ولیئی در گفتوگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، به مناسبت ایام شعبانیه و سالگرد ولادت حضرت امام زمان(عج) اظهار داشت: شعرهای مرتبط با حضرت موعود(عج) یا شعر انتظار در دوره معاصر از لحاظ محتوایی جزو آثار جدید محسوب میشوند و میتوان این نوع شعر را یک نوع ادبی جدید از نظر محتوا به حساب آورد.
وی با تاکید بر کیفیت و کمیت اشعار انتظار در دوره معاصر توضیح داد: در آثار ادبی گذشته، کم و بیش اشارههایی به موضوع انتظار شده است اما به این صورت و با گستردگی و عمق اکنون، به مسلله انتظار پرداخته نشده بود و بیشتر در 30 یا 40 سال اخیر این گونه ادبی ظهور یافته و فراگیر شده است. بنابراین از نظر کمیت و کیفیت، اشعار انتظار در دوره معاصر جایگاه بالاتری دارند.
این شاعر به قالب شعرهای انتظار اشاره و تصریح کرد: اغلب اشعار انتظار در قالب غزل و برخی نیز در قالب قصیده و شعر نو هستند. البته گاهی اشعاری در دیگر قالبهای شعری نیز دیده میشوند.
وی درباره توجه شاعران به این حوزه در ادبیات افزود: اینکه شاعران بیش از پیش متوجه این حوزه مفهومی از ادب آیینی شدهاند، به نوعی ریشه در شرایط سیاسی و اجتماعی دارد. به عبارت دیگر احساس ضرورت وجود منجی به شدت در وجود مردم و شاعران ریشه دوانده است.
ولیئی در ادامه تشریح کرد: این احساس ضرورت وجود منجی و آمدن منجی در ادبیات، معلول شرایط ویژه بشر است. این امر خود نبض مبارک و فرخندهای است اما با توجه به اینکه جشنوارههایی در این زمینه برگزار میشوند، ممکن است به نوعی آثار این حوزه جنبه سفارشی به خود بگیرند.
وی با تاکید بر این موضوع که سفارشی شدن آثار مهمترین آسیب را به شعر انتظار وارد میکند، اظهار داشت: جنبه سفارشی پیدا کردن اشعار، بزرگترین آفت خلاقیت شاعران است. اخیرا داوری جشنواره شعر انتظار را برعهده داشتم و متوجه گسترش این موضوع در میان آثار شدم. بر همین اساس به راحتی میتوانم 60 درصد اشعار این حوزه را فاقد ارزش و جایگاه شاخص بدانم.
این شاعر ادامه داد: اغلب این اشعار تنها یک ارتباط کلیشهای با موضوع انتظار دارند. كمبود مطالعه و آگاهی نداشتن از موضوع حضرت موعود(عج) و دوران و شرایط ظهور از نظر روایات و احادیث، اشعار این حوزه را به آثاری بیارزش که تکرار مکرراتند تبدیل میسازد.
وی در پایان یادآور شد: در نهایت اغلب اشعاری از این دست، دعوت به ظهور را مطرح میکنند و کل مفهوم شعر در چنین مسالهای خلاصه میشود. بنابراین تا زمانیکه شاعران از نظر آگاهی و اندیشه تسلطی بر این موضوع نداشته باشند، با تکرار و کلیشه روبرو خواهیم بود.
چهارشنبه ۲۲ تیر ۱۳۹۰ - ۱۰:۱۰
نظر شما