دوشنبه ۱۸ مهر ۱۳۹۰ - ۱۱:۰۰
مكتوبي براي آشنايي با فلسفه‌ تربيتي

كتاب «فلسفه تعليم و تربيت» به تازگي از سوي انتشارات «نوشته» اصفهان راهي بازار نشر شده است. اين نوشتار، علاقه‌مندان به حوزه‌ تعليم و تربيت در گرايش‌هاي مختلف را با فلسفه‌ تربيتي آشنا مي‌كند.-

عليرضا شواخي، يكي از مترجمان كتاب «فلسفه تعليم و تربيت» در گفت‌وگو با خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، با بيان اين مطلب اظهار كرد: وجود نداشتن كتابي به زبان فارسي كه مسايل تربيتي را به روش فلسفي بررسي كند، انگيزه‌اي براي ترجمه اين اثر شد. اغلب كتاب‌هاي موجود در حوزه تعليم و تربيت، به ارايه آرا و نظريه‌هاي اين حوزه مي‌پردازند، بدون اين كه جنبه فلسفي تعليم و تربيت را در نظر بگيرند.

وي ادامه داد: اين نوشتار به مخاطبان مي‌آموزد كه برخلاف بسياري از نظريه‌هاي موجود در حوزه تعليم و تربيت، اين نظام مي‌تواند از يك فلسفه منسجم و منطقي برخوردار باشد.

شواخي يادآور شد: طيف وسيعي از مخاطبان خاص و عام، با مسايل تعليم و تربيت درگيرند و اين‌گونه مسايل با ورود به قرن بيست و يكم بسيار پيچيده‌تر، چالش برانگيزتر، تحليل و پاسخ‌گويي به آنها نيز دشوارتر شده است. «نل نودينگز» فيلسوف تعليم و تربيت آمريكا، آثار  متعددي در اين حوزه ارايه كرده است كه كتاب «فلسفه تعليم و تربيت» از جمله اين آثار محسوب مي‌شود.

مترجم كتاب «فلسفه تعليم و تربيت» با بيان اين كه آشناسازي مخاطبان با پيچيدگي موضوع‌هاي تعليم و تربيت و دقت در احتجاج فلسفي، از ديگر اهداف ترجمه اين اثر به شمار مي‌آيد، عنوان كرد: مباحث اين اثر در 10 فصل به نگارش در آمده‌اند و آغازگري آن در فصل نخست با پرسش‌هاي بنيادين جامعه بشري از زمان سقراط، شيوه‌هاي پاسخ‌دهي به آنها و كاوش آنها تا قرن بيستم ادامه دارد. در چهار فصل بعدي، مكاتب و مشارب فلسفي صلاح عملي، تحليلي، قاره‌اي، منطق و تفكر انتقادي و چرا و چگونگي كاربرد آنها در تعليم و تربيت مورد توجه قرار گرفته‌اند.

وي با اشاره به اين كه كتاب «فلسفه تعليم و تربيت» مخاطبان را با سير تاريخي و تحليلي از يك سو و با فلسفه مسايل تعليم و تربيت از سوي ديگر آشنا مي‌كند و آنها را در اين حوزه توانا مي‌سازد، ادامه داد: در فصل ششم، شناخت‌شناسي و در فصل هفتم، علم اجتماعي و تحقيق تربيتي به چالش كشيده شده‌اند. فصل هشتم، علم اخلاق و تربيت اخلاقي بررسي و ديدگاه‌هاي مختلف در اين حوزه تحليل و بررسي شده‌اند. 

شواخي عنوان كرد: فلسفه سياسي و اجتماعي به ويژه عدالت و برابري در تعليم و تربيت در فصل نهم و فمنيسم، فلسفه و تعليم و تربيت در فصل دهم  ارايه شده‌اند.

شواخي افزود: كتاب «فلسفه تعليم و تربيت» تمام‌ شاخه‌هاي اصلي فلسفي را در مسايل تعليم و تربيت مورد توجه قرار داده ‌است و روش استدلال فلسفي در مسايل مربوط به تعليم و تربيت به جز هنر و معنويت را بر مخاطبان آشكار مي‌كند.

مترجم كتاب «فلسفه تعليم و تربيت» يادآور شد: محتواي كتاب به شيوه‌اي دقيق و عميق، مخاطبان را به زمينه و بستر تاريخي مسايل تعليم و تربيت وارد ساخته، جهت‌گيري‌هاي آتي فلسفي تربيتي را بر آنها روشن مي‌كند.

وي در پايان گفت: «نل نودينگز» نويسنده‌ كتاب «فلسفه تعليم و تربيت» استاد بازنشسته‌ دانشگاه استنفورد است. تحصيلات دانشگاهي وي ليسانس رياضي، فوق‌‌ليسانس رياضي فيزيك و دكتراي تعليم و تربيت است. «نل نودينگز» مقاله‌ها و كتاب‌هاي متعددي در حوزه‌ تعليم و تربيت دارد و صاحب انديشه و نظر در مباحث اخلاق و به ويژه اخلاق مراقبتي است و كاربرد آن را در تعليم و تربيت بيان كرده است. برخي آثار وي در انتهاي همين كتاب ارايه شده‌اند. 

چاپ نخست كتاب «فلسفه تعليم و تربيت» اثر «نل نودينگز» با ترجمه عليرضا شواخي، سيروس محمودي، مريم انصاري، شقايق نيك‌نشان و ويرايش دكتر رسول برجيسيان با شمارگان 1000 نسخه و بهاي 100 هزار ريال به تازگي از سوي انتشارات «نوشته» اصفهان راهي بازار نشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط