خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، حضور نیافتن ایران در نمایشگاه کتاب فرانکفورت و بسته شدن غرفه معاونت امور فرهنگي وزارت ارشاد در این نمایشگاه، موضوع هايی اند که رسانههای داخلی این روزها فراوان درباره آن بحث کردهاند. مواردی که مسوولان فرهنگی کشور از وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و معاون فرهنگی او گرفته تا نمایندگان مجلس و حتی سفیر ایران در آلمان را به واکنش وا داشته است. اما واقعیت این است که در ظاهر، بسته شدن غرفه ايران بدون انگيزه سياسي بوده و علت آن نيز حاضر نشدن مسوولان ذيربط براي تحويل غرفه بوده است. غيبتي كه دكتر سيد محمد حسيني، وزير ارشاد، علت آن را صادر نشدن رواديد از سوي سفارت آلمان در ايران ذكر مي كند و به خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) مي گويد: «به دلیل مشکل روادید، مدیران نتوانستند در غرفهای که مربوط به معاونت فرهنگی بوده حضور پیدا کنند اما وزارت ارشاد، هم از ناشران دولتی و هم از ناشران بخش خصوصی مثل هر سال حمایت کرده است.»
حسینی علاوه بر این، اولویت را بر حضور بیشتر ناشران تا مدیران ارشادی در نمایشگاههای خارجی میداند و میگوید: «بنابر این بود که مدیران این وزارتخانه کمتر حضور پیدا کنند و خود ناشران حضور داشته باشند.»
نكته ديگر اين كه براساس گزارش هاي دريافتي، ناشران ايراني در اين نمايشگاه حضور پررنگي داشته اند.
بهمن دری معاون امورفرهنگی وزیر ارشاد نیز طی بیانیهای و در جواب گفتههای تند سفیر ايران در آلمان مبنی بر كم توجهي وزارت ارشاد به نمایشگاه فرانکفورت، حرفهایي نزديک به سخنان حسینی میزند: «سالهاست که عدهای انتقاد میکنند که بهجای مدیران دولتی خوب است بگذاریم ناشران خصوصی به نمایشگاه فرانکفورت بروند چون تاکنون نمایشگاه دستاوردی برایمان نداشته است وحتی سفیر هم بر این نکته صحه میگذارد، گرچه بلافاصله گله میکند که چرا وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و معاون فرهنگی وی در این نمایشگاه حضور نیافتند، حال که ناشران خصوصی به جای مدیران دولتی در نمایشگاه شرکت کردهاند میگویند چرا ضعیف شرکت کردهاند!»
دری در اين بیانیه نكته هاي دیگری هم مطرح كرده است. وی به کرامت و عزت ایرانی اسلامی برای شرکت در نمایشگاههای خارجی اشاره کرده و گفته است: «دورانی که دیگران سناریو بنویسند و بعد آن را در صحنه بینالملل کارگردانی کنند و ما صرفا بازیگر و تماشاگر باشیم گذشته است.»
امروز اما، خبرگزاری فارس خبري منتشر كرد که شايد بتوان در آن، انگيزه سخنان دري را جستجو كرد . این خبرگزاری خبر از حمله منافقین به غرفههای روایت فتح، ساقی و اندیشهورزان در نمایشگاه فرانکفورت میدهد. امری که امیرشهریار امینیان، مدیر پژوهشگاه اندیشهورزان و مسوول انتشارات اندیشهورزان آن را بیسابقه میخواند و میگوید: «این رویداد در نوع خودش یک امر بیسابقهای بود که معدود افرادی با داعیه اعتراض، مانعی برای حضور ناشران خصوصی ایران شدند.»
وی از تخریب و صدمه به غرفههای ناشران ایراني و دخالت پلیس آلمان در این ماجرا خبر میدهد. این اتفاق و سخنان دری این سوال را به ذهن متبادر میکند که آیا بسته شدن غرفه ايران و حمله منافقين، بخشي از فضاسازیهای رسانههای غیرایرانی در باره ایران بوده است؟
سوالی که برای پاسخ به آن باید منتظر خبرهای بعدی نمایشگاه فرانكفورت و روشن شدن حقايق با ناگفته هاي مسوولان ذيربط بود.
واکنشها در مورد این اتفاق تنها به وزارت ارشاد و رسانهها ختم نشد. نمایندگان مجلس شورای اسلامی نیز نسبت به حواشی پیرامون نمایشگاه کتاب فرانکفورت واکنش نشان دادند. واکنشی که رسانهها از آن به عنوان «سوال مجلس از وزیر ارشاد درباره ممیزی کتاب و نمایشگاه فرانکفورت» یاد میکنند ولی در واقع جلسهای است میان اعضای کمیسیون فرهنگی و وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامي.
علی مطهری، نماینده مردم تهران در گفتگو با خبرگزاری مهر درباره جلسه هفته آینده کمیسیون فرهنگی با وزیر ارشاد میگوید: «من شخصا مواردی چون ممیزی کتاب، مسایلی از سینما، اجرا نشدن قانون منع استفاده از الفاظ بیگانه را در نظر داشتم که مساله حضور نیافتن ایران در نمایشگاه کتاب فرانکفورت و غرفهای که به نام ایران بوده ولی مسدود شد، به سوالاتم از وزیر ارشاد اضافه شد.»
حداد عادل رییس کمیسون فرهنگی مجلس هشتم هم از برگزاری این جلسه خبر میدهد و در گفتگو با فارس عنوان میکند: «وزیر ارشاد هفته آینده به مجلس میآید و در یک جلسه نمایندگان هم نکاتی دارند که آقای حسینی درباره آن توضیح خواهد داد». نکته اینجاست که هیچ يك از این نمایندگان از سوال از وزیر صرفا به خاطر نمایشگاه فرانکفورت سخن نمیگویند.
نمایشگاه کتاب فرانکفورت به پایان رسیده است ولی گویا حواشی آن پایانی ندارد. جلسه هفته آینده کمیسیون فرهنگی مجلس با وزیر ارشاد شاید به این حاشیهها پایان دهد. بايد منتظر ماند و ديد.
سهشنبه ۲۶ مهر ۱۳۹۰ - ۱۹:۴۸
نظر شما