دکتر پيروز مجتهدزاده، برگزيده مشترك گروه جغرافياي نخستين جشنواره ملي كتاب خليج فارس، در گفتوگو با خبرگزاري کتاب ايران (ايبنا) گفت: خليج فارس مورد علاقه همه ايرانيان و روزي را به خليج فارس اختصاص دادن بسيار پسنديده است.
وي كه كتاب «خليج فارس، كشورها و مرزها» ي او برگزيده نخستين جشنواره ملي كتاب خليج فارس شد، افزود: نيازي به گفتن "خليج هميشه فارس" نيست زيرا خليج فارس در اسناد و منابع كهن نيز پارسي بودنش اثبات شده و ما هنگامي كه بر اين نكته پافشاري ميكنيم اين ترديد را به وجود ميآورد كه مگر خليج فارس قرار بود فارس نباشد!
مجتهدزاده خاطرنشان كرد: كساني كه اينگونه شعار ميدهند كمي مطالعه كنند و هويت تمدن و فرهنگ ايراني را دريابند. استفاده از اين شعارها واكنش خوبي ندارد و باعث تيرگي روابط ايران با خارجيان ميشود. همچنين بايد توجه داشت كه مطالعات دقيق تاريخي نسبت به خليج فارس از اهميت بسزايي برخوردارند.
وي افزود: تا كنون علاقه به برگزاري جشنوارههاي خليج فارس به صورت پراكنده و گاه خودسرانه خودنمايي ميكرد و گاه اين ابراز علاقه باعث دردسرهاي ملي ميشد و ميتوانست سوءاستفاده ايجاد كند. اما برگزاري جشنواره ملي كتاب خليج فارس با توجه به علمي بودنش ميتواند از بسياري مشكلات جلوگيري كند.
اين كارشناس سياسي حوزه خليج فارس در ادامه سخنانش گفت: تا آنجا كه اسناد تاريخي نشان ميدهند، خليج فارس پيوسته بخش پراهميتي از جهان بوده است. تاريخنويسان و باستانشناسان معتقدند كه تمدن بشري در نزديكي اين دريا پديد آمده است.
وي به كتاب «خليج فارس، كشورها و مرزها» اشاره كرد و افزود: روي سخن اين كتاب با ايرانيان است كه بايد حقايق گذشته خليج فارس را بدانند و به ديگران بياموزانند، با اين اميد كه خود، كشور خود و منافع ملي كنوني را فداي مسايل گذشته نسازند و براي دسترسي آگاهانه به اين همكاري و امنيت ايراني عربي در خليج فارس كوشش كنند.
مجتهدزاده يادآور شد: اين كتاب اسناد و مداركي پر اهميت را براي نخستينبار منتشر ميكند، اسناد و مداركي كه پرده از اسرار استراتژي انگليسي؛ «فارسيزدايي خليج فارس» بر ميدارد، استراتژي استعماري كه برخي سياستهاي منطقهاي در ميانه قرن بيستم از بريتانيا ميراث برده و تا پايان اين قرن ادامه دادند.
وي افزود: اين كتاب نشان ميدهد كه ايران و ايراني در درون مرزهاي كنوني خود در خليج فارس آسوده زندگي ميكنند و به سرزمين ديگران چشمداشتي ندارند، ولي از مرزها و مايملك خود سرسختانه دفاع خواهند كرد.
بخش نخست كتاب «خليج فارس، كشورها و مرزها» به كليات جغرافياي سياسي و جغرافياي تاريخي خليج فارس ميپردازد و بخش دوم به چگونگي پيدايش كشورها و مرزها در منطقه اختصاص دارد.
بخشي از اين كتاب به بررسي اوضاع كشورهاي خليج فارس اختصاص دارد و نشان ميدهد كه بررسي و مطالعه شكلگيريهاي سياسي، اقتصادي و استراتژيك هر يك از كشورهاي عضو شوراي همكاري خليج فارس (عمان، امارات متحده عربي، عربستان سعودي، قطر، بحرين و كويت) در دهه 1970 از آن روي صورت گرفته كه با خروج بريتانيا از خليج فارس در سرآغاز آن دهه، اين كشورها گام به زندگي سياسي تازهاي در منطقه گذاشتند و بناي شخصيت سياسي و حكومتي كنوني خود را در آن دهه بنياد نهادند.
دکتر پيروز مجتهدزاده» در 20 بهمن سال ۱۳۲۴ خورشيدي در شهرستان نور متولد شد. وي تحصيلات ابتدايي را از زادگاهش و در مدرسه داريوش شروع کرد. مدرسهاي که پدرش آن را افتتاح کرد و خود مدير آن بود. مجتهدزاده تا کلاس يازده در نور ماند و پس از آن به سال 1344، با مساعدت پدر و همراه برادرش راهي تهران شد. وي در سال ۱۳۵۰، از دانشگاه تهران فارغ التحصيل شد و دکتر عاليخاني، رييس دانشگاه براي تشويق او شرايط سفري به شيخنشينهاي خليج فارس را برايش فراهم کرد، زيرا براي او جالب بود که دانشجوي سال سوم، کتاب «جغرافياي تاريخي شيخنشينهاي خليج فارس» را تأليف کند.
مجتهدزاده پس از فارغالتصيلي از دانشگاه تهران، براي ادامه تحصيل به دانشگاه لندن، دانشگاه منچستر و سپس به دانشگاه آکسفورد رفت. وي درسال۱۹۷۶فوق ليسانس جغرافياي سياسي را از دانشگاه منچستر و دکتري را در گرايش جغـرافياي سياسي و ژئـوپوليتيک در دانشگاه لنـدن در سال ۱۹۹۳ دريافت کرد.
وي همچنين دکتري ديگرش را در جغرافياي سياسي خليج فارس در دانشگاه آکسفورد در سال ۱۹۷۹ دريافت كرد. مجتهدزاده،اکنون با سمت دانشيار در رشته جغرافياي سياسي دانشگاه تربيت مدرس مشغول به تدريس است. وي علاوه بر عضويت در فرهنگستان زبان و ادب فارسي در چندين مؤسسه پژوهشي بينالمللي نيز عضويت دارد كه از جمله آنها بنياد پژوهشي يوروسويك و انجمن مطالعات ايران معاصر است.
«حاکميت ايران بر جزاير تنب و ابوموسي»، «جغرافياي سياسي و ژئوپوليتيک»، «نام خليج فارس در درازاي تاريخ»، «امنيت و مسائل سرزميني در خليج فارس (جغرافياي سياسي دريايي)»، «خليج فارس كشورها و مرزها»، «کشورها و مرزها در منطقه ژئوپوليتيک خليج فارس» و «جغرافياي تاريخي خليج فارس» و... از جمله آثار علمي و تحقيقاتي مجتهدزاده در حوزه خليج فارس اند.
مراسم پاياني نخستين جشنواره ملي كتاب خليج فارس، شنبه (3 ارديبهشت) در بندرعباس برگزار و از مجتهدزاده تقدير شد.
سهشنبه ۶ اردیبهشت ۱۳۹۰ - ۱۳:۱۹
نظر شما