دوشنبه ۲ آبان ۱۳۹۰ - ۱۲:۴۰
بازچاپ «برنامه‌ريزي توسعه روستايي در ايران» در راه است

دانشيار دانشکده جغرافيا دانشگاه تهران از بازچاپ كتاب «برنامه‌ريزي توسعه روستايي در ايران» خبر داد و گفت: اين كتاب كه سير تحول برنامه‌ريزي روستايي ايران را بررسي كرده است با ويرايش جديد در دسترس دانشجويان رشته جغرافيا و برنامه‌ريزي روستايي قرار مي‌گيرد.-

دكتر محمدرضا رضواني در اين‌باره به خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا) گفت: رشد و توسعه روستاها نيازمند برنامه‌ريزي و همچنين نظام برنامه‌ريزي جامع و كارآمد است. با توجه به سابقه بيش از پنجاه ساله برنامه‌ريزي توسعه در كشور، نظام برنامه‌ريزي توسعه ملي و توسعه روستايي داراي نارسايي‌هاي اساسي است.

وي افزود: چاپ نخست اين كتاب در سال 83 منتشر شد و هم اكنون به كوشش انتشارات قومس و با ويرايش جديد بازچاپ مي‌شود. در اين كتاب تمامي آمار و ارقام تغيير كرده و مطالب جديدتري به مطالب پيشين افزوده شده است.

دانشيار دانشکده جغرافيا دانشگاه تهران گفت: 35 درصد از جمعيت كشور در 70 هزار آبادي داراي سكنه زندگي‌ مي‌كنند و اين جامعه روستايي اهميت بسياري براي كشور ايران به لحاظ اجتماعي، فرهنگي، زيست محيطي، امنيتي و... دارد.

رضواني اظهار كرد: روستاهاي ايران در ارتقا و توسعه جامعه نقش مهمي دارند و يكي از عوامل توسعه ملي به‌شمار مي‌روند. برخي معتقدند كه برنامه‌ريزي روستايي بدون ارتباط با شهر و برنامه‌ريزي شهري بدون ارتباط با روستاهاي اطراف، موفقيت‌آميز نخواهد بود. به عبارت ديگر، برنامه‌ريزي بايد ناحيه‌اي باشد، يعني شهر و روستا با هم در نظر گرفته شوند.

وي به تحقيق و پژوهشي كه در كتاب «برنامه‌ريزي توسعه روستايي در ايران» صورت گرفته اشاره كرد و گفت: اين تحقيق با هدف شناخت، نقد و تحليل نظام برنامه‌ريزي روستايي كشور و با استفاده از روش تطبيقي ـ مقايسه‌اي تدوين شده است.

رضواني افزود: يافته‌هاي تحقيق نشان مي‌دهد كه «فقدان برنامه‌ريزي و تهيه برنامه‌هاي پنج ساله توسعه در سطح محلي»، «عدم وجود رابطه منطقي بين سطوح ملي، منطقه‌اي و محلي»، «برنامه‌ريزي و حاكميت تصميم‌گيري بالا به پايين در اين زمينه»، «حاكميت برنامه‌ريزي بخشي در ساختار نظام برنامه‌ريزي روستايي»، «عدم مشاركت مردم و سازمان‌هاي غيردولتي در برنامه‌ريزي روستايي» و همچنين «فقدان مديريت يكپارچه در برنامه‌ريزي و توسعه نواحي روستايي»، مهمترين ويژگي‌ها و يا به عبارتي نارسايي‌هاي نظام برنامه‌ريزي روستايي كشور است كه در بخش‌هاي كتاب به اين سرفصل‌ها با آمار و ارقام اشاره شده است.

وي افزود: از آنجا كه بسياري از ناكامي‌هاي برنامه‌هاي توسعه روستايي در كشور، با اين نارسايي‌ها در ارتباط است؛ اصلاح نظام برنامه‌ريزي توسعه روستايي ضروري است. در اين باره اقداماتي نظير تهيه و اجراي برنامه‌هاي پنج ساله توسعه در سطح محلي همانند سطح ملي و منطقه‌اي، برقراري روند تصميم‌گيري پايين به بالا و بالا به پايين در نظام برنامه‌ريزي در بهبود نظام برنامه‌ريزي و دستيابي به توسعه موثر خواهد بود.

رضواني در ادامه سخنانش گفت: همچنين تلفيق برنامه‌هاي بخش عمران روستايي با ايجاد شوراي تلفيق برنامه‌هاي عمران روستايي در نظام برنامه‌ريزي، تشويق و نهادينه كردن مشاركت مردم در تهيه و تصويب، نظارت و اجراي برنامه‌هاي توسعه و ايجاد مديريت يكپارچه توسعه روستايي با ايجاد سازمان عمران و توسعه روستايي در سطح ملي، استان‌ها و شهرستان‌ها مي‌تواند در بهبود نظام برنامه‌ريزي و دستيابي به توسعه موثر باشد.

دانشيار دانشکده جغرافيا دانشگاه تهران افزود: برنامه‌ريزي و توسعه روستايي يكي از حوزه‌هاي علمي بين ‌رشته‌اي است كه با حوزه‌هاي مختلف علوم اجتماعي، اقتصاد، جامعه‌شناسي و كشاورزي ارتباط دارد و ابعاد متنوع، پيچيده و گسترده‌اي دارد كه توفيق در آن بدون بهره‌گيري از پشتوانه‌هاي علمي و پژوهشي كافي ناممكن است. 

چاپ چهارم «برنامه‌ریزی توسعه روستایی در ایران» نوشته دکتر محمدرضا رضوانی به كوشش انتشارات قومس منتشر مي‌شود. 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها