كتاب «سيماي آرماني طلبه در نگاه مقام معظم رهبري(مدظلهالعالي)» نوشته محمد عالمزاده نوري از سوي موسسه بوستان كتاب تجديد چاپ شد.-
به عقيده نويسنده، حوزههاي علميه براي ايفاي رسالت تاريخي خود در عصر امام خميني(ره) در نخستين گام، ناگزير بايد به ترسيم مطلوبها و ايدهها بپردازد و نمونه اعلاي طلبه را در ابعاد آموزشي و پرورشي تصوير كند. لازم است نقش طلبه در اجتماع و سهم او در جامعهسازي و تاريخسازي، بازتعريف شده، الگوي ناكارآمد گذشته ترميم يا تكميل شود. در واقع، طلبه امروز بايد متناسب با نيازهاي متغير اين زمان و تحولات شتابنده تاريخي تربيت شود.
اين نوشتار بر آن است كه با استفاده از ارشادات رهبر فرزانه انقلاب، سيماي مطلوب طلبه را ترسيم و افق دوردستي را كه طلبه با تلاش و تكاپو بايد در جان خود محقق سازد معلوم كند، يعني روشن سازد «طلبه مطلوب» چه ويژگيها، برخورداريها و داراييهايي دارد.
اين اثر، عمده نگاه خود را به حيات خود طلبه، فارغ از تشكيلات و سازمان روحانيت معطوف ساخته و مخاطب خود را تنها آحاد طلاب ـنه مديران و برنامهريزان و كارگزاران و مسوولان حوزهـ قرار داده است، گرچه بيترديد همه مديران و سياستگذاران حوزه به اين نگاه نياز دارند. بنابراين، رسالت اين دفتر، اعطاي خودشناسي و خودآگاهي صنفي به شخص طلبه است، نه مهندسي ساختار حوزه و بنا دارد طلبه را در طرح كلان خودسازي صنفي ياري رساند.
حوزههاي علميه پس از انقلاب اسلامي
امروزه پس از انقلاب اسلامي و ورود روحانيت به عرصه مديريت اجتماعي، موقعيت جديدي براي حوزههاي شيعي پديد آمده و آفاق جديدي پيش روي جامعه اسلامي گشوده شده و طلبه از كنج روابط مومنانه فردي، به صحنه وسيع روابط اجتماعي برون رفته است. حوزه امروز از حوزه گذشته، بسيار متفاوت شده و رسالت آن از پاسخ دادن به چند استفتا در احكام عبادي و سامان دادن به وجوهات شرعي و نهايتا دستهاي تبليغات ديني بسيار فراتر آمده است.
مقام معظم رهبري در چهارم فروردين 1369 در ديدار با فضلا و طلاب و روحانيون مشهد فرمودند: «هيچ وقت جامعه علمي شيعه در طول تاريخ، به قدر امروز، از لحاظ كميت بزرگ نبوده است. هيچ وقت از لحاظ قدرت، به قدر امروز، كارآمد و صاحب قدرت سياسي و اجتماعي نبوده است. هيچ وقت به قدر امروز، تمكن مالي و ساير امكانات مرغوب جامعه ـمثل رسانهها و منبرها و مطبوعات و امثال اينهاـ نداشته است. هيچ وقت به قدر امروز، در دنيا معروف نبوده است. هيچ وقت به قدر امروز، مورد احترام و تجليل آحاد انسانها ـاعم از مسلمان و غير مسلمانـ و مسلمين ـشيعه و غير شيعهـ نبوده است. هيچ وقت به قدر امروز، دشمن نداشته است؛ چه كميت دشمنان، چه كيفيت و قدرت و مكانت سياسي و اجتماعي و نظامي قدرتها. و بالاخره هيچ وقت به قدر امروز، مسووليت بر دوش خود نداشته است.
اگر امروز قدرت و معروفيتمان از هميشه بيشتر است، رسانه و وسيله گفتوگوي با مخاطبان و مستمعان، بيشتر در اختيارمان است، دوستان بيشتري داريم، پول و قدرت مالي بيشتري داريم و بقيه اموري كه امروز بيشتر داريم ـمثل جمعيتمان، آحاد روحانيون از بزرگ و كوچك و از اين قبيلـ به همين نسبت، مسووليتمان هم بيشتر است».
حوزه علميه شيعه در مقابل يك آزمايش عظيم تاريخي، بينظير و غير قابل تكرار قرار دارد. در طول تاريخ هزار و چهارصد ساله اسلام براي علما چنين فرصتي پيدا نشده بود. اين نعمتي است كه مصداق آيه شريفه است: «و اذ تاذن ربكم لئن شكرتم لازيدنكم و لئن كفرتم ان عذابي لشديد؛ و پروردگارتان اعلام کرد که اگر مرا سپاس گوييد ، بر نعمت شما میافزايم ، و اگر کفران کنيد ، بدانيد که عذاب من سخت است(ابراهيم، آيه 7)».
كتاب حاضر در پنج فصل سامان يافته است. «جامعيت اخلاقي، علمي و اجتماعي»، «بايستههاي اخلاقي، معنوي و شخصيتي»، «بايستههاي علمي»، «بايستههاي اجتماعي» و «بايستههاي اقشار خاص حوزوي» عناوين فصول پنجگانه اين اثرند.
چاپ دوم كتاب «سيماي آرماني طلبه در نگاه مقام معظم رهبري(مدظلهالعالي)» با شمارگان 2000 نسخه، 196 صفحه و بهاي 25000 ريال راهي بازار نشر شده است.
نظر شما