نويسنده كتاب «پارادايم اجتهادي دانش ديني» تاكيد كرد
ارايه مدلي از علوم انساني اسلامي برپايه روش اجتهادي
نويسنده كتاب «پارادايم اجتهادي دانش ديني» معتقد است كه روش اجتهادي، تنها به استخراج موضوعات و مفاهيم از كتاب و سنت اختصاص ندارد، بلكه با استفاده از آن، ميتوان مدلي از علوم انساني اسلامي را ارايه كرد.-
وي افزود: جايگاه روش تجربي نيز در اين مدل مشخص شده است. در واقع، علاوه بر ارايه يك مدل جديد، سعي كردم قوانين ديگر مدلها درباره علم ديني را اصلاح كنم.
حسني به كتاب ديگري كه چندي پيش از وي منتشر شده بود، اشاره كرد و گفت: در اين اثر كه «علم ديني، ديدگاهها و ملاحظات» نام داشت، حدود هشت مدل علم ديني نقادي شدند. كتاب «پارادايم اجتهادي دانش ديني» در نتيجه آن نقاديها، مدلهاي ديگري را براي علم ديني ارايه ميكند.
وي با بيان اين كه «هدف از روش اجتهادي تنها استفاده از كتاب و سنت نيست» عنوان كرد: اجتهاد، روش تجربي را نفي نميكند و اين دو روش را ميتوان در كنار هم استفاده كرد.
به باور اين پژوهشگر، اجتهاد نوعي روش استخراج مفاهيم و فهم متن است كه ميتوان در عرصههاي مختلف پژوهشي آن را به كار برد.
حسني درباره نوع برداشت مخالفان روش اجتهادي در علوم انساني گفت: افرادي كه اين روش را رد ميكنند، بر اين باورند كه اجتهاد تنها به كتاب و سنت اختصاص دارد، در حالي كه ميتوان روش استخراج موضوع از كتاب و سنت را براي توليد علوم انساني و تركيب با روش تجربي به كار برد.
وي درباره كتاب ديگري كه نگارشش آن را در دست دارد، توضيح داد: در پژوهشگاه حوزه و دانشگاه، تحقيق و نگارش كتابي درباره تكنولوژي دين را به همراه همكاران در دست داريم كه سال آينده منتشر ميشود.
كتاب «پارادايم اجتهادي دانش ديني» از سوي انتشارات حوزه و دانشگاه منتشر شده است.
نظر شما