سه‌شنبه ۲۸ تیر ۱۳۹۰ - ۱۰:۰۰
تروريسم از منظر حقوق اسلام و اسناد بين‌المللي

چاپ نخست كتاب «تروريسم از منظر حقوق اسلام و اسناد بين‌المللي» تاليف دكتر سيدحسين هاشمي از سوي پژوهشگاه حوزه و دانشگاه منتشر و روانه بازار نشر شد._

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، اين اثر، علاوه بر آن كه مساله تروريسم، عوامل و ريشه‌هاي آن را توضيح مي‌دهد، آسيب‌هاي روحي و رواني قربانيان تروريسم را بررسي مي‌كند.

تروريسم يكي از اساسي‌ترين مشكلات در روابط بين‌الملل به شمار مي‌رود. حادثه يازدهم سپتامبر 2001 در آمريكا، موجب تحولات حقوقي جديدي شده است. در آمريكا و برخي كشورهاي اروپايي، سياست عدالت‌محوري به سياست امنيت‌محوري تغيير يافته و اين موضوع كه به ظاهر در راستاي تامين امنيت قربانيان اين قبيل حوادث مقرر شده، به عاملي براي افزايش تروريسم در جهان تبديل شده است.

از آنجا كه قربانيان تروريسم از بي‌گناه‌ترين و آسيب‌پذيرترين قربانيان بوده و مستحق توجه ويژه‌اند، مطالعه بر روي اين دسته از قربانيان از ابعاد مختلف در خور توجه است. آسيب‌هاي رواني كه پس از حوادث تروريستي به قربانيان اين جرايم تحميل مي‌شود، ممكن است سال‌ها باقي بماند و در اين باره لازم به نظر مي‌رسد حمايت‌هاي ويژه‌اي براي درمان اين آسيب‌ها صورت گيرد.

آثار رواني ناشي از حوادث تروريستي از قبيل اندوه، افسردگي، اضطراب، ترس، زودرنجي، عصبانيت و نااميدي، ممكن است سال‌ها و در مواردي تا پايان عمر باقي بماند. كودكان آسيب‌پذيرترين قشري‌اند كه در حملات تروريستي صدمه روحي مي‌بينند. امروزه براي حمايت از قربانيان، به دليل عارضه پس‌ضربه‌هاي رواني ناشي از حوادث ناگوار تروريستي، اقدامات روان‌درماني قابل توجهي اعمال مي‌شود. در راستاي حمايت از قربانيان تروريسم، توجه به ترميم خسارت‌هاي روحي كودكان از اهميت ويژه‌اي برخوردار است كه در قوانين و مقررات برخي كشورها به ويژه ايران، به خوبي مورد توجه قرار نگرفته است.

آسيب‌هاي روحي و رواني در قربانيان تروريسم از مهم‌ترين آسيب‌هايي‌اند كه به دليل غيرقابل اندازه‌گيري بودن از نظر كمي، اغلب مورد غفلت قرار مي‌گيرند. از اين‌رو، لازم است افزون بر توجه به آسيب‌هاي بدني، حمايت‌هاي ويژه‌اي براي ترميم و درمان اين آسيب‌ها صورت گيرد.

رساله حاضر در دو بخش تنظيم شده است. در بخش نخست، تعاريف و مفاهيم كليدي مانند تعريف تروريسم و قربانيان تروريسم و نيز ريشه‌ها و عوامل تروريسم بررسي شده‌اند كه در اين باره بيشتر بر روي نقش افراط‌‌گرايي مذهبي و نيز نقش فرقه‌گرايي در تروريسم تمركز مي‌كند. بخش دوم، به حقوق قربانيان تروريسم مي‌پردازد كه در اين بخش، مباحث مهمي مانند مسوولان حوادث تروريستي، دادگاه صالح براي تعقيب و محاكمه مرتكبان جرايم تروريستي و نيز روش‌هاي جبران خسارت و مباني آن بررسي مي‌شوند. 

بخش نخست از اين تحقيق با عنوان «مفهوم تروريسم و بررسي ريشه‌هاي آن» در چهار فصل ارائه شده است. فصل نخست به بررسي برخي مفاهيم كليدي مانند مفهوم تروريسم و قرباني تروريسم و نيز فوايد تشخيص جرايم تروريستي مي‌پردازد و موضوعات را در چهار مبحث پي‌مي‌گيرد. پيشينه‌اي مختصر از تروريسم و نيز رويكردهاي گوناگون درباره جرم‌انگاري تروريسم، تعريف تروريسم و عناصر مشترك اين تعاريف، رابطه تروريسم و دفاع مشروع و فوايد تشخيص جرايم تروريستي، اين موضوعات را تشكيل مي‌دهند.

