كتاب «معماي سلامتي» مجموعه سخنرانيهاي گادامر را دربر دارد كه براي پزشكان ارايه شدهاند. او در اين سخنرانيها موضوع سلامتي را به فلسفه ارتباط داده، از اين طريق انتزاع و عمل را به هم مرتبط ميكند.
وي افزود: گادامر در اين سخنرانيها بر يك موضوع پزشكي متمركز شده، آن را به فلسفه ارتباط ميدهد. او مساله سلامت را از منظر فلسفي بررسي ميكند.
تاجيك ادامه داد: به اعتقاد گادامر ما هنگامي متوجه سلامتي ميشويم كه آن را از دست ميدهيم، در واقع انسانها هنگام سلامتي متوجه وجود آن نيستند. گادامر به ما ميگويد كه ميان اين «بودن» و «نبودن» ارتباطي فلسفي وجود دارد. او در اين سخنرانيها سلامتي را از لحاظ وجود داشتن و نداشتن بررسي كرد.
به گفته اين مترجم، چنين نگاهي به مساله پزشكي و سلامت ميتواند نه تنها براي پزشكان، بلكه براي بسياري از افراد جالب توجه باشد.
وي ارتباط ميان انتزاع و عمل را از نكات قابل ملاحظه اين كتاب دانست و گفت: گادامر فلسفه را كه انتزاع است با موضوعي پزشكي در مقام عمل مرتبط ميكند. اين ارتباط در دوره كلاسيك وجود داشت و ما آن را در دوران مدرن به دليل فراگير شدن تكنولوژي و محكم شدن پايههاي علم از دست دادهايم.
تاجيك يادآور شد: آنچه اكنون از عمل درك ميكنيم، تنها به تكنيك منحصر ميشود، در حالي كه گادامر تكنيك را به معناي كاربردي آن كه در دوران كلاسيك وجود داشت، نزديك ميكند. دنياي كنوني بر تكنيك تاكيد دارد، اما گادامر معتقد بود كه بايد به عمل يا «تخنه» كه معناي فراگيرتري از تكنيك دارد، توجه كنيم. در مفهوم تخنه، عقل و خرد نيز وجود دارد.
به گفته اين مترجم، كتاب «معماي سلامت» در مرحله ويراستاري قرار دارد و از سوي انتشارات پژوهشگاه علوم انساني و مطالعات فرهنگي منتشر ميشود.
نظر شما