چاپ نخست كتاب «بهداشت رواني با نگرش به منابع اسلامي» تاليف محمدرضا سالاريفر، محمدصادق شجاعي، سيدمهدي موسوي اصل و محمد دولتخواه از سوي پژوهشگاه حوزه و دانشگاه و با همكاري سازمان سمت منتشر و روانه بازار نشر شد.\
يكي از دغدغههاي مهم انسانها در همه دورههاي تاريخ، سلامت رواني در كنار سلامت جسماني بوده است. عالمان ديني، پزشكان و مربيان اخلاق بيشترين تلاشها را براي بررسي علمي سلامت رواني و ملاكها و راههاي نيل به آن مبذول كردهاند. روانشناسان و روانپزشكان در اوايل قرن بيستم، سلامت و بهداشت رواني را با مباني و روشهاي جديدتري بررسي و به تعبيري نهضت جديد بهداشت رواني را پيريزي كردند. بيترديد آموزههاي ديني، تاثير مهمي در تعريف سلامت رواني و راههاي نيل به آن داشته، بلكه يكي از اهداف مهم اديان الهي، تامين سلامت رواني انسانها محسوب ميشود.
در حوزه رابطه دين و بهداشت رواني در مجامع روانشناسي و روانپزشكي دنيا تحقيقات بسياري صورت گرفته است. پژوهش در روانشناسي به عنوان يكي از رشتههاي مهم كه به شناخت ابعاد رواني انسان ميپردازد، در قرن اخير به سرعت رو به گسترش و تعميق است. با اين وجود، استفاده از عقل و آموزههاي وحياني در كنار دادههاي تجربي در اين دوره، مورد بيتوجهي قرار ميگيرد.
محققان روانشناسي پژوهشگاه در حوزه بهداشت رواني و سلامت نيز پس از ترجمه كتاب روانشناسي سلامت و ارائه مباحث اسلامي در ضميمه آن به تدوين كتاب بهداشت رواني با نگرش به منابع اسلامي پرداختند. در ايران نيز چندين همايش و دهها نشست به اين موضوع اختصاص يافت. گروه روانشناسي بر آن شد تا بهداشت رواني را با موشكافي بيشتري در متون اسلامي، بررسي كند. اين كتاب نتيجه اين بررسيهاست.
سالاريفر در بخشي از مقدمه كتاب حاضر مينويسد: «روش بررسي ديدگاهها در حوزه روانشناسي علمي، از نوع تحليلي تاريخي است كه سعي بر آن بود و جديدترين و مناسبترين منابع بهداشت رواني با استفاده از جستوجو در پايگاههاي اطلاعرساني تعيين و تهيه شود. در بخش متون اسلامي استفاده از آيات قرآن در همه بحثها در اولويت بوده و برداشت از آيات با بهرهگيري از روشهاي معمول در تفسير قرآن بوده است. در استفاده از كلمات پيامبر(ص) و اولياي دين اسلام(عليهمالسلام) نيز در هر بحث به چندين روايت مراجعه شده است هر چند در مورد بررسي سندي، موشكافي در كار نبوده است، ولي سعي گرديده از روايات كتابهاي معتبر روايي استفاده شود و در هر موضوع چند روايت مورد توجه قرار گيرد.
برداشت ما در اين كتاب از بهداشت رواني، امري فراتر از نبود بيماريهاي رواني و در يك معنا ارتقاي كارآيي و شكوفاسازي استعدادهاي انسانهاست. الگوي مورد پذيرش اين كتاب، همه جنبههاي زيستي، رواني، اجتماعي و ديني انسان را در برميگيرد. سلامت رواني انسان عبارت است از انسجام، استقلال و شكوفايي فطرت زيستي و رواني انسان كه در اثر ارتباط سالم و موثر فرد با خويشتن، ديگران و نظام هستي و محور آن يعني خداوند به دست ميآيد.»
فصول مختلف كتاب بهداشت رواني نيز براساس روابط سه بعدي انسان تدوين شده است. فصل نخست و دوم به تعريف، مباني و مباحث كلي بهداشت رواني ميپردازد. فصل سوم نيز نقش نيازها در سلامت رواني را بررسي ميكند كه هر سه رابطه انسان را مدنظر دارد. همچنين فصل چهارم و پنجم به رابطه انسان با خدا و نقش آن در بهداشت رواني ميپردازد. در فصل ششم، عوامل تهديدكننده بهداشت روان مورد مطالعه قرار گرفته ميگيرد. فصل هفتم تا يازدهم مناسبات اجتماعي، اقتصادي و سياسي انسان و نقش آن در بهداشت رواني را بررسي ميكند و نويسنده در فصل هفتم به تاثير خانواده در سلامت رواني و بهداشت رواني در مراحل مختلف تحول ميپردازد. در فصل هشتم، مسائل اجتماعي و بهداشت رواني مطرح ميشود. نقش مهم رفاه اقتصادي در بهداشت رواني، از مباحث مهمي محسوب ميشود كه در فصل نهم پيگرفته شده است. مسائل آموزشي و وضعيت سازگاري افراد در مراحل مختلف آموزشي، موضوع فصل دهم است و در فصل يازدهم علاوه بر بررسي نقش حكومت و نهادهاي اجتماعي در سلامت رواني، تاثير مهم رسانهها مورد توجه قرار گرفته است.
چاپ نخست كتاب «بهداشت رواني با نگرش به منابع اسلامي» در شمارگان 3000 نسخه، 583 صفحه و بهاي 69000 ريال راهي بازار نشر شد.
نظر شما