به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، نشست نقد و بررسی کتاب «نگاهی نو به جهانیشدن» با تاکید بر نظریات جوزف استیگلیتز درباره جهانی شدن، جهانیسازی و مسایل آن با حضور دکتر مسعود کرباسیان، مترجم کتاب، دکتر علی دینی، عضو هیات موسس کانون دانش آموختگان اقتصاد و دکتر کاوه سرمست، مدرس دانشگاه و رییس هیات مدیره کانون دانشآموختگان اقتصاد، عصر دیروز (27 تیر) در سرای اهل قلم موسسه خانه کتاب برگزار شد.
در این نشست کرباسیان، مترجم کتاب «نگاهی نو به جهانیشدن»، جهانیسازي و جهانيشدن را یکی از مقولههای مورد علاقه خود برای پژوهش و مطالعه دانست و گفت: به تعبیر استیگلیتز در این کتاب، پدیده جهانی شدن نظیر آزمون «رورشاخ» است و هر کس برداشت شخصی خود را از اين مبحث ارایه میدهد.
وی با تاکید بر اهميت طرح مباحث جهانی شدن بدون جهتگیری خاص، عنوان کرد: در عرصه جهانی شدن هر اقتصاددانی به مقوله خاصی نظیر جهانی شدن و دین، جهانی شدن و فمینیسم، جهانی شدن و غذا و ... پرداخته و جهتگیری مشخصی را دنبال میكند، درحاليكه من تلاش كردم تا اين مبحث را بدون جهتگيري مورد بررسي قرار دهم.
کرباسیان با اشاره به اینکه بیش از 10 عنوان کتاب در حوزه جهانی شدن ترجمه و تالیف کرده، توضیح داد: درباره جهانی شدن کتابهایی چون «جهانیسازی و مسایل آن»، «تجارت منصفانه»، «نگاهی نو به جهانیشدن» و «سقوط آزاد» از سوی استیگليتز منتشر شده که این منابع میتوانند برای اقتصاددانان ایرانی مفیدباشند.
وی با تاکید بر کمبود منابع در حوزه جهانیسازی و جهانیشدن در ایران گفت: بیش از 18 هزار عنوان کتاب درباره جهانیشدن در سایت آمازون معرفی شده، درحالیکه حتی بیست عنوان این کتابها در ایران ترجمه نشده اند.
کرباسیان، با اشاره به اينكه کتاب «نگاهی نو به جهانیشدن» جایزه کتاب فصل را دريافت كرده و به عنوان اثر شایسته تقدیر کتاب سال معرفي شده است، افزود: انتخاب معادل فارسی برای عنوان این کتاب با دشواری صورت گرفت. استیگلیتز مبحث جهانی شدن را امری قابل انتظار برای تمام جوامع میداند و معتقد است که کشورهای درحال توسعه باید با هدف جهانی شدن گام بردارند.
وی برخی از مباحث مورد توجه استیگلیتز در آثارش را «خصوصیسازی» و «آزادسازی سرمایه و بازارهای اقتصادی» دانست و توضیح داد: پنج نگرانی کشورهای درحال توسعه در مواجهه با جهانی شدن از دیدگاه استیگلیتز در کتاب «نگاهی نو به جهانی شدن» بدین ترتیب بیان شده است: قواعد بازی عمدتا توسط کشورهای صنعتی پیشرفته تعیین میشود، جهانیشدن به ارزشهای مالی و مادی بیشتر از شرایط زندگی و بهبود محیط زیست توجه دارد، جهانی شدن استقلال کشورهای درحال توسعه را تحت شعاع قرار میدهد، بازنده این بازی همیشه کشورهای درحال توسعهاند و نظام اقتصادی به کشورهای درحال توسعه تحمیل میشود.
وی یکی از مباحث مورد توجه استیگلیتز در آثارش را اصلاحات در کشورهای درحال توسعه دانست و گفت: این اقتصاددان معتقد است که تخریب محیط زیست برنده و بازندهای ندارد و درصورتی که بهداشت زیست محیطی رعایت نشود، همه بازنده خواهند بود.
در ادامه، دکتر کاوه سرمست، ريیس هيات مدیره کانون دانش آموختگان اقتصاد، استیگلیتز را مولف آثار متعدد و اقتصاددان برجسته جهانی معرفي كرد و توضیح داد: این نویسنده مقالات و کتب بسیاری تالیف و سخنرانیهای بسیاری در حوزه جهانی شدن انجام داده است.
وی مبحث جهانی سازی را یکی از مباحث فراموش شده از سوی رسانهها و اندیشه اجتماعی دانست و توضیح داد: موضوع بحرانهای اقتصادی و اجتماعی امروز، جایگزین جهانی شدن است و این تغيير موضوع حتی در کتابهای استیگلیتز نظیر «سقوط آزاد» نیز مشاهده میشود.
در ادامه این نشست، دکتر علی دینی، عضو هيات موسس كانون دانشآموختگان اقتصاد با معرفی آراء استیگلیتز گفت: این اقتصاددان با توجه به شرایط جدی اقتصاد دنیا تئوریزه شده و شروع به تالیف کتاب کرده است. وی امروز تبدیل به اقتصاددانی پُستکنزی شده و به نقد ساختار دولت پرداخته است. وی همچنین به آراء مکتب تنظیم فرانسه نزدیک است و علاوه بر نقد جهانی شدن از اقتصاددانان رادیکال نیز فاصله گرفته و معتقد به تن دادن به اصلاحات است.
وی در ادامه افزود: استیگلیتز در کتاب «نگاهی نو به جهانیشدن» بیان کرده که جریان اصلی اقتصاد ارتباط تنگاتنگی با قدرت داشته و کارکردهای نظام جهانی در حوزه اقتصاد راهکاری جز اصلاح ساختار قدرت ندارد و به همین دلیل پیشنهاداتی به منظور تغییر فعاليت صندوق بینالمللی پول، بانک جهانی و .. در این کتاب ارایه کرده است.
ديني یادآور شد: به طور مثال واحد پولی به نام بانکور پیشنهاد و طراحی کرد که این واحد پولی در مقایسه با دیگر واحدها شناسایی و مازاد و کثري بودجه کشورهای مختلف را مورد بررسی قرار میدهد و بدین طریق موازنه در اقتصاد جهانی ایجاد ميكند. این مبحث در کتاب «نگاهی نو به جهانی شدن» به صورت مفصل با تمركز بر کثری بودجه اقتصاد آمریکا توضیح داده شده است.
وی هدف استیگليز از نگارش کتاب «جهانی شدن و مسایل آن» را جایگاهش در بانک جهانی دانست و توضیح داد: وي به دلیل نگارش این كتاب، جایزه نوبل اقتصاد را در سال 2001 دریافت کرد.
سهشنبه ۲۸ تیر ۱۳۹۰ - ۱۰:۳۰
نظر شما