شنبه ۳۰ مهر ۱۳۹۰ - ۱۳:۰۰
كتابي براي مسوولان و خبرنگاران نوشته‌ام

فريبا شايگان، رييس دانشكده پليس زن در كتاب «پرسش رسانه، پاسخ مسوولانه» با تاكيد بر برخي از فنون خبرنگاران در دريافت خبر از مسوولان، راهكارهايي را براي مواجهه با شيوه‌هاي رفتاري خبرنگاران و رسالت مسوولان در مواجهه با پرسش‌هاي گوناگون خبري عنوان مي‌كند.-

دكتر  شايگان در گفت‌وگو با خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، با اشاره به اين كه در اثر تاليفي‌اش با توجه به تكنيك‌ها و اصول مصاحبه، نحوه تعامل مصاحبه‌كننده را با مصاحبه شونده ذكر كرده است، اظهار كرد: مديران و مسوولاني كه به طور مكرر مورد مصاحبه و سوالات خبرنگاران قرار مي‌گيرند، مخاطبان اصلي اين كتاب‌اند.

وي يكي از محورهاي اصلي اين نوشتار را توجه به شرايطي ياد كرد كه مسوولان در مواجهه با برخي سوالات از نظر حرفه‌اي، امنيتي يا به دلايل ديگر تمايل به پاسخ‌گويي ندارند. شايگان گفت: با توجه به اين كه مسوولان بايد با رسانه‌ها ارتباط داشته باشند، نحوه اين تعامل و راهكار پاسخ ندادن به برخي از پرسش‌هاي خبرنگاران را در اين اثر عنوان كرده‌ام!

اين دكتراي جامعه‌شناسي درباره بخشي از كتاب «پرسش رسانه، پاسخ مسوولانه» كه درباره شيوه‌هاي غير كلامي مصاحبه است و به برخي از شگردهاي كسب خبر از سوي خبرنگاران اشاره دارد، توضيح داد:‌ خبرنگاران به دليل شغل خود از شيوه‌هاي متفاوتي براي كسب خبر استفاده مي‌كنند. دريافت اصل موضوع و پاسخ برخي از پرسش‌ها از طريق كلام و حركات غيركلامي عنوان مي‌شود. به عنوان مثال، در صورتي كه امكان دارد مسوولي صلاح نداند در آن زمان پاسخي به پرسش خبري دهد، خبرنگاران با تمركز بر رفتار غير كلامي مصاحبه‌شونده، به پاسخ سوال خود پي‌مي‌برند. در اين كتاب شرح داده‌ام كه مسوولان چگونه با استتفاده از برخي جملات مستقيم يا رفتارهاي غيرمستقيم مي‌توانند از پاسخ به برخي سوالات خودداري كنند.

دكتر شايگان نحوه مصاحبات موفق و چگونگي كسب آمادگي براي مصاحبه با رسانه‌ها را از ديگر موضوعات اين كتاب ياد كرد و بيان داشت: در مصاحبه هريك از طرفين حقوق و رسالتي دارند كه بايد رعايت شود. در اين كتاب با ذكر اين حقوق به برخي از مصاحبه‌هاي موفق اشاره كرده‌ام، مانند برخي از مصاحبه‌هاي رييس جمهور كه چگونه در پاسخ به سوالي، پرسشي را عنوان كرده‌اند و اين كه چگونه مديريت مصاحبه را بر عهده گرفته‌اند.

وي در پاسخ به اين سوال كه «آيا مي‌توان گفت اين كتاب تنها به سود مسوولان و در چگونگي پاسخ ندادن به سوالات نوشته شده است؟» گفت: من معتقدم كه وظيفه رسانه‌ها، اطلاع‌رساني صحيح است و مسوولان بايد در برابر عملكردهاي خود پاسخگو باشند و نبايد به سادگي از پاسخ دادن پرهيز كنند، چرا كه از نظر روابط انساني و مقررات و آيين‌نامه‌هاي رسانه‌اي، پاسخ ندادن به سوالات و ارتباط نداشتن با رسانه‌ها پذيرفتني نيست؛ البته تا حدودي چگونگي ادامه روند مصاحبه به دست مصاحبه‌كننده است و رسانه‌ها در انعكاس صحيح مطالب مسوولند.

اين جامعه‌شناس و استاد دانشگاه علوم انتظامي با بيان اين كه در اثر خود به برخي از دادگاه‌هايي كه در مصاحبه با مسوولان سياه‌نمايي شده است و وي نيز به مواد قانوني مواجهه با چنين اقداماتي، اشاره كرده است، درباره ضرورت آگاهي از اين مسايل يادآور شد: ما در عصر رسانه به سر مي‌بريم، عصري كه در آن علاوه بر اطلاعات و ارتباطات، تمامي كارهاي مسوولان زير ذره‌بين قرار دارد و آنها به اطلاع‌رساني صحيح‌ در برابر عملكرد خود موظف‌اند و بايد نسبت به مردم پاسخ‌گو باشند. رسانه‌ها نيز مسوول انعكاس اخبار و آگاهي‌بخشي صحيح به مردم‌اند.

رييس دانشكده پليس زن با تاكيد بر اين كه اكنون زماني نيست كه بشود چيزي را از مردم مخفي يا پنهان كرد، گفت: بهتر است از طريق روش‌هاي صحيح، عملكردمان را انعكاس دهيم و بدانيم مصاحبه و اطلاع‌رساني تنها در راستاي نقد اقدامات مسوولان نيست، بلكه بايد از اين طريق عملكردهاي مثبت‌مان را نيز در جامعه عنوان كنيم.

فرمانده دانشكده پليس زن ايران درباره انگيزه خود از تاليف چنين كتابي گفت: برخي مسايل مطرح مي‌شوند و عده‌اي از مسوولان به دليل ماهيت كاري خود نمي‌توانند از نظر امنيتي، محرمانه بودن اطلاعات در آن برهه زماني يا ساير مسايل، پاسخگوي برخي از پرسش‌هاي خبري باشند، از اين رو، با تاليف اين كتاب تصميم گرفتم برخي از شيوه‌هاي مواجهه با چنين سوالاتي را براي مسوولان عنوان كنم.

اين دكتراي جامعه‌شناسي 11 مورد از شيوه‌هايي را كه خبرنگاران از آنها استفاده مي‌كنند، از جمله موضوعات كتاب «پرسش رسانه، پاسخ مسوولانه» ياد كرد و اظهار داشت:‌ در اين باره 21 راه را نيز براي مواجهه با چنين شرايطي براي مسوولان عنوان كرده‌ام.

وي در پاسخ به اين كه «با اين توصيفات، آيا اين كتاب تنها براي استفاده مسوولان نوشته نشده است؟» گفت: مطالب اين اثر براي هر دو گروه خبرنگاران و مسوولان مفيد است و به هر دو سوي مصاحبه نكاتي را يادآور مي‌شود كه چگونه مي‌توانند در تعاملات حرفه‌اي خود موفق‌تر باشند. اين اثر علاوه بر اين كه راه‌كارهايي را براي مواجهه با سوالات متعدد خبرنگاران عنوان مي‌كند، فنوني را براي مصاحبه خبرنگاران ياد كرده است.

دكتر شايگان مباحث اين كتاب را با استناد به كارگاه‌هايي كه با هدايت دكتر محمد فرقاني، دكتراي ارتباطات، برگزار كرده، اين اثر را به رشته تحرير درآورده است.

نخستين چاپ كتاب «پرسش رسانه، پاسخ مسوولانه» را نشر رسانه‌ براي ارايه در نمايشگاه مطبوعات به چاپ رساند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط