مولف حوزه علوم اجتماعي درباره كتاب «جغرافياي ناحيهاي جنوب شرق ايران با تاکيد بر سيستان و بلوچستان» كه به تازگي نگارش آن را به پايان رسانده است، گفت: شناساندن وضع موجود کارکردهاي طبيعي، قلمروهاي مکاني و جغرافياي انساني ـ اجتماعي و تشريح کارکردهاي فرهنگي و جغرافياي حمل و نقل در جنوب شرق ايران، از جمله اهداف تاليف اين كتاب است.
وي ادامه داد: در ابتداي اين نوشتار، به تبيين جايگاه جغرافياي ناحيهاي در مطالعات جغرافيايي پرداخته شده و سپس ناحيه و مفهوم جغرافيايي آن، تحولات کارکردي مفهوم ناحيه، تعيين و تشخيص محدودههاي ناحيهاي، کانونهاي ناحيهاي، خردهنواحي و ويژگيهاي آن، عوامل طبيعي و تقسيمات ناحيهاي، ناحيه و فرآيندهاي اقتصادي، ناحيه و فرآيندهاي اجتماعي، ناحيه و مناسبات فرهنگي، عوامل موثر در تكامل ناحيه و تحليل سيستمهاي ناحيهاي بررسي شدهاند.
برگزيده شانزدهمين دوره جايزه كتاب فصل تصريح كرد: در تاليف اين اثر ضمن بيان موقعيت جغرافيايي استان سيستان و بلوچستان و هر يک از شهرستانهاي آن، مسايلي مانند موقعيت جغرافيايي و تقسيمهاي سياسي استان، مرزهاي خشکي و آبي استان، وضعيت آب و هوايي سيستان و بلوچستان، خشكي هوا و ناهمگوني آن در استان، جريانات جوي، بادهاي محلي، درجه حرارت، عناصر اقليمي استان، بارندگي و تيپهاي اقليمي سيستان و بلوچستان مورد توجه قرار گرفته است.
مولف كتاب «جغرافياي ناحيهاي جنوب شرق ايران با تاکيد بر سيستان و بلوچستان» افزود: وضعيت زمينشناسي، توپوگرافي، ژئومورفولوژي، پالئوژئولوژي، تکتونيک، ژئوديناميک، زلزلهخيزي و گسلها، وضعيت خاك و استعداد اراضي استان به تفکيک اراضي قابل كشت و زيركشت، وضعيت خاك هاي بلوچستان، وضعيت اراضي و خاكهاي دشت سيستان و فرسايش خاك در استان از ديگر مواردي است كه در اين اثر به تشريح آنها پرداختهام.
به گفته وي، مخاطب در اين اثر با جغرافياي تاريخي سيستان و بلوچستان به تفکيک جغرافياي تاريخي سيستان كه شامل جايگاه تاريخي و ژئوپلتيکي سيستان پيش از اسلام، جايگاه تاريخي و ژئوپوليتيکي سيستان پس از اسلام و موقعيت ژئوپولتيک سيستان و تحولات آن در دوران معاصر است،آشنا ميشود.
اين مولف حوزه علوم اجتماعي يادآور شد: در بخشهاي پاياني اين اثر مدنيت و شهرنشيني در سيستان و بلوچستان مورد توجه قرار گرفته و در آنها مدنيت و شهرنشيني در سيستان باستان و بلوچستان باستان بررسي شده و سپس نظام شهرنشيني و تحولات آن، شبكه شهري در استان، سلسله مراتب شهري، سازمان فضايي شهرها، منطقه آزاد چابهار و نقش آن در گسترش شهري، ارتباطات شهرهاي سيستان و بلوچستان با افغانستان و پاکستان تدوين شده است.
وي افزود: مشخصات جمعيتي استان سيستان و بلوچستان كه شامل بررسي روند تغييرات جمعيت استان، رشد جمعيت، بررسي تحولات جمعيتي در مناطق شهري و روستايي، ساخت سني و جنسي جمعيت، تراكم جمعيت، بررسي جمعيت از نظر سواد، روند مهاجرت در استان، تحليل تحولات جمعيت استان از 1375 تا سال 1385 و پيشبيني جمعيت آتي استان، در اين نوشتار مورد بررسي قرار گرفتهاند.
نگارش كتاب «جغرافياي ناحيهاي جنوب شرق ايران با تاکيد بر سيستان و بلوچستان» به قلم دكتر عيسي ابراهيمزاده به تازگي به اتمام رسيده است. اين اثر به زودي از سوي انتشارات سمت راهي بازار نشر خواهد شد.
نظر شما