پنجشنبه ۱۴ مهر ۱۳۹۰ - ۱۰:۴۳
آشنايي با علم تجويد، لازمه قرائت صحيح قرآن كريم است

مصحح كتاب «تحفة‌القراء» علم تجويد را از جمله ابزار رفع كاستي‌هاي موجود در قرائت قرآن كريم برشمرد و گفت: بر هر مسلماني واجب است تا بر اساس توانايي‌ها و استعدادهايش براي بيان صحيح حروف و كلمات قرآن كريم در فراگيري اين علم بكوشند._

دكتر محمد حسن فؤاديان در گفت‌وگو با خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، اظهار كرد: بي‌گمان قرائت و تلاوت قرآن كريم راه ورود به درك مفاهيم و معاني آيات كتاب الهي است و افرادي كه گمان مي‌كنند بدون بهره گرفتن از تلاوت و قرائت قرآن كريم، دريچه‌هاي نور و رحمت بر آنها گشوده مي‌شود و شايستگي كسب انس با قرآن كريم را بدست مي‌آورند، خيال باطل مي‌كنند و شان و منزلت قرآن كريم را درك نكرده‌اند.

وي ادامه داد: بنابراين، بر طالبان نور و رهپويان وادي معرفت واجب است كه بر قرائت قرآن كريم كه راه ورود به ادراك آن است، مداومت كنند.
 
دانشيار دانشگاه تهران افزود: آنچه از آيات و روايات قرآني حاصل مي‌شود، اين است كه ترتيل آن قرائتي محسوب مي‌شود كه علاوه بر رعايت اصول تجويد، توجه به معني آيات را نيز در بردارد؛ آن توجهي كه موجب بيداري دل، نرمي آن و اشك ديده و روشني آن مي‌شود. 

دكتر فؤاديان اظهار كرد: علم تجويد به سبب وابستگي به كلام خداوند و تاثير در تحسين قرائت قرآن كريم، از اشرف علوم به شمار مي‌آيد و از اهميت آن همين بس كه حضرت علي(ع) تجويد را قسيم ترتيل دانسته و فرموده‌اند: «تجويد، نيكو ادا كردن حروف و شناخت مواضع وقف و وصل است» 

وي يادآور شد: هرچند درباره علم تجويد و آموزش قواعد آن، آثار ارزشمندي از عالمان اين فن در يك قرن اخير به رشته تحرير درآمده و براي تدوين و ارايه آن به جامعه مسلمانان فارسي زبان، زحمات بسياري كشيده شده است، اما متاسفانه در عصر ما جاي آثار پيشينيان و تلاش‌هاي آنها كه راهنمايان آموزش و تدوين اين فن بوده‌اند، خالي است و شايد آموزگاران اين فن در طي دوران آموزش خود هرگز به پيشينه، كيفيت، تدوين و آموزش آن در اين مرز و بوم نيانديشيده باشند. بنابراين، ضروري است كه آثار ارزشمند پيشينيان احيا و به جامعه علمي و قرآني عرضه شوند.

مصحح كتاب «تحفة‌القراء» بيان كرد: نتيجه بررسي‌هاي انجام شده و ملاحظه فهرست‌هاي مختلف كتاب‌هاي علم تجويد نشان مي‌دهد كه تا قرن دهم تاليف‌هاي قابل توجهي به زبان فارسي در اين علم به انجام نرسيده است و كتاب «تحفة القراء»  اثر ملامصطفي قاري تبريزي مشهدي، از دانشمندان و قرآن‌پژوهان عصر صفوي، از جمله نخستين كتاب‌هاي تاليف شده در علم تجويد به زبان فارسي به شمار مي‌آيد كه مولف آن بعد از حضور در جلسه‌هاي استادان بزرگ حوزه قرائت و تجويد قرآن، به تاليف كتاب مذكور پرداخته است.

دانشيار دانشگاه تهران افزود: كتاب «تحفة‌ القراء» در مقايسه با بيشتر كتاب‌هاي تاليف شده موجود در علم تجويد، داراي ويژگي‌هايي است كه به آن امتياز مي‌بخشد. اين كتاب علاوه بر جامعيت، اختصار، ايجاز و پرهيز از دشوارگويي، موضوع‌هاي مهمي در علم تجويد و رسم‌الخط قرآني را دربردارد كه در اغلب كتاب‌هاي تاليف شده در اين حوزه، فروگذار شده‌اند.

دكتر فؤاديان عنوان كرد: رسم‌الخط قرآن و كيفيت وقف در آن، حروفي كه در قرآن مقطوع نوشته مي‌شوند، كلماتي كه رسم‌الخط آن به واو و الف است يا به يك واو مكتوبند و در تلفظ به دو واو خوانده مي‌شوند، كلماتي كه رسم‌الخط آن به ياء زائده يا واو زائده است، كلماتي كه لام‌الفعل آن در كتابت محذوف است، كلمات مقطوعه در رسم‌الخط، كلمات موصوله در رسم‌الخط قرآن، بيان اختلافات راويان عاصم و كيفيت وقف و وصل ايشان و ذكر مواضعي در قرآن كه همزه استفهام بر سر فعل آنها است، از جمله اين موضوعات محسوب مي‌شوند.

وي عنوان كرد: با توجه به اين كه نسخه چاپ سنگي كتاب «تحفة‌القراء» دانشكده ادبيات دانشگاه تهران(نسخه شماره دو) در مقايسه با ديگر نسخه‌ها كامل‌تر و تصحيح شده به نظر مي‌رسيد، آن را اصل قرار دادم و با نسخه منتخب خطي اين كتاب كه در كتابخانه آستان قدس رضوي(نسخه شماره نخست) وجود داشت، مقابله كردم. 

دانشيار دانشگاه تهران در پايان گفت: با توجه به كاستي‌هاي بسيار، نسخه نخست و اختلاف در كلمات و جابه‌جايي عبارات آن در مقايسه با نسخه شماره دو، تلاش خود را صرف به درج اختلافات در پاورقي‌ها نكردم و فقط به برخي از‌ آنها اشاره شد تا مخاطبان از كيفيت آن مطلع شوند. 

چاپ نخست كتاب «تحفه‌القراء» اثر مصطفي قاري تبريزي مشهدي با تصحيح دكتر محمدحسن فؤاديان با شمارگان 1000 نسخه، 254 صفحه و 38 هزار ريال به تازگي از سوي انتشارات آژنگ منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط