ایرانناز کاشیان، مدیر بخش پروندههای علمی مرکز دایرةالمعارف بزرگ اسلامی، در گفتوگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) درباره این مجموعه یادداشتها توضیح داد: «یادداشتهای شاهنامه»(با اصلاحات و افزودهها) در سه جلد تدوین و منتشر شده است. این سه جلد در ادامه تصحیح خالقیمطلق از شاهنامه در هشت جلد به چاپ رسیدهاند و به ترتیب جلد نهم، دهم و یازدهم این مجموعه را تشکیل میدهند.
وی از این مجموعه به عنوان تکمله تصحیح «شاهنامه» یاد و تصریح کرد: این یادداشتها توسط خالقیمطلق و طی سالهایی که نسخههای مختلف را مقابله و تصحیح کرده است به صورت تعلیقات و افزودهها گردآوری شدهاند.
این پژوهشگر یادآور شد: در این یادداشتها تمامی توضیحات مرتبط با معنای لغتها، اصطلاحات یا چگونگی بهکارگیری یک واژه در نسخههای مختلف ارائه و شرح داده شده است.
خالقیمطلق این مجموعه را با همکاری محمود امیدسالار و ابوالفضل خطیبی تدوین کرده است. جلد نهم علاوه بر پیشگفتار مولف، کتابنامه و یادداشتهای مرتبط با دفتر نخست و دوم «شاهنامه» را شامل میشود.
خالقیمطلق در پیشگفتار کتاب آورده است: «امیدوارم این مجموعه یادداشتها به مطالعه، تدریس، پژوهش و ترجمه شاهنامه کمک کند.»
جلال خالقی مطلق، ادبشناس، پژوهشگر و شاهنامهشناس ایرانی متولد 20 شهرویر 1316 در تهران است. وی تحصیلات دانشگاهی را در آلمان گذراند و در سال۱۳۴۹(۱۹۷۰) از دانشگاه کلن در رشتههای شرقشناسی، مردمشناسی و تاریخ قدیم موفق به اخذ مدرک دکترا شد. از سال ۱۳۵۰ (۱۹۷۱) نیز در بخش مطالعات ایرانی در دانشگاه هامبورگ مشغول به تدریس زبان و ادبیات فارسی و فرهنگ ایران بوده است.
خالقیمطلق از آغاز دهه ۱۳۵۰ ضمن اقامت و تدریس در کشور آلمان، پژوهشهای گستردهای در زمینه ادبیات حماسی ایران و شاهنامه انجام داد. مقالههای تحقیقی او در مجله سیمرغ (نشریه بنیاد شاهنامه فردوسی)، مجله دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه فردوسی، ایراننامه، ایرانشناسی، کلک و نامه ایران باستان انتشار مییافت. دو مجموعه برگزیده از مقالههای او با عنوانهای «گل رنجهای کهن»(۱۳۷۲) و «سخنهای دیرینه»(۱۳۸۱) در تهران به چاپ رسیده است.
«تصحیح شاهنامه فردوسی» در هشت دفتر و حاصل بیش از ۳۰ سال کار مداوم خالقیمطلق در گردآوری و بررسی کهنترین دستنویسهای «شاهنامه» و مقابله آنها با پیروی از روشهای جدید تصحیح متون مهمترین دستاورد این شاهنامهپژوه است. جلال خالقی در کار مقابله دستنویسها از همکاری محمود امیدسالار و ابوالفضل خطیبی در دفترهای ششم و هفتم بهره گرفت. دوره هشت جلدی شاهنامه خالقیمطلق در سال ۱۳۸۷ توسط بنیاد دایرةالمعارف بزرگ اسلامی در تهران تجدید چاپ شد.
دوشنبه ۱۹ اردیبهشت ۱۳۹۰ - ۱۲:۰۸
نظر شما