در فصل دوم نيز كه به تعريف قرباني تروريسم اختصاص دارد، اين مفهوم و انواع آن و همچنين حمايت از قربانيان ويژه در اسلام بررسي مي‌شوند.

فصل سوم با عنوان حمايت‌هاي تقنيني ايران در جرم‌انگاري تروريسم، به بررسي جرم‌انگاري مفاهيم مشابه تروريسم مانند محاربه در حقوق ايران و اسلام و نيز مقايسه اين مفاهيم با تروريسم اختصاص دارد. اين فصل در دو مبحث فراهم آمده است. مبحث نخست، رابطه تروريسم با محاربه را بررسي مي‌كند، زيرا مفهوم مشابه با تروريسم در حقوق اسلام، محاربه است كه در حقوق ايران نيز وارد شده است. در مبحث دوم نيز رابطه تروريسم با جرم سياسي مورد بحث قرار مي‌گيرد.
فصل چهارم كتاب با عنوان «ريشه‌هاي تروريسم (عوامل و زمينه‌ها)» در سه مبحث اسلام و نفي تروريسم، فرقه‌گرايي مذهبي و تروريسم و ديگر ريشه‌هاي تروريسم ارايه شده است.

بخش دوم كتاب نيز با عنوان «ترميم و جبران خسارت قربانيان تروريسم» در چهار فصل ارايه شده است. «حمايت‌هاي ويژه از قربانيان تروريسم»، «وضعيت شهروندان ايراني به عنوان قرباني تروريسم و نيز بايسته‌هاي سياست جنايي ايران در قبال اعضاي فريب خورده منافقان به عنوان قرباني اين فرقه تروريستي»  و «جايگاه حمايت از قربانيان تروريسم در حقوق ايران» محورهاي اين فصل را تشكيل مي‌دهند.

فصل دوم نيز با عنوان «مسووليت مرتكبان جرايم تروريستي» از دو مبحث بررسي مسووليت اشخاص، گروه‌ها و سازمان‌هاي غيردولتي و همچنين مسووليت دولت‌ها در اعمال تروريستي، هم به عنوان مباشر و هم به عنوان حامي تروريسم تشكيل شده است. 

فصل سوم كتاب با عنوان «مرجع حمايتي صالح براي قربانيان تروريسم» در دو مبحث ارايه شده است. در مبحث نخست، مراجع حمايتي قضايي (دادگاه صالح براي رسيدگي به جرايم تروريستي) و مساله رسيدگي به جرايم تروريستي در دادگاه‌هاي نظامي داخلي مورد بحث قرار مي‌گيرند و موضوع قابليت رسيدگي به اتهامات تروريستي در دوران كيفري بين‌المللي به تفصيل بررسي مي‌شود. در مبحث دوم نيز ساير مراجع حمايتي مانند مراجع حمايتي امنيتي و پليسي و مراجع حمايتي پزشكي و درمان و نيز مراجع حمايتي فرهنگي و معنوي و نقش رسانه‌ها در حمايت از قربانيان تروريسم، محور بحث قرار گرفته‌اند.

در فصل چهارم نيز مخاطب با عنوان «انواع و روش‌هاي حمايت از قربانيان تروريسم»، انواع حمايت‌هاي پزشكي و رواني از قربانيان تروريسم و نيز جنبه‌هاي حمايت از قربانيان تروريسم در مرحله دادرسي، از جمله تفهيم حقوق قربانيان تروريسم و نيز اعطاي تسهيلات و تضمين‌هاي لازم براي طرح دعوي از سوي قربانيان تروريسم آشنا مي‌شود. همچنين نويسنده در اين فصل به روش‌هاي حمايت از قربانيان تروريسم براي جبران خسارت، به ويژه از راه جبران خسارت دولتي و مباني فقهي و حقوقي مسووليت دولت در جبران خسارت اشاره مي‌كند.

چاپ نخست كتاب «تروريسم از منظر حقوق اسلام و اسناد بين‌المللي» در شمارگان 1000 نسخه، 424 صفحه و بهاي 54000 ريال راهي بازار نشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط