به گزارش خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)، نشست نقد و بررسی کتاب «مشاوره سالمندان» اثر آن اورباچ با حضور دکتر آناهیتا خدابخش، استاديار گروه مشاوره دانشگاه علوم بهزيستي و توانبخشي و مترجم كتاب، دکتر ضیاء قائممقام، روانشناس، دکتر رضافدایی وطن، مدیرگروه سالمندی دانشگاه علوم بهزیستی و سپیده باطبی، دبیر نشست عصر دیروز (22 مرداد) در سرای اهل قلم خانه كتاب برگزار شد.
در اين نشست قائممقام، درباره آسیبشناسی دوره سالمندی و لزوم کاربرد رواندرمانی سالمندان گفت: مقوله رشد از بدو تولد تا هنگام مرگ وجود دارد و هر موجود زندهای مراحل مختلف رشد را طی میکند. جامعه ایران در گذشته 4/6 درصد سالمند داشت، اکنون دارای 6/7 درصد نرخ سالمندی است و این افزايش نرخ سالمندان، مسایل و مشکلات خاصي در حوزههاي اجتماعی، اقتصادی و ... ايجاد ميكند.
وی با اشاره به اینکه تمام بیماریهای جسمی سالمندان با معضلات روانی همراه است، یادآور شد: زمانی که سالمندان احساس بیارزشي و عدم احترام در جامعه كنند، دچار یاس و اندوه میشوند و اگر میزان وابستگيشان به اطرافيان بيشتر شود، دچار افسردگی ميشوند.
قائممقام در ادامه افزود: انواع اختلالات شناختی، آلزایمر و دِمانس بیماریهای دوران سالمندی را تشکیل میدهد. افراد سالمند نیازمند توجه اعضای خانواده هستند و در مقابل، اعضای خانواده نیز نیازمند تشویق برای نگهداری سالمنداناند. در این کتاب راهکارهایی برای آرامسازی فضای زندگی سالمند و خانواده ارایه شده است. جای چنین کتابهایی در بازار نشر ايران خالی بود، متاسفانه در حوزه نشر كتاب، مبحث توانبخشی و معلولان مورد غفلت و تبعیض قرار گرفته و دليلش نيز نگرش منفی به اين افراد است.
وی با تاکید براینکه کتاب «مشاوره سالمندان» جزو معدود آثاري است كه ابعاد روانشناختی سالمندان را مورد بررسي قرار ميدهد، افزود: این نوشتار به ویژه برای جامعه دانشگاهی و متخصص حوزه سالمندی مفید خواهد بود.
در ابتدای این نشست خدابخش، مترجم کتاب یکی از دلایل ترجمه این اثر را افزایش نرخ سالمندان در جامعه و اهمیت توجه به مطالبات آنها عنوان كرد و گفت: این نوشتار ديدگاه جدیدی در حوزه سالمندی، حتی برای مطالعه جوانترها در جامعه ايجاد كرد.
وی ادامه داد: با وجود اینکه مرکز توانبخشی دانشگاه علوم بهزیستی آثار متعددي در حوزه سالمندي منتشر کرده است، اما جای چنین اثری در بازار نشر كتاب خالی بود. کتاب «مشاوره سالمندان» دارای دوازده فصل است و در انتهای هر فصل مطالبی به صورت موردپژوهی درباره سالمندان با ارایه راهكار و راه حل مناسب ارایه شده است.
خدابخش، یکی از نکات با اهميت در این کتاب را توجه به تبعیض علیه سالمندان دانست و گفت: مشکلات مربوط به سن سالمندی، کاربرد ارزش سالمندی، عشق، سوگواری، روابط سالمندی و رویارویی با مرگ كه در بسياري از كتابها مورد توجه قرار نميگيرند، در این نوشتار تشريح شده است.
وی به تفاوتهاي ارايه مشاوره برای سالمندان، جوانان و میانسالان اشاره كرد و گفت: سالمندان هیچ گاه به مشاور مراجعه نمیکنند و این مشاور است که بايد از سالمند ديدار كند. متاسفانه مبحث مشاوره بيشتر در موارد ازدواج يا پيش از ازدواج مورد توجه عموم قرار ميگيرد.
سپس دکتر فدائیوطن، متخصص سالمندی درباره راهاندازی رشته دانشگاهی سالمندي توضیح داد: این رشته دو تا سه سال پیش راهاندازی شده اما هنوز مورد توجه جدي قرار نگرفته است. بسیاری از کشورهاي دنيا از جمله كشور کوچک کویت داراي هفت بیمارستان توانبخشی برای سالمندان است اما در ایران حتي یک بیمارستان توانبخشی نيز وجود ندارد. قشر سالمند در برنامهریزيها و قانونهای کشور سهم محدودی دارد.
وی درباره کتاب «مشاوره سالمندان» عنوان کرد: نخستین نکته شايان توجه اين کتاب توجه به اطرافیان سالمندان و تیم پزشکی است، درحالی که سیستم پزشکی کشور هنوز به رابطه یک طرفه پزشک و بیمار ميپردازد، این سیستم در سطح جهانی كنار گذاشته شده؛ چراكه تنها پزشک در روند درمان موثر نيست. یکی از توصیههاي اين كتاب توجه به تیم پزشکی و خانواده مراجع است. برخی نکات مغفول دوره سالمندی چون نیازهای جنسی و بیماریهای روانی و مرگ نيز در اين كتاب تشريح شده است.
یکشنبه ۲۳ مرداد ۱۳۹۰ - ۱۱:۲۴
نظر شما