دوشنبه ۷ شهریور ۱۳۹۰ - ۱۲:۱۲
۱۵۰ سال از عکس‌های تهران در یک کتاب جمع‌آوری شد

مجتبي آقايي، مشاور معاون هنري شهرداري تهران، از چاپ و انتشار مجموعه دو جلدي «طهران-تهران» با زير عنوان «عكس‌هايي از طهران قديم از سال 1274ه.ق تا 1390خورشيدي و نگاهي تطبيقي به تهران قديم و امروز» خبر داد.-

آقايي به خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)، گفت: اين مجموعه دو جلدي 640 صفحه را دربرمي‌گيرد. جلد نخست حاوي عكس‌هاي تهران قديم از ابتداي پيدايش تهران تا اواخر دوره پهلوي و در جلد دوم عكس‌هاي تهران امروز تا سال 1390 گنجانده شده است.

وي ادامه داد: عكس‌هاي جلد دوم براي چاپ در اين اثر توليد شده و تاكنون به چاپ نرسيده‌اند. مجموعه‌اي كه طي دوره‌اي 6 ماهه عكاسي شده است. برخي عكس‌هاي جلد نخست نيز براي نخستين بار منتشر مي‌شود.

آقايي افزود: اين مجموعه دو جلدي جامعيتي از تهران‌، جاذبه متنوع فرهنگي، ميراث فرهنگي، گردشگري و اقليمي تهران ارايه مي‌کند و معرفي كننده تهران به افرادي است كه مي‌خواهند پايتخت ايران را بشناسند يا به تهران سفر كنند.

وي با بيان اينكه به لحاظ فني و هنر عكاسي حق مطلب در اين مجموعه ادا شده، ادامه داد: زير چهره ناخشنود تهران، نوعي زيبايي خفته كه با هيچ رسانه‌اي چون عكس قابل بازگويي نيست. در اين مجموعه به طور كلي زندگي در تهران به نمايش درآمده است.

آقايي بيان کرد: نرم افزاري ضميمه اين مجموعه است كه به نوعي مكمل اين دو جلد محسوب مي‌شود چون علاوه بر عكس‌هاي خود كتاب، نقشه جامعي از تهران كه مي‌توان عكس‌هاي كتاب را در آن يافت، آورده شده. موسيقي سنتي قديم تهران و عكس‌هايي كه به دليل تعداد صفحات در كتاب چاپ نشده نيز به اين نرم افزار افزوده شده است.

وي در پاسخ به اين پرسش كه با توجه به تاکنون آثار زيادي كه حاوي عكس‌هاي تهران قديم و معاصر باشد منتشر شده، ويژگي اين اثر در مقايسه با ساير آثار اين سبک چيست، اظهار کرد: تاكنون 45 عنوان كتاب در اين زمينه كار شده ولي هيچ‌کدام گوياي تهران امروز نيست. برخي به مراكز ميراث فرهنگي و تعداي به نماي شهري اختصاص دارد. براي چاپ اين مجموعه تمامي كتاب‌هاي كه درباره تهران با اين سبک و سياق به چاپ رسيده گردآوري شده و مورد مطالعه قرار گرفته است.

آقايي ادامه داد: براي تهيه عكس‌هاي جلد نخست سختي زيادي متحمل شديم و به مراكز زيادي رجوع شد، اين قضيه نمايانگر ضعف است و بايد جايي متمركز چون مركز اسناد و مدارک تهران راه‌اندازي شود.

وي گفت: مجموعه مطالعات تاريخ معاصر، موزه كاخ گلستان، فرهنگسراي تهران،‌ موسسه مطالعات تاريخ معاصر ايران، مركز پژوهشي مجلس شوراي اسلامي، عكاسخانه شهر و مجموعه‌داران خصوصي از مراكزي بودند كه از اسناد و عكس‌هاي آنان بهره جستيم. هر چند نمي‌توان به نسخه‌هايي كه در دست افراد حقيقي است استناد كرد چون به لحاظ فني مرغوب نيست.

آقايي افزود: تمامي عكس‌ها داراي توضيح و مطالبي درباره پيشينه و سير تحول تهران در ادوار و زمانه مختلف به سه زبان فارسي، انگليسي و عربي است. در فصل پاياني كتاب مطلبي مقايسه‌اي راجع به تهران قديم و امروز مي‌خوانيم كه تغييرات در آن بازگو شده است.

وي ادامه داد: مقدمه‌اي ضميمه مجموعه است كه توسط بهمن بزرگي‌نژادرودسري نوشته شده. يادداشتي از محمدباقر قاليباف و محمدجواد شوشتري و مقاله «سير تحول و تطور عكاسي در ايران» كه توسط خودم نوشته شده به مجموعه افزوده شده است.

آقايي توضيح داد: در دي ماه سال 89 فراخون عكاسي و توليد خريد عكس براي اين مجموعه منتشر شد و عكس‌هاي زيادي به دستمان رسيد كه گزيده آن در مجموعه ارايه شده است. در جلد دوم عكس‌هايي از افرادي چون ابراهيم صافي، عليرضا كيا، بهزاد تركي‌زاده، افشين بختيار، ابراهيم سيستان، حسن غفاري، و ساسان توكلي و در جلد نخست عكس‌هايي قديمي از افرادي چون آقارضا عكاس باشي و عبدالله قاجار از عكاسان معتبر دوره قاجار و محمود پاكزاد عكاس اواخر پهلوي اول، اصغر بيچاره و محمد خادم گنجانده شده است.

مجموعه دو جلدي «طهران-تهران» با زير عنوان «عكس‌هايي از طهران قديم از سال 1274ه.ق تا 1390خورشيدي و نگاهي تطبيقي به تهران قديم و امروز» در مرحله ليتوگرافي است و به كوشش مجتبي آقايي از سوي سازمان زيباسازي شهرداري تهران منتشر مي‌شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط