بررسي موضوع تعادل ميان هورمونها براي داشتن زندگي خانوادگي و تعاملاتي به دور از دغدغه، موضوع اصلي كتاب تازه منتشر شده «ونوس آتشين، مريخ يخي» را تشكيل ميدهد. «جان گري» مولف اثر، آگاهي و كنترل ترشح هورمونها در شرايط گوناگون را از عوامل موفقيت در روابط خانوادگي ميداند.-
دكتر «جان گري» متخصص در امور درمان، سردبیر ژورنال «خانواده»، عضو هیات مشاوران انجمن بینالمللی خانواده و ازدواج و فارغالتحصیل رشته روانشناسی از دانشگاه کلمبیا پاسیفیک آمریکاست. اغلب مخاطبان کتابهاي اجتماعي، مشاوره و مباحث خانوادگي نام وي را به دليل تاليف كتاب «زنان ونوسی و مردان مریخی» ميشناسند، اثري كه طی 15 سال گذشته به 45 زبان زنده دنیا ترجمه شد و بیش از 40 میلیون نسخه فروش داشت.
واپسين اثر وي كه به تازگي به زبان فارسي ترجمه و منتشر شده است، كتاب «ونوس آتشين، مريخ يخي» است. او در اين نوشتار كه با عنوان فرعي «تعادل بين هورمونها، كليد اصلي زندگي، عشق و انرژي» به چاپ رسيده است، با تشريح كاركرد هورمونها در بدن زنان و مردان، به نقش تغذيه مناسب و خواب براي تعديل هورمونها ميپردازد و بر لزوم توجه به اين عناصر حياتي تاكيد دارد.
«جان گري» در آخرين اثر خود رفتارها، كنشها واكنشها، عادتها و روابط همسران را با استفاده از آخرين اطلاعات دانش جديد هورموني شرح ميدهد و در اين مسير، از مثالهايي ساده و قابل درك براي عموم مخاطبان بهره ميگيرد.
شادي فرهمند، كارشناس مترجمي زبان انگليسي كه بازگردان اين اثر را برعهده داشته است، توجه به كاركردهاي شيميايي هورمونهاي بدن را از مهمترين رويكردهاي «گري» در نگارش اين كتاب و كاهش معضلات خانوادگي ميداند و ميگويد: «يكي از موفقيتهاي نويسنده اين كتاب، تبيين مطالب و مباحث تخصصي با زباني ساده و روان است.»
وي ميافزايد: «اين كتاب به مخاطبانش ميآموزد كه چگونه ميتوانند با داشتن تغذيهاي سالم و استفاده از مكملهاي غذايي كه طبيعياند و در دسترس عموم مردم نيز قرار دارند، كاركرد هورمونها را تعديل كنند.
مترجم اين كتاب، بزرگترين هنر «جان گري» در تاليف اين اثر را تدوين متني ميداند كه براي مخاطبان بيشتر شبيه به گفتوگويي دو طرفه، ساده و روان است و ميافزايد: «او با به كار گرفتن مثالهاي محسوس و قابل درك، متن و محتواي اين اثر را براي عامه مخاطبان قابل فهم ساخته است؛ بهگونهاي كه مطالعه آن محدود به طيف خاصي نميشود.»
همچنان كه اين كتاب نيز بر اين موضوع تاكيد دارد، اغلب زنان امروزي تمام روز كار ميكنند و به محض ورود به خانه، شيفت كاري ديگري را كه مربوط به وظايف منزل ميشود، شروع ميكنند. مردان نيز درگير حفظ شغل خودند. آنها يا شغل خود را به طور كلي از دست ميدهند، يا به سرعت شغلشان را عوض ميكنند.
آمار نشان ميدهد كه زنان و مردان امروزي كمبود خواب دارند، رژيم غذايي مناسبي ندارند و هر روز بيمارتر ميشوند. آمارهاي طلاق همچنان بالاست و تعداد زناني كه تنها زندگي ميكنند، رو به افزايش است. زندگي به ويژه زندگي مشترك در چنين فضايي دشوار است. از اين رو، نوشتار حاضر ميكوشد با ارايه نكاتي مهم و آسان، كاركرد هورمونهاي شاديبخش و كاهش ترشح هورمونهاي استرسزا را تبيين كند.
اين كتاب ميكوشد با ارايه مطالبي درباره تغذيه مناسب، تنظيم قند خون، خواب راحت و افزودن برخي برنامههاي غذايي جالب توجه و جديد، هورمونهايي را كه در يك روز پُراسترس نياز داريم، تامين كند.
شادي فرهمند، مترجم كتاب، با اشاره به اين كه مسايل عنوان شده در اين اثر، اختصاص به جوامع يا فرهنگ خاصي ندارند و تمامي توصيهها عمومياند، عنوان ميكند: «در اين كتاب راهحلهايي براي حل مشكلات در حوزه ارتباطات فردي تبيين شدهاند كه همسران را از دخالت فرد سوم يا واسطهاي براي رفع اين اختلاف بينياز ميكنند. يكي از نكات اصلي عنوان شده در اين متن؛ زمان، شرايط و چگونگي تعامل و سخن گفتن با همسر است. جان گري يادآور ميشود كه از نظر هورموني چه زماني افراد آمادگي بيشتري براي شنيدن سخنان طرف مقابل يا انتقادهاي وي را دارند. مهمترين تاكيد اين كتاب بر اين نكته است كه در هر زمان يا مكاني نميتوان مشكلات را به راحتي با طرف مقابل در ميان گذاشت.»
وي با اظهار تاسف از اين كه نسل جوان امروز همه چيز را شتابزده و بدون آموزش كافي فرا ميگيرد و وارد فضاي زندگي مشترك ميشود، يادآوري ميكند: «به دليل نبودن آگاهيهاي پيش زمينهاي كافي، آمار طلاق افزايش مييابد. در گذشته به دليل نحوه زندگيهاي سنتي كه افراد در كنار خانوادههاي اصلي خود بودند، بسياري از مشكلات با تدابير يا دخالت بزرگان برطرف ميشدند، اما امروزه با تغيير سبك زندگيها، افراد براي پيشگيري از ايجاد اختلاف نظر يا حل مشكلات، بايد آگاهي بيشتري نسبت به عوامل تنشزا، خلقيات خود و ويژگيهاي روحي و جسماني همسرشان داشته باشند.»
مترجم اين كتاب بسياري از مسايل روابط همسران را ناشي از پيشداوريها ميداند و ميگويد: «آگاهي از رخدادهاي دروني و عوامل موثر بيروني بر واكنشها و احساسات افراد، تاثير زيادي در تقويت روابط خانوادگي و جلوگيري از سستي و ايجاد ضعف در كانون خانوادهها دارد. از اين رو، علاوه بر سالهاي ابتدايي زندگي مشترك، قبل از ازدواج نيز افراد بايد با كسب آگاهي و فراگرفتن مهارتهاي لازم، آماده حضور در زندگي مشترك و پذيرش مسووليت شوند. آموزش اين نكات و آگاهي از احوال خود و طرف مقابل، تاثير بهسزايي در آرامش افراد به ويژه تربيت نسل آينده اجتماع دارد.»
فرهمند همچنين ميگويد: نويسنده اين كتاب كه در حوزه روانشناسي و مشاورات خانوادگي تخصص و تجربه فراواني دارد، همسر «باربارا دي انجلس» بوده است، بانوي محقق و صاحبنظري در حوزه روانشناسي كه متاسفانه زندگي آنها پايداري چنداني نداشت. از اين رو، برايم جالب بود كه بدانم دو متخصص و نظريهپرداز روابط متقابل زوجين چرا نتوانستند در زندگي مشترك خود موفق باشند!؟
اين كتاب در 12 فصل به طرح مسايلي مانند «ونوس و مريخ زير فشار روحي و استرس»، « ونوس و مريخ خارج از مدار»، «برخورد ونوس و مريخ با عشق» و « ونوس و مريخ در حالت استراحت» ميپردازد.
نخستين چاپ كتاب «ونوس آتشين، مريخ يخي» را نشر دانژه با شمارگان 2200 نسخه، 288 صفحه و بهاي 70000 ريال به تازگي منتشر كرده است.
نظر شما