یکشنبه ۳۰ مرداد ۱۳۹۰ - ۱۰:۳۳
شعرهای كتاب «من آدم آهنی شدم» لايه لايه و سمبليك است

مصطفي رحماندوست درباره مجموعه شعر «من آدم آهني شدم» عنوان كرد: شعرهاي اين كتاب لايه لايه و سمبليك است و برداشت‌هاي مختلفي را به ذهن مخاطب وارد مي‌كند.*

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، مجموعه شعر نوجوان «من آدم آهنی شدم» سروده ‌«کبری بابایی» در دهمین نشست از مجموعه نشست‌های بررسی ادبیات کودک سرای اهل قلم نقد و بررسی شد. 

نشست بررسي كتاب «من آدم آهني شدم» با حضور مصطفي رحماندوست، حامد محقق و كبري بابايي در سراي اهل قلم تشکیل ‌شد. 

بابايي درباره شعرهاي خود در اين مجموعه توضيح داد: اين شعرها را از ميان كارهايي انتخاب كردم كه در فاصله سال‌‌هاي 85 تا 87 سروده بودم. البته بعدها نقدهاي بسياري درباره‌ اين آثار شنيدم و شايد الان زمان مناسبي باشد كه بازنگري در اين مجموعه داشته باشم. 

وي افزود: يكي از انتقاداتي كه درباره شيوه كتاب‌سازي و تصاوير اين كتاب شنيدم، تيره بودن تصاوير بود كه به علت نوع چاپ در نسخه كاغذي اثر تشديد شده بود و بچه‌ها را به مطالعه كتاب بي‌علاقه مي‌كرد. 

مصطفي رحماندوست درباره‌ تصويرگري و كتاب‌سازي اين اثر گفت: اين كتاب در زماني منتشر شد كه شعر نوجوان تعريف مشخصي نداشت و به همين دليل تصويرگران نيز نمي‌توانستند نوع خاصي از تصاوير را براي شعرهاي مناسب اين گروه سني انتخاب كنند.
 
مديران بخش كتاب‌هاي شكوفه انتشارات اميركبير نيز به دنبال متفاوت كردن كار بودند و در نتيجه اين كار با رنگ‌هايي متفاوت به بازار عرضه شد. 

اين شاعر پيشكسوت در ادامه درباره‌ ويژگي‌هاي شعر نوجوان سخن گفت و توجه به اين شعر را خاص دوره‌هايي خاص دانست و افزود: بسياري از شاعران ما به ويژه در اوايل انقلاب اسلامي شعر نوجوان را مينياتوري از شعر بزرگسال مي‌ديدند؛ نوجوان قهرماني كه به جبهه مي‌رود، جنگ مي‌كند، عاشق نمي‌شود و حس‌هاي عاطفي كوچك ندارد و... شاعران بسياري بودند و هستند كه ساده شده شعرهاي بزرگسالان را به نام شعر نوجوان منتشر مي‌كنند اما اينها شعر نوجوان نيستند. 

رحماندوست «لايه لايه بودن اثر» را يكي از ويژگي‌هاي شعر نوجوان برشمرد و گفت: من در زمان بررسي شعرهاي اين مجموعه حس كردم اين شعرها از نظر تنوع وزن و نگاه به زندگي مناسب گروه سني نوجوان است. به عنوان مثال شعر «من آدم آهني شدم» پر از تمثيل است. نمي‌دانم شاعر به دنبال بيان اين تمثيل‌ها در شعرش بوده است يا نه؛ اما هرچه هست اين شعر لايه لايه و سمبليك است و برداشت‌هاي مختلفي را به ذهن مخاطب آن وارد مي‌كند. 

شاعر «زيباتر از بهار» با بيان اين‌كه عده‌اي به اشتباه عاشقانه‌نويسي براي نوجوانان را ناپسند مي‌دانند، ورود به اين حوزه را يكي از امتيازات مجموعه‌ «من آدم آهني شدم» دانست و در اين‌باره توضيح داد: سخن گفتن از عشق براي نوجوانان بسيار سخت است. نه مي‌شود عشق جسماني را كه بزرگ‌ترها تجربه‌اش را دارند براي آنها گفت و نه مي‌توان از عشق لاهوتي و معنوي مردان خدا آن را تجربه كرده‌اند براي‌شان سخن گفت. اما با وجود اين سختي‌ها شعر «من آدم آهني شدم» را مي‌توان يكي از كارهاي موفق عاشقانه براي نوجوانان معرفي كرد. 

رحماندوست يكي از اشكالات شعر نوجوان را افتادن در دام بزرگسالي كودكانه عنوان كرد و گفت: اگرچه در اين مجموعه، شعر بزرگسالانه كودك شده، وجود ندارد؛ اما شعرهايي وجود دارد كه مي‌توان مخاطب آن را از هر گروه سني دانست. 

«من آدم آهني شدم» در سال 88 توسط انتشارات امیرکبیر (کتاب‌های بنفشه) به چاپ رسید و در سال 89 به عنوان کتاب شایسته تقدیر چهارمین جایزه ادبی پروین معرفی شد. 

نشست نقد و بررسي مجموعه شعر «من آدم آهني شدم» دهمین نشست از مجموعه نشست‌های بررسی ادبیات کودک سرای اهل قلم بود كه عصر روز گذشته، 29 مرداد با حضور جمعي از علاقه‌مندان به ادبيات كودك و نوجوان برگزار شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها