به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، اين نشست با حضور مجيد سرسنگي، مدير عامل خانه هنرمندان و بهمن نامورمطلق، مشاور پژوهشي خانه هنرمندان در تالاراميرخاني خانه هنرمندان برگزار شد.
در ابتدا، سرسنگي با بيان اينكه در همه حوزهها به ويژه فرهنگ و هنر، پژوهش مورد غفلت قرار گرفته، اظهار کرد: حوزه پژوهش، حوزه توليد فكر، انديشه و بروز خلاقيت حرفهاي نوين در عرصه فرهنگي است و اگر به آن نپردازيم به شدت ضرر كرده و به توسعه پايدار دست نمييابيم.
وي ادامه داد: تصميم داريم پژوهشكدههايی براي انواع قالبهاي پژوهشي در خانه هنرمندان ايجاد كنيم كه مراحل اداري آن طي شده است. اين محل ميتواند محفل و بستر مناسبي براي علاقهمندان پژوهشگر به ويژه هنرمندان باشد. پژوهشهاي بنيادي و كاربردي به زمينه فكري قوي در حوزه فرهنگ و هنر اسلامي و رفع برخي معضلات كمک خواهد كرد.
سرسنگي اولويتهاي پژوهشي اين معاونت را اينگونه برشمرد: توجه به هنر و فرهنگ ايراني اسلامي، تاكيد بر مباني نظري و نظريهپردازي بومي هنر، توجه به هنرهاي شهري به ويژه كلان شهر تهران، توجه به نيازهاي روز به ويژه نيازهاي هنري جوانان، ايجاد پيوند بينارشتهاي و بينانسلي هنر، توجه به مشكلات اقتصادي و صنفي هنر و هنرمندان و توجه به بيان و جريانهاي روز هنري.
وي توضيح داد: توجه به هنر و فرهنگ اسلامي از اولويتهاي پژوهشي است و اعتقاد داريم به موازات پژوهش هنر غرب ميتوان تجارب خوبي را با توجه به هويت فرهنگي ايراني و اسلامي به عمل آورد.
سرسنگي از راهاندازي كتابخانه تخصصي براي توجه به امر كتابخواني و پژوهشهاي ادبي خبر داد و گفت: با ايجاد اين كتابخانه تخصصي فضاي مورد نياز علاقهمندان برطرف شده و وظايف پژوهشي سرعت بيشتري ميگيرد.
وي همچنین از راهاندازي ايستگاههاي كتابخانهاي براي ترويج كتابخواني خبر داد و اظهار کرد: در باغ هنر كه متصل به خانه هنرمندان است ايستگاه كتابخانهاي افتتاح خواهد شد تا موجب بالا رفتن سواد ادبي و رفع بسياري از احتياجات شود.
سرسنگي توضيح داد: انتشار مجلات پژوهشي «نقد و نظريه بومي هنر» و «نقد و نظريههاي نو» براي ارايه نظريات متفكران ديني و اسلامي از برنامههاي در پيش رو است.
وي گفت: در بخش معاونت پژوهشي بحث تاليف و انتشار «دانشنامه هنرهاي قرآني» و «دانشنامه هنر شيعي» براي نخستين بار در ايران از سوي خانه هنرمندان اتفاق ميافتد. اين دو دانشنامه در راستاي تقويت بنيانهاي اسلامي منتشر خواهند شد.
در ادامه، نامورمطلق با بيان اينكه نهادهاي پژوهشي كشور آنگونه كه لازم است وظايف پژوهشي خود را انجام ندادهاند، گفت: در پژوهش مشكلات زيادي در بخش آكادميک و غير آكادميک داريم. بايد بين پژوهش، آفرينش و خوانش آثار هنري پيوند ايجاد شود.
وي درباره فعاليت معاونت پژوهشي خانه هنرمندان ایران اظهار کرد: پژوهشهاي معاونت از جهت اجرايي به دو دسته كلي غير حضوري و حضوري يا غير بيناكنشي و بيناكنشي قابل تقسيم هستند.
نامورمطلق ادامه داد: در پژوهشهاي بنيادين غير حضوري انواع دانشنامهها، فرهنگها و رسالههاي حكمي جاي ميگيرند ولي پژوهشهاي راهبردي موضوعاتي همانند مناسبات بينارشتهاي هنر و گونههاي هنري مطرح است و پژوهشهاي كاربردي حضوري و بيناكنشي نيز موضوعاتي چون كارگاهها و گفتوگوهاي پژوهشي را در برميگيرد.
وي اضافه كرد: در جستوجوي تجربياتی نو هستيم كه با درخواست جوانان همراه باشد. در حوزه مطالعات بنيادين يكي از مشكلات پژوهشي نداشتن منابع و مراجع پژوهشي است. سعي كرديم اين بخش را از چند جهت فعال كنيم.
نامورمطلق درباره كمبود مجموعهاي از فرهنگها گفت: فرهنگ مصور هنري بسيار كم منتشر شده و اغلب آثار منتشر شده نیز ترجمه هستند. از اين رو فرهنگ مصور نمادهاي ايراني و اسلامي، فرهنگ مصور نمادهاي شيعي و فرهنگ مصور اسطورهاي ايراني در اولويت انتشار قرار دارد.
وي افزود: انتشار اطلس تاريخي هنر ايراني، تاريخ شفاهي هنر معاصر و 30رساله آراي حكماي ايراني و اسلامي درباره هنر، 20رساله زندگينامه علمي هنري حكماي هنرمند و پرداختن به هنرهاي سنتي از طرحهاي پژوهشي در دست كار است.
نامور مطلق توضيح داد: قصد داريم در بخش معاونت پژوهشي كارهايی زير بنايي و عمراني چون ايجاد دهكده هنرهاي سنتي، خانه هنرهاي سنتي و فرهنگسراي هنرهاي سنتي را به سرانجام برسانيم.
وي با بيان اينكه در عرصه پژوهشهاي راهبردي يكي از دغدغههای خانه هنرمندان ایران ايجاد پيوند بين هنرها است، اظهار کرد: با مناسبات درون رشتهاي ميتوان مناسبات هنري را كشف كرد و به ارتباط بين فعاليتهاي هنري رسید. از اين مناسبات بين رشتهاي ميتوان موسيقي فيلم، معماري و خوشنويسي را نام برد.
نامورمطلق درباره اقتباس هنري گفت: جامعه ما شايستگي داشت، دانشي با عنوان اقتباس شناسي را به دليل پيشينه غني ادبيات، حكمت و مباحث مباني هنري ابداع كند ولی ما جزو كشورهايي هستيم كه در اين زمينه فعال نبوده و كمترين استفاده را برده است. بحث اقتباس را جدي دنبال کرده و به عنوان رشتهای دانشگاهي پيشنهاد خواهيم کرد.
نامورمطلق توضيح داد: در بخش مطالعات بيناكنشي و حضوري براي پر كردن شكاف پژوهشي، كارگاههاي پژوهشي هنري، نقد و روش تحقيق، نظريهها و رويكردهاي بومي، تاريخي و اجتماعي، كارشناسي آثار هنري و كارگاههاي مرمت آثار هنري را برگزار خواهيم كرد.
وي درباره برگزاري نقد و بررسي ماهانه آثار هنري گفت: بزرگداشتها و تجليلهاي پژوهشي، گفتوگوهاي پژوهشي، برگزاري همانديشي، همايش و گردهمايي، رونمايي كتابهاي پژوهشي هنر و برگزاري پژوهشهاي ميداني از ديگر برنامههاي خانه هنرمندان به شمار ميآيد.
نامورمطلق افزود: در حال حاضر برگزاري همايش ادبيات داستاني ايران و تاجيكستان، راهاندازي كارگاههاي پژوهشي روايتشناسي، نمايشنامهنويسي و سبكشناسي نگارگري، تجليل از استاد محمد فراهاني، نقاش قهوهخانهاي در 9 مهر، راهاندازي بانک طرحهاي پژوهشي، نمايشگاه آثار، مراسم بزرگداشت به همراه رونمايي يک كتاب تازه منتشر شده از طرحهايي است كه در حال انجام است.
وي ادامه داد: اين فعاليتها را ميتوان به سه مرحله «خلق اثر»، «آموزش و پژوهش» و «بازتاب پژوهش» تقسيم كرد.
نشست خبري «طرحهاي پژوهشي هنر» بنيادين، راهبردي و كاربردي بخش معاونت پژوهشي با پرسش و پاسخ پايان يافت.
دوشنبه ۲۸ شهریور ۱۳۹۰ - ۱۶:۴۱
نظر شما