سه‌شنبه ۱۹ مهر ۱۳۹۰ - ۱۰:۰۷
نمايش «طب‌الرضا» و «عيون‌الخبار» در جشنواره «ماه هشتم»

مؤسسه كتابخانه و موزه ملي ملك، به مناسبت برگزاري سومين جشنواره فرهنگي ـ هنري ماه هشتم، تصاوير و بازنشر آثار نفيس خطي را در موزه‌هاي ايران نمايش داده است. در بخش نمايشگاهي اين جشنواره ترجمه «طب‌الرضا» و «عيون‌الاخبار» ديده مي‌شود.-

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)، در بخش نمايشگاهي اين جشنواره منتخبي از نسخ خطي مربوط به امام رضا(ع) شامل ترجمه «طب‌الرضا» متعلق به قرن سيزدهم، «عيون‌الاخبار» و همچنين كتاب خطبه امام رضا (ع) كه متعلق به كتابخانه ملي ملك است به نمايش گذاشته شده است. همچنين سكه‌هاي دوره ولايتعهدي امام هشتم شيعيان نيز كه در موزه سكه گنجينه ملك موجود است به نمايش در آمده است.

نمايشگاه «جاده عشق» در موزه آيينه و روشنايي يزد كه با همكاري معاونت ميراث فرهنگي استان يزد برگزار شده، به مسير هجرت امام رضا (عليه‌السلام) از مدينه به مرو مي‌پردازد. 

مسير هجرت امام رضا (عليه‌السلام) از مدينه به مرو
در يك طرح پژوهشي مجموعه اطلاعات تاريخي اين مسير شامل عكس، نقشه و به طور اختصاصي مسير استان يزد بررسي و مجموعه قدمگاه‌ها، آثار تاريخي، كتيبه‌ها، اسناد و امامزاده‌هاي موجود در استان يزد كه منسوب به برادران امام رضا (عليه‌السلام) هستند، معرفي شده است.

نمايشگاه «الحيل» كه با همكاري موزه ملي علوم و فناوري در موزه ملك برگزار شده، منتخبي از دستاوردها، اختراعات و ابتكارات دانشمندان ايراني مسلمان است. اين نمايشگاه از آثار بنو موسي بن شاکر خراساني (سه برادر به نام‌هاي محمد و احمد و حسن پسران موسي بن شاکر، علماي معروف رياضيات و نجوم و مکانيک در سده سوم هجري كه در بغداد به سر مي‌بردند) است.

اين نمايشگاه شامل نمايش «كتاب الحيل»، نخستين کتابي که در دوره اسلامي درباره مکانيک نوشته شده است. دستگاه‌هاي مرتبط با علم مكانيك سيالات مانند «كأس العدل» يا «جام تنظيم کننده» از اولين طرح‌هاي بنوموسي به‌شمار مي‌آيد. 

«ذات‌الحلق» نمونه ديگري از اين اشياء موزه‌اي است كه مويدالدين عرضي دمشقي از آن در رساله خود، شرح‌آلات رصدخانه مراغه نامبرده و نشان مي‌دهد كه مهمترين ابزار نجومي قديم بوده و علاوه بر رصد ستارگان و تعيين مختصات آنها، مي‌توانسته در حل بسياري از مسايل نجومي، از راه تبديل مختصات افقي و معدل‌النهاري و دايره‌البروجي به يكديگر كمك كنند.

پيل اشكاني نيز نمونه ديگر است كه حدود 75 سال پيش توسط يك باستان‌شناس آلماني در مرز عراق و ايران كشف شد و بررسي‌هاي علمي نشان داد كه اين اختراع، متعلق به دوره اشكانيان بوده است. محققان و نظريه‌پردازان گزينه‌هايي را درباره كاربرد اين پيل ارايه دادند. توليد جريان الكتريكي، آب‌كاري طلا بر روي ديگر فلزات و درمان امراض با شوك الكتريكي از جمله كاربرد اين پيل دوره اشكاني است. 

نمايشگاه نسخه خطي «زيارت» در شيراز و بندرعباس
نمايشگاه نسخه خطي «زيارت» به خط محمدتقي مشهدي در موزه شاهچراغ(ع) شيراز، نمايشگاه عكس‌هاي قاجاري حرم رضوي در موزه خليج فارس بندرعباس، نمايشگاه عكس‌هاي قاجاري حرم رضوي در عمارت اكبريه بيرجند برخي از اين تصاوير نمايشگاهي محسوب مي‌شوند.

نمايشگاه نسخه خطي دعاي «صباح» به خط ام سلمه دختر فتحعلي شاه قاجار در پايگاه ميراث جهاني گنبد سلطانيه، نمايشگاه نسخه خطي «چهل حديث نبوي» به خط ترجمه منظوم عبدالرحمن جامي و به خط شاه محمود نيشابوري در پايگاه ميراث جهاني سازه‌هاي آبي شوشتر و نمايشگاه منتخب آثار كمال‌الملك در كوشك احمدشاهي مجموعه فرهنگي نياوران از ديگر نمايشگاه‌هايي است كه آثار نفيس را به نمايش گذاشته‌اند. 

آشنايي كودكان و نوجوانان با تاريخ ايران
موسسه كتابخانه و موزه ملي ملك با همكاري موسسه پژوهشي كودكان دنيا براي كودكان و نوجوانان نيز بخش ويژه‌اي را در كتابخانه ملك در نظر گرفته‌اند كه كودكان ونوجوانان مي‌توانند با قصه‌گويي، نقالي، مسابقه، عروسك سازي و... آشنا شوند، همچنين آشنايي با تاريخ ايران بخش ديگري است كه در قالب سكه‌هاي ايران، تاريخ ايران باستان و تاريخ ايران اسلامي به نمايش گذاشته شده است.

سومين «جشنواره فرهنگي ـ هنري ماه هشتم» تا پايان مهرماه با نمايش آثار نفيس كتابخانه و موزه ملي ملك ميزبان علاقه‌مندان و فرهنگ دوستان است. اين كتابخانه در خيابان امام خميني (ره)، سر در باغ ملي، خيابان ملل متحد واقع شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها