به گزارش خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا) به نقل از روابط عمومي مؤسسه كتابخانه و موزه ملي ملك، دكتر عبدالمجيد شريفزاده، پژوهشگر هنرهاي سنتي نسخه خطي شاهنامه فردوسي را كه در كتابخانه و موزه ملي ملك نگهداري ميشود معرفي كرده است.
اين اثر كه با شماره ثبت 5986 در 938 صفحه و 27 مجلس در كتابخانه ملك نگهداري ميشود، مربوط به قرن 9 هجري و مكتب شيراز است. در اين شاهنامه در ابتدا و انتهاي هر صفحه مهري زده شده و همچنين مهر كتابخانه شاهرخ تيموري به خط ثلث بر آن ديده ميشود. در انتهاي اين نسخه هم دو مهر با نام ابراهيم سلطان سليمان شاه و شمسالدوله مربوط به دوران قاجار مشاهده ميشود.
اين شاهنامه كه صفحات آن در 25 سطر، 4ستون و به خط نستعليق نوشته شده، داراي ويژگيهايي است كه از آن جمله ميتوان به 6 مجلس اول آن اشاره كرد. در اين 6 مجلس تمامي پادشاهان از دوره پيشدادي تا ساساني با ذكر مدت پادشاهي به تصوير كشيده شدهاند.
از ديگر مشخصات اين نسخه كه در نسخههاي ديگر شاهنامهها ديده نميشود به تصوير كشيدن خلفاي راشدين به جاي ائمه اطهار(ع) به همراه پيامبر اكرم (ص) است كه نشان دهنده دوراني است كه مذهب سني مورد توجه بوده است. در اين نسخه صورت پيامبر اكرم(ص) به تصوير كشيده شده و براي نشان دادن قداست از نقش شعلههاي آتش استفاده كرده كه اين روش قبل از دوران صفويه و در مكتب شيراز رواج داشته است.
در اين نسخه سه مجلس ديگر هم برخلاف ساير نسخ به تصوير كشيده است. مجلس ديدار اسكندر با اسرافيل كه معمولا به تصوير كشيده نميشود. نشان دادن مجلس رويارويي پادشاه مازندران با ايرانيان كه به صورت نبرد نشان داده شده و در نبرد بين رستم و اسفنديار تيري كه پرتاب شده يك شاخه است و به يك چشم اسفنديار برخورد كرده در صورتيكه در اكثر نسخهها تير دوشاخهاي است كه به دو چشم اسفنديار برخورد كرده است.
یکشنبه ۳ مهر ۱۳۹۰ - ۱۶:۲۵
نظر شما