سه‌شنبه ۲۳ فروردین ۱۳۹۰ - ۱۱:۲۲
کتاب‌های در دست انتشار محمدیوسف نیری؛ پنج عنوان

«نرگس عاشقان»، «تحفه نیر»، «قاف عشق»، «دیوان بهاءالدین شیرازی» و «عرفان زبان» آثار در دست انتشار محمدیوسف نیری است. وی در این آثار به مباحثی چون بررسی تطبیقی مفهوم امامت در عرفان شیعه با سیمرغ عطار، سیر احوال شیخ عبدالرسول نیر شیرازی، بحث در مفهوم انسان کامل از دیدگاه عطار و معرف‌شناختی عرفانی زبان پرداخته است.\

نیری در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) درباره آثار جدیدش توضیح داد: کتابی با عنوان «نرگس عاشقان» را توسط انتشارات دانشگاه تهران و مرکز مطالعات اسلامی وابسته به دانشگاه مک‌گیل در دست چاپ دارم. این کتاب به تحلیل مبانی محوری عرفان اسلامی بر اساس 160 منبع عرفانی می‌پردازد.

وی توضیح داد: «مثنوی معنوی» و برخی از آثار عطار نیز از جمله منابعی هستند که در این پژوهش به‌کار گرفته‌ام. انسان‌شناسی، ولایت، عشق، عرفان عملی در سلوک الی الله و محورهای نظری آن از مباحث اساسی هستند که در این کتاب به آن‌ها پرداخته شده است.

این پژوهشگر افزود: محتمل است که این اثر تا بیست و چهارمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران منتشر و ارائه شود.

وی همچنین به کتاب «تحفه نیر» اشاره کرد و گفت: این اثر توسط انتشارات دریای نور شیراز به چاپ دوم رسیده است و در نمایشگاه ارائه می‌شود. این کتاب خاطرات شیخ عبدالرسول نیر شیرازی(عموی من)، عارف آزادی‌خواه و از رهبران نهظت مشروطه و وقایع تاریخی آن دوران را بررسی می‌کند.

انسان کامل از دیدگاه عطار
نیری در ادامه از تالیف کتاب «قاف عشق» خبر داد و گفت: محتوای این کتاب در ارتباط با تفسیری نو بر سیمرغ است. عطار در «منطق‌الطیر» مباحث کلامی جدیدی را در زمان خودش مطرح کرده است؛ اما به این مباحث چندان توجه نشده است. در این کتاب از زاویه ویژه‌ای به مباحث کلامی پرداخته‌ و ثابت کرده‌ام آن‌چه عطار مطرح کرده همان انسان کاملی است که در عرفان شیعه از او یاد می‌شود.

وی افزود: در عرفان شیعه از این انسان کامل به عنوان «امام» نامبرده شده؛ اما عطار چنین عرفانی را با زبان لطیف شعری بیان کرده است. این کتاب در حال حاضر توسط نشر هرمس در دست چاپ است.

تصحیح دیوانی از پیروان حافظ و سعدی
این استاد زبان و ادبیات فارسی درباره کتاب دیگری که تصحیح آن‌را به تازگی به پایان رسانده است، اظهار داشت: تصحیح دیوان «میرزا بهاء‌الدین شیرازی» از شاعران مطرح مکتب بازگشت ادبی اخیرا به پایان رسیده است. این شاعر در زمان ناصرالدین‌شاه می‌زیسته و دیوان او اشعاری در قالب‌های غزل، قصیده، مستزاد و رباعی را شامل می‌شود.

وی ادامه داد: نسخه منحصر به فرد این دیوان در کتابخانه شخصی نوه او نگهداری می‌شود و حجمی در حدود 200 صفحه دارد. تصحیحی که از این اثر انجام داده‌ام تصحیح قیاسی بوده است. این کتاب علاوه بر مقدمه من شرح و توضیحاتی نیز دارد.

نیری درباه مطالب مقدمه این اثر گفت: در مقدمه به زندگی و سبک شعری میرزا بهاء‌الدین شیرازی پرداخته‌ام. این شاعر از شاخص‌ترین پیروان حافظ و سعدی بوده و در این زمینه بسیار موفق عمل کرده است. اما نوآوری‌هایی نیز در اشعارش دیده می‌شود. همچنین چندان به مدح دیگران نپرداخته است و مضامین اشعار او عاطفی و اجتماعی هستند.

این کتاب توسط انتشارات «دریای نور» شیراز مراحل چاپ را طی می‌کند.

وی در حال حاضر تالیف کتابی با عنوان «عرفان زبان» را دست انجام دارد. حدود 40 درصد این کتاب تدوین شده است.

این مصحح در پایان درباره این کتاب یادآور شد: زمینه کلی کتاب در ارتباط با دیدگاه عارفان درباره زبان و مباحثی است که در معرفت‌شناختی زبان مطرح می‌شود. در عرفان ما نگرش ویژه‌ای نسبت به زبان وجود دارد اما درباره آن به اندازه کافی بحث نشده است.

محمد یوسف نیری متولد 31 خرداد 1333، مصحح و پژوهشگر ادبی است. او در حال حاضر در بخش زبان و ادبیات فارسی دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه شیراز تدریس می‌کند.

تصحیح آثاری چون «ش‍رح‌ ن‍ه‍ج‌ ال‍ب‍لاغ‍ه‌» اثر م‍ی‍رزا م‍ح‍م‍دب‍اق‍ر ن‍واب‌ لاهیجانی، «م‍ن‍اه‍ل‌ ال‍ت‍ح‍ق‍ی‍ق‌ در ح‍ق‍ای‍ق‌ ولای‍ت‌ و خ‍لافت الهی» ت‍ص‍ن‍ی‍ف‌ محمد هاشم ذهبی شیرازی، «م‍ف‍ت‍اح‌ ال‍ف‍ت‍وح‌ و رم‍وز ال‍ک‍ن‍وز، ت‍رج‍م‍ه‌ م‍ن‍ظوم‌: دع‍ای‌ ص‍ب‍اح‌ (ام‍ی‍رال‍م‍وم‍ن‍ی‍ن‌ ع‍ل‍ی‍ه‌ال‍س‍لام‌)» اث‍ر ق‍طب‌ال‍دی‍ن‌ م‍حمد ذهبی نیریزی، «خ‍ورش‍ی‍د ج‍ان‌: ق‍ص‍ی‍ده‌ ش‍م‍س‍ی‍ه‌ در م‍دح‌ ح‍ض‍رت‌ م‍ول‍ی‌ ال‍م‍وح‍دی‍ن‌ ع‍ل‍ی‌ ع‍لیه السلام‌» س‍روده م‍ح‍م‍ده‍اش‍م‌ ذه‍ب‍ی‌ ش‍ی‍رازی‌ از دیگر آثار محمد یوسف نیری است.

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 2
  • فروزان حسینی تبار ۱۵:۵۹ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۵
    با عرض سلام خدمت شما استاد عالیقدرم من یکی از دانشجویان شما درسال 71تا74دانشگاه فسا می باشم خیلی خوشحال شدم که توانستم باشما ارتباط برقرار کردم درحال حاضر مدت 20سال است که دبیر هستم و ساکن تهران می باشم خواستم بگویم که خیلی خوشحال شدم که با شما صحبت می کنم ودیگر اینکه می توانم درمورد اشکال مزاحم شما شوم با تشکر شاگرد حقیرتان حسینی تبار

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط