ايبنا نوجوان: 11 سپتامبر برابر با 20 شهريور، تولد «آنتوني براون» Anthony Browne نويسنده و تصويرگر انگليسي و برندهي جايزهي هانس كريستين اندرسن است.
او سال 1946 در شفیلد انگلستان متولد شده و در هفده سالگی وارد کالج هنر لیدز در رشته طراحی گرافیک شده است.
براون از كودكي به هنر علاقهي فراوانی داشته و معمولاً به همراه پدرش به طراحی و نقاشی میپرداخت؛ اگرچه خودش دربارهي دوران كودكياش ميگويد: «چیزی که خود به یاد میآورم این است که بخش عمدهی کودکیام را به همراه برادر بزرگترم مشغول ورزش، جنگیدن و نقاشی بودم.»
اين هنرمند از نوجواني آرزو داشت در بزرگسالي روزنامهنگار، طراح كاريكاتور يا مشتزن شود! اما روزگار او را به حوزهي تصويرگري براي بچهها رساند.
او پس از مرگ پدرش و پايان تحصيل در رشتهي طراحي، به دليل مشكلات مالي به عنوان تصویرگر پزشکی در درمانگاه سلطنتي منچستر مشغول به كار شد؛ اما پس از سه سال احساس کرد این کار به دلیل واقعگرایی بیش از حد، حس تخیل او را ارضا نمیکند؛ بنابراين تصویرگری پزشکی را كنار گذاشت و به مدت پانزده سال به طراحي کارتهای تبریک مشغول شد.
نويسندهي «زيباي كوچك» از سال ۱۹۷۶ به تصويرگري كتابهاي بچهها پرداخت و نخستین کتاب خود با نام «از خلال آیینهی جادو» را به چاپ رساند. این کتاب اگر چه چندان مورد توجه قرار نگرفت، اما هنوز هم چاپ میشود.
دومين و سومين كتابهاي آنتوني براون «پيادهروي در پارك» و «شكار خرس» نام دارند كه از نظر تجاري موفقتر از كتاب نخست او بودند؛ اما كتابي كه نام او را به عنوان يك هنرمند برجسته در تصويرگري كتابهاي بچهها سر زبانها انداخت، «گوريل» نام دارد.
او اين كتاب را در سال 1983 منتشر كرد كه نخستين مدال «كيت كرين وي» را نيز براي او به همراه داشت. مدالي كه در سال 1993 و براي كتاب «باغ وحش» هم بار ديگر به او رسيد.
اين هنرمند، سه بار هم جايزهي «اميل» را براي كتابهاي «گوريل»(1983) ، «آليس در سرزمين عجايب»(1988) و «صداها در پارك» (1998) به دست آورده است.
او همچنين در سال 2000 به عنوان نخستين تصويرگر انگليسي و براي سالها تلاش در حوزهي ادبيات كودك، موفق به دريافت جايزهي «هانس كريستين اندرسن» شد.
آنتوني براون سال گذشته نيز به عنوان ملكالشعراي ادبيات كودك بريتانيا انتخاب شد. او پس از «كوئنتين بليك»، تصويرگر كتابهاي «رولد دال»، كه نخستين ملكالشعرای ادبيات كودك بود، دومين تصويرگري است كه اين عنوان را از آن خود كرد.
او ميگويد: «اميدوارم هر روز بچههاي بيشتري به كشف لذت خواندن تشويق شوند؛ اما من ميخواهم بر تاثير كتابهاي تصويري و خواندن كلمهها و تصويرها به طور همزمان تاكيد كنم. كتابهاي تصويري براي همه با هر سني مناسب است نه مانند كتابهايي كه هر چه بزرگتر ميشويم آنها را هم فراموش ميكنيم. بهترین کتابهای تصویری آنهایی هستند که فضایی برای تخیل خواننده باقی میگذارند و هیجان زيادي را برای خواندن ایجاد میکنند.»
«آنتوني براون» كه علاقهي زيادي به اقتباس از نقاشيهاي مشهور دارد، آثار هنرمندان برجسته را وارد تصويرگريهاي خود ميكند؛ بهطوري كه اين تصاوير در ناخودآگاه مخاطب حك ميشود و با ديدن تصاوير اصلي حسي آشنا را تجربه ميكند.
اين نويسنده و تصويرگر بهتازگی برنامهای را برای تشویق كودكان به نقاشی کشیدن خلاق در كلاس درس به راه انداخته است. یكی از فعالیتهای این برنامه، تمرینی است كه خود او در كودكی انجام میداد و آن را «بازی شكل بكش» مینامد. در این بازی هر كودك یك شكل در برگه میكشد و برگه را به كودك بعدی میدهد تا چیزی به آن اضافه کند، به این ترتیب تصویرسازی به شکل گروهی پیش ميرود و یک تصویر کامل ايجاد ميشود.
او میگوید: «وقتی كوچك بودم فكر میكردم من و برادرم این بازی را اختراع كردهایم، اما بعدها فهميدم كه افراد بسیاری این بازی را انجام میدهند. چیزی كه من واقعاً مایلم این است كه مردم بیشتری را در یك روز به انجام این بازی تشویق کنم. در یک خانواده، پدر، مادر و كودك میتوانند با هم این بازی را انجام دهند.»
مزیت این بازی در این است كه برنده و یا بازنده ای ندارد و در پرورش خلاقیت هم بسیار مفید است.
آنتونی براون میخواهد بهترین طرحهای کودکان را بهصورت کتاب چاپ کند تا بیشتر به بازی و تصویرسازی تشویق شوند. او امیدوار است خواندن و نقاشی کشیدن، خلاقیت کودکان را تقويت كنند.
نظر شما