‌ها، ریاضی‌دان‌ها و فناوری‌های ایالات متحدهٔ آمریکا، تایوان، اروپا، استرالیا و آفریقای جنوبی پایه‌گذاری شده‌است. گاردین، جولین آسانژ که یک فعال اینترنتی استرالیایی است را به عنوان رییس آن خواند. 

دامشیت برگ در این کتاب بر این تمرکز کرده که تمام افشاگری های گستاخانه ویکی لیکس کار آسانژ است و اوست که به شکلی مفرط به افشای اطلاعات خصوصی دیگران به ویژه زنان علاقه دارد. او از افشای اطلاعات و ایمیل های شخصی سارا پیلین معاون پیشنهادی مک کین رقیب باراک اوباما در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا نیز به عنوان یکی از اشتباه های اخلاقی یاد می کند و انتشار تصاویر خانوادگی او را به دور از انسانیت می نامد. 

دامشیت برگ در این کتاب تاکید می کند که آسانژ بسیار خودرای است و به این که همه امور را در دست داشته باشد اعتیاد دارد. او به عنوان طراح سیستم های امنیت شبکه در سال 2007با آسانژ در برلین ملاقات کرد و به سرعت به صمیمی ترین همکار وی در یک سازمان کوچک به نام ویکی لیکس تبدیل شد. 

اما او در کتابش گفته است که از همان شروع کار، آنها نمی توانستند دقت منابع غیر رسمی را تخمین بزنند و به همین دلیل دچار اشتباه هایی شدند که اطلاعات درباره مالیات دهندگان آلمانی از جمله آنها بود. 

با این حال دامشیت‌برگ فاش کردن اطلاعاتی درباره قراردهای دولتی توسط سیاستمداران فاسد را از تلاش های مثبت آسانژ می نامد، اما معتقد است روحیه قدرت طلبانه آسانژ موجب افشای این اطلاعات شده است نه حس شفاف سازی.

این در حالی ست که استیون اسپیلبرگ کلیه حقوق ساخت فیلم از روی دو کتاب در باره جولیان آسانژ بنیانگذار جنجالی سایت ویکی‌لیکس را خریداری کرد. شرکت او امتیاز دو کتاب «ویکی‌لیکس: پشت صحنه جنگ جولیان آسانژ برای مخفی ماندن» و « درون ویکی‌لیکس: دوران من با جولیان آسانژ در خطرناک‌ترین وب‌سایت دنیا» برای اقتباس سینمایی را خریداری کرده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها