حرفهاي نويسندگان حوزهي دفاع مقدس براي نوجوانان/1
زندگی ايثارگران دفاع مقدس میتواند چراغ راه نوجوانان باشد
«محمدرضا اصلاني»، در مجموعه داستانش براي كودكان و نوجوانان، داستانهاي متعددي با موضوع جنگ دارد. او معتقد است زندگي ايثارگران دوران دفاع مقدس ميتواند الگوي زندگي و چراغ راه نوجوانان باشد.
نويسندهي «بازگشت به زندگي» در ادامه افزود: «اگر مسايل دفاع مقدس طوري براي بچهها بيان شود كه نكات مثبت را دربربگيرد و در بيان مسايل غلو و سياهنمايي نشود؛ خواندن داستانهايي از جنگ باعث رشد آنها ميشود. بزرگترهايي كه دستي بر آتش جنگ نداشتهاند، در حرفهايشان از صلح و آرامش ميگويند. انسان فطرتاً به صلح، دوستي و زيبايي علاقهمند دارد ولي اگر كسي در زماني كه حقش پايمال ميشود يا به وطنش تجاوز ميشود هم همين حرف را بزند، رفتاري برخلاف فطرتش از خود نشان داده است.»
او تاكيد كرد: «انسان صلحجو نيز وقتي تحت ظلم و ستم قرار بگيرد، آرامش را در اين مييابد كه دفاع كند. اين يك ارزش انساني است و خواه يا ناخواه نوجوان نيز به خاطر فطرتش به اين ارزشها گرايش دارد. وقتي نوجوانان ما داستاني از زندگي يك شهيد را ميخوانند به اين گرايش فطري تلنگري زده ميشود. هيچيك از كتابهاي حوزهي دفاع مقدس جنگ را خوب نميداند و براي كشت و كشتار تبليغ نميكند.»
نويسندهي «شهيد فهميده، آن شمع سرنهاده» دربارهي شخصيت قهرمان اين كتاب توضيح داد: «شهيد فهميده پيش از آنكه صداي جنگ به طور رسمي به گوش ما برسد، صداي جنگ را شنيد، پا به جبههها گذاشت و با شهادتش صداي جنگ را به گوش ما رساند. او براي رفتن به جنگ هم اجازه گرفت و هم بياجازه و به تشخيص خودش عمل كرد. شيپور جنگ كه به صدا درآمد، او لباس رزم پوشيد، پيش پدرش رفت و خبر داد كه به جنگ ميرود اما جنگيدن را تكليف خود دانست و براي اين كار اجازه نگرفت.»
اصلاني اضافه كرد: «شهيداني همچون شهيد فهميده الگوي ما هستند. آنها به ما نشان ميدهند كه در زمان تجاوز به ميهنمان نبايد دست روي دست گذاشت. نوجوانان ما بايد بدانند كه در شرايط اضطراري همه بايد آمادهي دفاع باشند. مسالهي دفاع مقدس، يك واجب كفايي نيست و همه بايد در آن شركت كنند. (واجب كفايي يعني عملي تا زماني واجب است كه ديگران پا پيش گذاشته باشند. مثلاً جواب سلام، واجب كفايي است؛ به اين معني كه اگر يك نفر به جمعي وارد شد و سلام كرد، اگر يك نفر جواب او را بدهد تا همين اندازه كفايت ميكند و به ديگران واجب نيست. امامخميني(ره) فتواي داده بودند كه رفتن به جنگ، واجب كفايي است، يعني تا زماني كه جبههها به نيرو نياز دارند، واجب است برويد و جبههها را پر كنيد.)»
نويسندهي «بالهاي كبوتر شيشهاي» كتابهايي نيز براي خواندن به نوجوان پيشنهاد كرد: «به نوجوانان توصيه ميكنم كتابهايي را بخوانند كه جنگ را همراه با زندگي روايت ميكنند. كتابهايي همچون كتاب «عقابهاي تپه 60» نوشتهي «محمدرضا بايرامي» و آثار «داوود غفارزادگان» ميتواند براي نوجوانان آموزنده و جذاب باشد.»
او در اينباره توضيح داد: «من فكر ميكنم نوجوانان بهتر است آثاري را بخوانند كه زاويههاي مختلفي از زندگي رزمندگان، جانبازان و شهداي دفاع مقدس را به تصوير كشيده باشد. نوجوانان بايد بدانند اين قهرمانان زندگي عادي و معمولي هم داشتهاند. به عنوان مثال شهيد فهميده در خانه دقت زيادي بر روي درس خواندن خواهرانش داشته يا به مادرش اجازه نميداده است كه با كهولت سنش از شيرهاي فشاري آب به منزل بياورد.»
پيام «اصلاني» به مناسبت هفتهي دفاع مقدس به نوجوانان اين است: «بچهها نبايد از مطالعهي زندگي قهرمانان دفاع مقدس غافل باشند. اين قهرمانان، شخصيت ممتاز و زندگي قابل تأملي داشتهاند. زندگي ايثارگران دوران دفاع مقدس ميتواند الگوي زندگي و چراغ راه نوجوانان باشد.»
نظر شما