جويا جهانبخش در كتاب «معلم ثالث، زندگينامه ميرداماد» شيوه متفاوتي را در معرفي اين انديشمند در پيش گرفت. او برخلاف ساير پژوهشگران، زندگي ميرداماد را نه به عنوان يك فيلسوف، بلكه در مقام محدث و فقيهي طراز اول در دوران خود بررسي كرده است.\
وي تاكيد كرد كه شخصيت علمي ميرداماد جنبههاي متعدد ديگري نظير علم فقه و حديث و شاعري نيز داشت كه تبحرش در هر يك از آنها به هيچ وجه كمتر از فلسفهاش نبود و شايد از قضا شهرت او در دوران حياتش در اين حوزهها بيش از فيلسوف بودنش بود. او محدث و فقيهي طراز اول در آن دوران به شمار ميآمد و تاكنون از اين ميراث او غفلت شده است.
اين مصحح و پژوهشگر با بيان اين كه «اين كتاب بيشتر به جنبههاي غيرفلسفي ميرداماد پرداخته است» گفت: زندگي و انديشه او به عنوان يك محدث، فقيه و روحاني تاثيرگذار اجتماعي كه مراودات وسيعي با دربار داشت، مورد بررسي قرار گرفت. من بيشتر از اين جهت به او نگريستهام تا به عنوان فردي كه درباره حدوث دهري سخن گفته است.
جهانبخش اين كتاب را شامل ضميمهاي برشمرد و گفت: اين ضميمه، رسالهاي از اوست كه براي نخستين بار تصحيح شد. اين رساله نه تنها بخش مهمي از مقام ميرداماد در علم حديث و شناخت تصحيفات را دربر ميگيرد، بلكه شامل كشاكشهاي نظري او با برخي از دانشمندان همروزگاش نيز ميشود. از همين رو، اين رساله بسيار مورد توجه گذشتگان پس از ميرداماد نيز بوده است.
وي تاكيد كرد كه معرفي ساير جنبههاي شخصيت علمي ميرداماد علاوه بر كمك به شناخت بهتر او، بر بازنگري نحوه شناخت ما از روزگاران پيشينمان نيز تاثيرگذار خواهد بود.
كتاب «معلم ثالث، زندگينامه ميرداماد» از سوي نشر اساطير منتشر شده است.
نظر شما