شنبه ۲۴ اردیبهشت ۱۳۹۰ - ۱۸:۵۳
استراتژی افغانستان تعمیق دوستی و نگاه فرهنگی به سیاست است

اسدالله امیری رایزن فرهنگی افغانستان در ایران معتقد است: فرهنگ به دور از حوزه سیاست معنی پیدا می کند. دوستی افغانستان و ایران با هزاران سال قدمت و اشتراکات فرهنگی بسیار پایدار است./

اسدالله امیری، رایزن فرهنگی سفارت افغانستان در گفتگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، در اشاره به برنامه‌های این نهاد در ارتقا و انتشار فرهنگ مکتوب افغانستان در ایران، گفت: «امسال 23 ناشر افغانستانی با هفتصد عنوان کتاب در نمایشگاه کتاب شرکت کردند و تقریبا برای نخستین بار است که ما با تعداد ناشران مختلف از داخل افغانستان شرکت می‌کنیم، درحالی که پارسال تنها با یک ناشر حضور داشتیم و این در شناسانده شدن آثار مکتوب بسیار موثر بوده است. امسال متقاضی و مراجعه کننده به غرفه‌های افغانستان بسیار زیاد داشتیم، از جانب اهل فرهنگ، مهاجرین افغان و دوستان ایرانی.»
 
وی در ادامه با اشاره به سه برنامه رایزنی افغانستان در طول ده روز برگزاری نمایشگاه کتاب و با توجه به حضور ایرانیان در این محفل، افزود: این برنامه‌ها زمینه آشنایی شرکت‌کنندگان با مسائل فرهنگی افغانستان را فراهم کرده اند. 

امیری در پاسخ به این سوال که آیا ایرانیان در زمره مخاطبان بالقوه افغانستانند؟ توضیح داد: « ما دارای یک حوزه تمدن فرهنگی و ریشه فرهنگی مشترک داریم تمامي مکتوبات ما عملا از یک حوزه فرهنگی منشا می‌گیرند. بر این اساس من بر این باورم که تمام این مجموعه فرهنگی مخاطبان ما هستند.» 

وی در ادامه افزود: «بیشتر کتاب‌های ارایه شده در این نمایشگاه، کتاب‌های مربوط به ادبیات افغانستانند، یعنی کتاب‌های کودک، شعر و ادبیات داستانی.  بخش دیگر امسال با توجه به وضعیت مخاطب، به دو زبان پشتو و فارسی شرکت کردیم که در بخش زبان پشتو بیشتر کتاب‌های تاریخی و موضوعات خودِ افغانستان است. کتاب‌ها را به زبان فارسی هم داریم؛کتاب‌هایی در معرفی افغانستان، آثار تاریخی و موضوعات اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی.» 

امیری استراتژی فعلی افغانستان را در راستای تعمیق و تعامل دوستی فرهنگی بین دو کشور معرفی کرد و گفت: «متاسفانه با توجه به بعضی از تحولات سیاسی که بین ما و در فضای منطقه اتفاق می‌افتد، ما دچار سکته‌هایی در تعامل‌های فرهنگی می‌شویم درحالی‌که هیچ‌گونه تفاوت و تغایر فرهنگی بین ما وجود ندارد. شما هر يك از مشاهیر فرهنگی این حوزه را که نام ببرید برای افغان‌ها همان احترامی را دارد که برای ایرانیان؛  این مشاهیر با اسم منطقه جغرافیایی خودشان محدود نمی‌شوند.» 

وی در ادامه تصریح کرد: «ما می‌خواهیم حوزه فرهنگ به دور از حوزه سیاست معنی پیدا کند و اصلا ما سیاست را با نگاه فرهنگی ببینیم و با همین نگاه فرهنگی وارد تعامل با جمهوری اسلامی ایران شویم. افغانستان و ایران با هزاران سال قدمت و اشتراکات فرهنگی، دوستی‌هایشان بسیار پایدار است و اگر وارد این حوزه فرهنگی شویم، هیچگاه سیاست و تحولات سیاسی نمی توانند خللی در روابط فرهنگی ما وارد کند.» 

اسدالله امیری در پایان با اشاره به مراجعه‌کنندگان بسیار زیاد و وجود نوع نگرشی که نسبت به آشنایی با شرکت‌کنندگان دیگر وجود دارد، بازار جهانی کتاب را در منطقه یک تحول و رویداد فرهنگی بسیار باارزش خواند که برای همه فرهنگیان محترم است و با استقبال خوبی نیز روبه‌رو بوده است. 

وی در پاسخ به این سوال که چرا بسیاری از ایرانیان نویسندگان افغان را نمی‌شناسند؟ گفت: «البته این‌طور نیست و اکثرا با نویسندگان حوزه بلخ مثل مولانا جلال الدین محمد بلخی یا سنایی غزنوی آشنا هستند، ولی مردم توجیه نشده‌اند که این نویسندگان مربوط به یک حوزه فرهنگی‌اند و نه یک حوزه جغرافیایی مبتنی بر مرزهای سیاسی. هدف ما این است که به این مشاهیر با یک دیدگاه فرهنگی بنگریم. نگاه جغرافیایی ما به این مشاهیر ما را دچار آسیب می‌کند.» 

بیست و چهارمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران امروز به کار خود پایان می‌دهد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها