دوشنبه ۳ مرداد ۱۳۹۰ - ۱۴:۱۵
نثاري: اكنون نوبت دستگاه‌هاي اجرايي رسيده است

مدير موسسه اميركبير با اشاره به بيانات چهار سال پيش مقام معظم رهبري درباره مسايل حوزه نشر كشورمان گفت: ايشان روز 29 تير امسال نيز با صراحت و روشني به اين مشكلات اشاره كردند. اكنون نوبت دستگاه‌هاي اجرايي رسيده كه مشكلات را حل كنند و در غير اين صورت بايد مورد مواخذه قرار گيرند./

احمد نثاري در گفت‌وگو با خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، اظهار كرد: خوشبختانه فرمايش‌هاي مقام معظم رهبري منطبق با مسايل و دغدغه‌هايي است كه ناشران كشورمان با آن دست و پنجه نرم مي‌كنند. سخناني كه ايشان درباره مسايل نشر كشورمان گفتند، مايه مباهات است، زيرا در سطح يك كارشناس مسايل كتاب كه از نزديك با اين حوزه سر و كار دارد، بيان شده‌اند.

وي افزود: مقام معظم رهبري به واقعيت‌هايي در حوزه كتاب كشورمان اشاره كردند كه پايين بودن شمارگان كتاب و متناسب نبودن اين موضوع با شان ايرانيان، از جمله از آنهاست. براي رفع اين مشكل بايد عزمي عمومي به وجود بيايد و حل آن تنها از يك يا چند دستگاه و نهاد ساخته نيست. نمي‌توان تمام كوتاهي‌ها در اين حوزه را بر عهده وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي يا وزارت آموزش و پرورش دانست.

به گفته نثاري، قواي سه‌گانه، دستگاه‌هاي عمومي نظير شهرداري‌ها و نهادهاي خصوصي بايد براي رفع اين چالش‌ها دست به كار شوند. البته مديريت اين جريان بايد به دست وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي باشد.

وي با اشاره به اقدامات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي براي رفع نقايص حوزه كتاب و كتابخواني افزود: نمايشگاه‌هاي استاني با هدف ارايه كتاب به شهرستاني‌ها و رفع بخشي از نيازهاي فرهنگي آنان برگزار مي‌شوند، اما به نظر مي‌رسد زيان اين نمايشگاه‌ها بيش از فايده آنهاست. اين نمايشگاه‌ها تنها براي پانزده روز برگزار مي‌شوند، در حالي كه نياز مردم به محصولات فرهنگي، منحصر به دو هفته نيست. همچنين برگزاري اين نمايشگاه‌ها، كتاب‌فروشان خرده‌پا و كوچك شهرستاني را در آن مدت متضرر مي‌كند. اين افراد، سرمايه و پشتوانه چنداني ندارند كه ياراي مقاومت در برابر كاهش فروش‌شان را داشته باشند.

وي شمارگان بيش از نيم‌ ميليون نسخه كتاب را متناسب با شان و پيشينه ايرانيان دانست و گفت: شمارگان كنوني كتاب‌ها در كشورمان، سه‌ هزار نسخه است. راه حل اين مساله، خريدن دو هزار نسخه از شمارگان هر كتاب از سوي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي يا برگزاري نمايشگاه‌هاي استاني كتاب نيست.

نثاري گسترش ويترين كتاب را يكي از موثرترين راه‌ها براي افزايش شمارگان كتاب دانست و گفت: به يقين، ناشران به عنوان توليدكنندگان كتاب نمي‌توانند همزمان در دو ساحت محتواي آثار و توزيع و مديريت بازار كتاب‌ها فعاليت كنند و فعاليت توامان در دو عرصه فرهنگي و اقتصادي كار يك ناشر نيست. توزيع كتاب در كشورمان، متولي ندارد. بايد دست‌كم به تعداد چهار هزار و پانصد موسسه نشري كه در كشورمان وجود دارند، تشكيلاتي براي توزيع كتاب‌ها ايجاد شوند تا عرضه و توزيع كتاب‌ها در سراسر كشور امكان‌پذير شود.

وي افزود: وظيفه ناشر، توليد كتاب‌هايي مفيد و منطبق با نياز جامعه است و نمي‌توان از او و ظرفيت‌ها و امكانات محدودي كه در اختيار دارد، انتظار توزيع مناسب كتاب را نيز داشت.

نثاري با تاكيد بر ضرورت آماده‌سازي زيرساخت‌ها براي از ميان برداشتن مشكلات حوزه نشر گفت: براي اجراي صحيح منويات رهبري بايد قوانيني در مجلس شوراي اسلامي تصويب شوند كه بر اساس آنها، تسهيلاتي در اختيار افراد علاقه‌مند به عرضه و توزيع كتاب قرار گيرند، ماليات‌هاي آنان كاهش يابد و در ارايه مجوز فعاليت به آنها تسهيل شود.

وي درباره كارهايي كه دولت مي‌تواند در اين باره انجام دهد، گفت: كار دولت، تنها تصدي‌گري نيست و اين قوه با سياست‌گذاري و مديريت درست آن و همچنين دادن وام كم‌بهره به بخش‌هاي خصوصي مي‌تواند تشكيلات عرضه و توزيع كتاب را رونق بخشد. وزارت اقتصاد و دارايي نيز با گرفتن ماليات كمتر از اين تشكيلات مي‌تواند گامي در جهت محقق كردن فرامايشات مقام معظم رهبري بردارد.

مدير موسسه انتشارات اميركبير ادامه داد: اگر اين زيرساخت‌ها فراهم شوند، بيش از ده‌ هزار مجموعه به ظرفيت‌هاي فعلي حوزه نشر اضافه مي‌شوند. اگر ويترين كتاب افزايش يابد، شمارگان كتاب‌ها نيز به بيش از نيم ميليون نسخه خواهد رسيد.

وي وزارت آموزش و پرورش را نيز از جمله دستگاه‌هايي دانست كه امكان تاثيرگذاري در حوزه كتاب را داراست و گفت: اين وزارتخانه حدود هجده ميليون مخاطب دارد و مي‌تواند با اجراي طرح‌هايي نظير «بوفه كتاب» و روانه كردن مربيان ويژه كتاب‌خواني به كلاس‌هاي درس، گام موثري براي محقق كردن مطالبات رهبري بردارد.

نثاري ادامه داد: اين وزارتخانه علاوه بر آموزش، وظيفه پرورش را نيز دارد و بايد وظايفي را براي خود در جهت تغذيه فكري دانش‌آموزان مشخص كند، در حالي كه وزارات آموزش و پرورش وظيفه‌اي را در راستاي كتابخوان كردن دانش‌آموزان براي خود تعريف نكرده است.

نثاري يادآور شد: مقام معظم رهبري چهار سال پيش نيز نكاتي را درباره مسايل حوزه نشر كشورمان بيان كردند. ايشان در ديدار اخيرشان با جمعي از مسوولان كتابخانه‌هاي بزرگ و عمومي نيز با صراحت و به روشني بر اين مشكلات تاكيد فرمودند. اكنون نوبت دستگاه‌هاي اجرايي رسيده است كه اين مشكلات را حل كنند و اگر اين كار را به سرانجام نرسانند، بايد مورد مطالبه و مواخذه قرار گيرند.

رهبر معظم انقلاب، چهارشنبه (29 تير) در ديدار با جمعي از مسوولان كتابخانه‌هاي بزرگ و عمومي با اشاره به سابقه کهن و تاریخی ملت مسلمان ایران در تولید کتاب و کتاب‌خوانی، شرایط کنونی تولید و شمارگان کتاب و آمارهای مطالعه کتاب را در کشور راضی کننده ندانستند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط