سرپرست تحقيق و نگارش كتاب «هرمنوتيك و منطق فهم متون حديثي» معتقد است، انديشمندان اسلامي نيز مكانيزيمهايي را براي فهم متن ابداع كرده بودند، اما اين مكانيزمها مانند هرمنوتيك، تحت عنواني مشخص قرار نميگيرند.-
وي افزود: هرمنوتيك هميشه در فهم متون حديثي موثر نيست، بلكه در بعضي موارد سبب بدفهمي ميشود. اين موارد نيز در كتاب بررسي و نقدهاي مربوط به آن ارايه شدهاند.
به گفته ساجدي، رويكردهاي مختلفي مانند رويكرد كلاسيك، رمانتيك و فلسفي ميتوان براي هرمنوتيك قايل شد. هرمنوتيك فلسفي، نگاهي هستيشناختي به فهم دارد. رويكردهاي كلاسيك و رمانتيك بيشتر به روش فهم ميپردازند.
وي هر دو نوع اين تحليلها را شامل نكاتي دانست كه سبب بروز چالشهايي در فهم متون ديني ميشوند و گفت: برخي از روشنفكران داخلي با كاربرد اين روشها در فهم متون ديني اسلام، موانعي را طرح كردهاند.
ساجدي يادآور شد: با وجودي كه هرمنوتيك ميتواند چالشهايي را در فهم متون اسلامي پديد آورد، اما نكاتي را نيز شامل ميشود كه ميتواند به فهم بهتر آن كمك كند.
وي دانشمندان جهان اسلام را نيز برخوردار از نظريههايي درباره روش فهم متن دانست و گفت: دانشي كه با عنوان «هرمنوتيك» آن را ميشناسيم، براي نخستين بار در غرب مطرح شد، اما اين امر به آن معنا نيست كه دانشمندان مسلمان حرفي براي گفتن در اين باره نداشتهاند.
اين پژوهشگر و نويسنده ادامه داد: با مطالعه دقيق آثار اين دانشمندان ميتوان مكانيزمهايي را شناسايي كرد كه براي فهم متن طرحريزي شده بودند.
كتاب «هرمنوتيك و منطق فهم متون حديثي» را انتشارات جامعه المصطفي العالميه منتشر ميكند.
نظر شما