دوشنبه ۳ مرداد ۱۳۹۰ - ۱۴:۲۰
رساله موسيقي كوكبي و چند رساله كوتاه تصحيح شدند

حسين محمدزاده‌صديق، مدرس دانشگاه و پژوهشگر رسالات موسيقي، از تحصحيح «رساله كوكبي» و چند رساله‌ برگزيده موسيقايي فارسي خبر داد.به گفته وی تصحيح اين رسالات ايرانيان را به موسيقي بومي علاقه‌مند مي‌سازد و به نوعي جلوگير هجمه فرهنگي غرب خواهد بود./

محمدزاده‌صديق به خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)، گفت: «رساله كوكبي» در دوره صفويه تاليف شده و يكي از آثار مهم در زمينه موسيقي تئوريک محسوب مي‌شود.

وي تصريح كرد: اين رساله تاليف شخصي به نام كوكبي است كه به احتمالي در زمان شاه‌سلطان‌حسين صفوي و در اصفهان روزگار را سپري می‌کرده.

محمدزاده‌ صديق درباره محتواي اين رساله توضيح داد: محتواي كتاب مانند اغلب رسالات موسيقي درباره ايقاعات و بخش‌بندي آنها و شرح مقام‌هاي دوازدگانه موسيقايي ايراني است.

وي افزود: رساله از يک مقدمه و ۱۰ فصل تشكيل شده و در هر فصل يكي از مقام‌ها با مثال‌هايي از اشعار فارسي كه با آنها انطباق دارد، شرح داده شده است. نسخه‌هاي خطي اين رساله در كتابخانه‌هاي مجلس، ملي و ملک ايران موجودند.

محمدزاده‌صديق در پاسخ به اين پرسش كه هدف شما از تصحيح این رسالات موسيقي چيست، اظهار داشت: تمامي رسالاتي كه درباره تئوري موسيقي موجودند به سه زبان اصلي عالم اسلام یعنی عربي، فارسي و تركي نوشته شده و لازم است كه احيا شوند. به طور مسلم تصحيح اين رسالات ايرانيان را به موسيقي بومي علاقه‌مند مي‌سازد و به نوعي جلوگير هجمه فرهنگي غرب خواهد بود.

وي ادامه داد: متاسفانه اغلب افرادي كه در گذشته رساله‌هاي موسيقي نوشته‌اند به جز تعداد معدودي، گمنام‌اند و از شرح حال زندگي آنها اطلاعي در دست نيست. در تذكره‌ها نيز كمتر اشاره‌اي به اين افراد شده است. با قرائن مي‌توان فرازهايي از زندگي آنان را تدوين كرد.

محمدزاده‌صديق بيان داشت: در اين ميان فقط از عبدالقادر مراغه‌اي، صفوي‌الدين ارموي و خواجه‌مسعود شيرازي در كتاب «دره‌‌التاج» به بحث تئوري موسيقي اين افراد پرداخته شده است. 

وي با بيان اينكه آغاز علاقه‌مندي من به رسالات موسيقي در سال 1343 با مطالعه كتاب «مقاصدالحان» عبدالقادر مراغه‌اي آغاز شد، اضافه كرد: با مطالعه اين اثر به رسالات موسيقي علاقه‌مند شده و به تحقيق درباره آن و در دانشكده سوره به آموزش آن پرداختم. 

اين پژوهگشر در ادامه از تصحيح و چاپ كتاب «رساله‌هاي برگزيده موسيقايي فارسي» خبرداد و اظهار داشت: برخي از رساله‌هاي موسيقايي حجم بسيار كمي دارند حتي رساله‌هاي پنج صفحه‌اي نيز موجودند. بسياري از اين رسالات مجهول‌المولف‌اند.

محمدزاده‌صديق با بيان اينكه در اين كتاب دو رساله منظوم ارايه شده، توضيح داد: همچنين «فرهنگ سنگلاخ» اثر ميرزا مهدي‌خان استرآبادي منشي الممالک روزگار نادرشاه در اين كتاب ارايه خواهد شد.

حسين محمدزاده‌صديق، متولد 1324 است و در تبريز متولد شده. او داراي آثار تاليفي، ترجمه، تصحيح و تحشيه زيادي است تا حدی که كتابشناسي آثار محمدزاده‌صديق نيز به چاپ رسيده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط