سه‌شنبه ۷ تیر ۱۳۹۰ - ۱۳:۵۵
تلاش داستان‌نويسان مصری برای جاودان‌سازی انقلاب

از روزهای انقلاب مصر نزديك به شش ماه می‌گذرد و در اين مدت نويسندگان زيادی در قالب يادداشت، مقاله و تحليل در پی به تصوير كشيدن اين انقلاب بوده‌اند. داستان‌نويسان مصری نيز اين انقلاب را از دريچه داستان روايت می‌كنند.\

به گزارش خبرگزاری كتاب ايران (ايبنا) علاوه بر مجموعه مقالات و يادداشت‌ها، تاكنون كتاب‌های مختلفی از انقلاب مصر به زبان‌های مختلف به ويژه زبان عربی به چاپ رسيده است. اغلب اين كتاب‌ها از زاويه اجتماعی و سياسی و مسايل مربوط به آن، به توصيف و توضيح اين انقلاب پرداخته‌اند. از اين ميان می‌توان به كتاب "انقلاب 25 ژانويه" نوشته دكتر وحيد عبدالمجيد ومجموعه مقالات دكتر علاء الاسواني با عنوان «درباره حكومت مصر» اشاره كرد.

اما در كنار تعداد مختلف اين كتاب‌ها كه در كشورهای عربی و غيرعربی به چاپ رسيده‌اند، كتاب‌های داستان و رمان از تأثيرگذاری قابل توجهی برخوردار است و قابليت جاودان‌سازی انقلاب مردمی مصر را در قالب ادبيات داستانی در بردارد.

تاكنون اقدامات محدودی از سوی داستان‌نويسان و رمان نويسان عرب و به ويژه مصری در اين عرصه صورت گرفته است كه علت عمده آن به گذشت زمان اندكی از اين انقلاب باز می‌گردد. از اين رو پيش‌بينی می‌شود كه در آينده نويسندگان ادبی مصر كه در عرصه داستان و رمان فعاليت دارند به خلق آثار شايسته‌ای كه انقلاب مصر را به زبان عربی شيوا و مضامين داستانی پرمايه روايت كند، دست بزنند.

اما در هفته‌ای كه گذشت دو اثر داستانی درباره انقلاب مصر در اين كشور منتشر شد. يكی از اين آثار مجموعه داستان "انقلاب خشم" است كه روز پنجشنبه (2 تير) رونمايی شد و ديگری رمان "درخت عابد" است. 

مجموعه داستان "انقلاب خشم" اثر نويسنده مصری مراد ماهر است كه انتشارات "اكتب" در 120 صفحه آن را منتشر كرد. اين كتاب شامل 10 داستان ادبی از رويدادهای انقلاب مصر است. مراد ماهر اين مجموعه داستان را به شهدای انقلاب هديه می‌دهد و در نوشته‌های برآمده از قلبش می‌نويسد: تقديم به شهيدانی كه ترس را شكست دادند و انقلاب و انقلابيون را هدايت كردند. گويی چهره‌های شاد و خندان شما را در آسمان می‌بينم كه از فضايی دور اما نزديك ما را نظاره می‌كنيد و فرياد می‌زنيد "وای بر آنان كه طغيان كردند و خوشا بحال قيام كنندگان".

اما كتاب ديگر، رمان "درخت عابد" نوشته دكتر عمار علی حسن است كه از سوی انتشارات "نفرو" منتشر شده است. اين رمان 412 صفحه‌ای، چهارمين رمان اين نويسنده پس از "حكايت شمردل"، "ديوارهای فاصله" و "گل پاييزی" است. او مجموعه داستانی ديگری هم با عنوان "رؤياهای فراموش‌ شده" دارد. علاوه بر اين آثاری را هم در زمينه سياسی نگاشته است.

عمار حسن تا كنون جوايز ادبی مختلفی را از جمله جايزه الطيب صالح برای ابتكار ادبی، جايزه "اخبار ادبيات" برای داستان كوتاه، جايزه "داستان و جنگ" برای داستان كوتاه و "جايزه شيخ زايد در بخش توسعه و دولت سازی" برای كتاب "رشد سياسی صوفی ‌گری در مصر" از آن خود كرده است.

رمان "درخت عابد" قالبی حماسی دارد و رويدادهايی را بين زمين و آسمان روايت می‌كند. رخدادهای اين رمان در دريا، آسمان و فضا اتفاق می‌افتد و محيطی را مابين خيال و واقعيت به تصوير می كشد. شخصيت‌های داستانی آن از انسان و جن تشكيل شده‌اند. زمان اين رمان به اواخر دوره مملوكيان برمی‌گردد و روبدادهای زمينی آن در مركز مصر و صحراهای اطراف قاهره اتفاق می‌افتد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها