حبيب الله نيك نژاد،روزنامه نگار و مترجم: ديدارهاي جام ملتهاي آمريكاي جنوبي ـ «كوپه آمهريكا» ـ امشب با انجام ديدار پاياني ميان تيمهاي ملي اروگوئه و پاراگوئه بسر خواهد آمد تا يكي از استثناييترين رويدادهاي چندين دهه گذشته، پس از بيست و چهار روز به پايان برسد.
در اين بازيها ركوردهايي به ثبت رسيد كه بهترين مطالب براي دوستداران كتاب ركوردآفرين «گينس» است.
كتاب گينس را تمامي جهانيان به خوبي ميشناسند. كتابي كه در آن تمام رويدادهاي ركورد آخرين پديدههاي جهان در آن جاي داده ميشوند. اما ديدارهاي جام ملتهاي آمريكاي لاتين شامل ركوردهايي بود كه در كمتر تورنمنتي از قبل ديده شده كه از آن جمله است رسيدن پاراگوئه به فينال اين بازيهاي بدون آنكه در پنج ديدار تا قبل از رسيدن به بازي پاياني به پيروزي رسيده باشند. اين اتفاق در تمامي تورنمنتهاي جهان يك ركورد محسوب ميشود.
گرچه «خوان آنجل ناپويت» رئيس فدراسيون فوتبال پاراگوئه عكس اين مطلب را بيان داشته و ميگويد: مردم ميگويند پاراگوئه تيمي بود كه بدون پيروزي راهي اين ديدار شد، ولي معتقدم تيم ما بدون شكست راهي اين بازيهاي شد و در نظر بگيريد كه ما در برابر برزيل مدافع عنوان قهرماني دوره قبل و فاتح چهار جام قهرماني طي پنج ساله گذشته، دوبار بازي كرديم كه هر دو بازي با تساوي پايان يافت و در مرحله يك چهارم نهايي آنان را با ضربات پنالتي حذف كرديم و اين بازي براي آنان آنقدر سنگين بود كه هيچيك از ضربات پنالتي آنان به گل بدل نشد كه اين نشان از تزلزل آنها و خستگي روحي برزيليها داشت و اين مهم در تاريخ تورنمنت قديمي يك ركورد محسوب ميشود.
در بازي امشب «ديهگو فورلان» مهاجم 32 ساله اروگوئه در هشتاد و سومين بازي ملي خود حضور پيدا ميكند و اين باز يك ركورد براي كتاب گينس است، زيرا تاكنون هيچ بازيكني در تاريخ فوتبال اروگوئه اين تعداد بازي براي تيم ملي انجام نداده است و حتي انزو فرانچسكولي بهترين بازيكن تاريخ اروگوئه هم به چنين آماري دست نيافته و از سوي ديگر اگر اروگوئه كه با 5/3 ميليون نفر جمعيت، يكي از كوچكترين كشورهاي كل منطقه آمريكا پس از سورينام محسوب ميشود، نتيجه ديدار امشب را از آن خود كند، آنگاه باز هم نام خود را در كتاب گينس جاي داده است زيرا با فتح پانزده جام قهرماني خود صاحب ركوردي تازه ميشود.
بازيهاي قهرماني جام ملتهاي آمريكاي لايتن از سال 1916 شروع شده و تا همين چند دوره قبل هر دو سال يكبار انجام ميشد و آرژانتين و اروگوئه هريك با چهارده جام قهرماني ركورد دار اين بازيها هستند كه اگر امشب اروگوئه به جام قهرماني دست يابد، آنگاه صاحب ركوردي ديگر در كتاب گينس خواهد شد.
بازي امشب در «مونومينتال استاديوم» منطقه ريورپلاته شهر بوينوس آيرس انجام ميشود. ورزشگاهي كه همين يك ماه قبل محل بازي پاياني «ريور پلاته» بود كه پس از 130 سال مجبور به سقوط به دسته دوم شد و همين مسأله خشم تماشاگران آنان را برانگيخت تا تظاهراتي گسترده به پا كنند و باعث مصدوميت و مجروحيت صدها نفر از جمله دهها پليس شدند. سقوط ريور پلاته و اوضاعي كه بوجود آمد هم چون براي نخستين بار در تاريخ آنان بود در كتاب گينس جاي داده شد.
اروگوئه در سال 1916 نخستين جام قهرماني ملتهاي آمريكاي لاتين را به چنگ آورد و اگر امشب نيز فاتح جام شود، ركورد پانزده جام قهرماني را از آن خود كرده و صاحب پانزدهمين جام ميشود كه در قياس با برزيل كه فاتح پنج جام قهرماني جهان است، و در اين بازيهاي فقط هشت جام قهرماني را به خود اختصاص داده است صاحب ركوردي بزرگ و تعمقآميز خواهد شد. كشوري كه كمترين جمعيت منطقه آمريكا را پس از سورينام در اختيار دارد.
اروگوئه سال قبل نيز تا كسب مقام چهارمي جام جهاني 2010 پيش رفت و «ديهگو فورلان» مهاجم كهنهكار اين تيم با درخشش فوق تصور و بثمر رساندن پنج گل به عنوان بهترين گلزن و بهترين بازيكن جامجهاني شناخته شد. جامي كه در آن بسياري از بزرگان از جمله ليونل مسي، كريستين رونالدو، و خلاصه تمامي بازيكنان بزرگ جهان در آن حضور داشتند، ولي «فورلان» به عنوان بهترين بازيكن نام خود را در كتاب گينس مربوط به بازيها جام جهاني 2010 آفريقاي جنوبي به ثبت رساند. از 23 بازيكن اروگوئه حاضر در آرژانتين، 20 بازيكن از آناني كه در جام جهاني گذشته حضور داشتند در اين تيم باقي ماندهاند.
حريف اروگوئه در اين بازي پاراگوئه است كه تنها دوبار در سالهاي 1953 و 1979 فاتح جام شده و امشب هم «جرارد ماتينو» مربي خود را بدليل محروميت در اختيار ندارد و كارش در برابر اروگوئهي صاحب تجربه بسيار سخت خواهد بود. تيمي كه آخرين بار سال 1999 راهي فينال اين بازيها شد و با شكست در برابر برزيل جام را به آنان واگذار كرد و سال 1995 چهاردهمين جام قهرماني خود را به جنگ آورد و امشب با مربياي كه در فوتبال آمريكاي لاتين به پروفسور كتابخوان معروف است، قصد دارد ركوردي ديگر در سطح فوتبال قاره از خود به جاي بگذارد. اروگوئهاي كه سال 1930 اولين ركورد را در نخستين جام جهاني در كشورش با پيروزي به آرژانتين به نام خود در گينس به ثبت رساند و سال 1950 باز هم فاتح جام جهاني در ماراكاناي برزيل شد و ركوردي ديگر را به نام خود به ثبت رساند و چند روز قبل هم با شكست آرژانتين ميزبان، در مرحله يكچهارم نهايي در ضربات پنالتي عنوان غولكش در فوتبال آمريكاي لاتين را براي خود همچنان حفظ كرد.
نظر شما