عظيم رفيعزاده در گفتوگو با خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا) اظهار داشت: كتاب «ريشههاي انقلاب ايران» حاصل 12 سال تجربه تدريس واحد انقلاب اسلامي در دانشگاههاست كه با هدف رفع كاستي منابع دانشگاهي در حوزه انقلاب به نگارش درآمد.
وي افزود: براي از ميان بردن اين كاستي و ثبات متن، از پيشينه قويتري در مباحث تاريخي، وقايع سياسي و انقلابي استفاده شد و موضوعاتي كه در ديگر كتابها كمتر به آنها پرداخته شده بود در اين اثر گردآوري شد.
رفيعزاده تصريح كرد: يكي از موضوعات اساسي و قابل بحث در نگارش كتاب، توجه دانشجويان به جايگاه وقايع و رويداد انقلاب در ايران بود. زيرا آن ها سوالهاي بسياري را در رابطه چرايي وقوع انقلاب مطرح ميكردند. در حالي كه بيشتر كتابهاي اين حوزه تدريس، بر روايتي تاريخي و گذرا از وقوع انقلاب ايران تكيه داشتند و فرد در زمان خواندن اثر با سوالهاي بيپاسخ بسياري روبه رو ميشود. بنابراين در اين اثر تلاش شد انقلاب از ديدگاه چراييهاي آن مورد توجه مخاطب، به ويژه دانشجويان قرار بگيرد.
وي در مورد تغييرات و اضافات اين كتاب در چاپ سوم گفت: چاپ سوم كتاب با توجه به تغييرات چاپ دوم منتشر شد. در چاپ دوم مباحثي با توجه به نظرات همكاران و دانشجويان درباره ريشههاي انقلاب اضافه شدند كه بر اساس آن ها نام كتاب «از چرايي انقلاب ايران» به «ريشههاي انقلاب ايران» تغيير كرد.
رفيعزاده درباره مباحث جديد در اين كتاب تصريح كرد: بسياري از مولفان در نگارش كتابها، انقلاب اسلامی ايران را به صورت تكعلتي مورد بررسي قرار ميدهند. اما در اين اثر همه علل و عوامل از ديدگاههاي مختلف در 2 بخش «علل زمينه ساز» و « علل پيروزي انقلاب» مورد بررسي قرار ميگيرند.
وي افزود: موضوع جديد و قابل تامل ديگر در اين كتاب بررسي علل شكلگيري انقلابهاست و با اين چرايي آغاز ميشود كه چرا در بعضي از جوامع انقلاب اتفاق نميافتد و ويژگيهاي يك جامعه انقلابپذير چيست؟
استاد دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت ادامه داد: بررسيهاي تحقيقاتي مشخص ميكند جوامعي كه در آن ريشههاي اسطورهاي وجود دارند، اما ديدگاههاي اسطوره اي آن ها متوقف شدهاند به معناي واقعي دست به انقلاب نميزنند. زيرا انقلاب در جوامعي كه وارد مرحله تفكر تاريخي شدهاند روي ميدهد.
وي ادامه داد: در بخش پاياني كتاب نيز 37 واژه و اصطلاح تخصصي براي تفيهم بهتر مطالب آورده شده است كه به دانشجو قبل از خواندن كتاب، خواندن اين واژه و مفاهيم تخصصي را پيشنهاد ميدهيم.
كتاب «ريشههاي انقلاب ايران» در 8 فصل تدوین شده كه شامل «معنا و مفهوم انقلاب»، «انقلاب مشروطه»، «ايران در دهه 20 و 30، پهلوي اول و دوم»، «مخالفان رژيم پهلوي بر اساس تقدم و تاخر پيدايش»، «ايران در دهه 40 و ظهور حضرت امام خميني(ره)»، «ريشهها و فرضيههاي مختلف شكلگيري انقلاب ايران»، «ديدگاهها و نظرات انديشمندان غير ايراني» و «ايران بعد از انقلاب» ميشود.
این کتاب در سال 1384 براي نخستين بار به چاپ رسيد. در سال 88 براي دومين بار منتشر شد و به تازگی به چاپ سوم رسيده است.
چاپ سوم كتاب «ريشههاي انقلاب ايران» در قطع رقعي و 300 صفحه، با شمارگان 3000 هزار نسخه و بهاي 38 هزار ريال از سوي انتشاراتی های مركز فكر و شانیا منتشر و روانه بازار نشر شده است.
دوشنبه ۲۹ فروردین ۱۳۹۰ - ۱۰:۲۲
نظر شما